Рисковете на войната: Произведена в САЩ ракета е ранила трима цивилни в Краматорск, Украйна

5509
Рисковете на войната: Произведена в САЩ ракета е ранила трима цивилни в Краматорск, Украйна
Снимка: Getty Images

Произведена в САЩ ракета AGM-88B, изстреляна от украински изтребител през септември 2022 година, се е отклонила от зададената цел и е ранила трима цивилни. Това е един от онези редки случаи, когато доставено от САЩ оръжие причинява щети на украински граждани в деветмесечния конфликт, пише The New York Times.

Ракетата се използва срещу радари и системи за противовъздушна отбрана. Според местни жители, неточният удар е станал около 18 часа на 26 септември в източната част на контролирания от украинците град Краматорск. От началото на войната този индустриален град в Донбас се превърна в място на постоянен ракетен и артилерийски обстрел. Именно там беше извършено от едно от руските зверства във войната, което подлежи на разследване като военно престъпление: Украинците са виновни за жертвите на жп гарата в Краматорск – данни защо не изглежда вярно

Експерт: Няма аналогия между случаите с падналите ракети в Полша и Горна Баня

По времето на Иван Костов, когато НАТО бомбардира Сърбия заради войната в Косово, проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурнос...

В хода на военните действия се нанасят мощни удари с използване на ракети и дронове, които унищожават най-важните обекти на критичната инфраструктура. Киев трябва да разчита на зенитно-ракетни системи, част от които са му изпратени от западните съюзници.

Операциите в Украйна са почти безкрайни артилерийски обстрели. Понякога е просто невъзможно да се определи марката и произхода на хилядите куршуми, артилерийски снаряди и ракети, летящи през фронтовата линия.

Екип на New York Times обаче успя да събере и идентифицира фрагменти, останали на мястото на този удар в Краматорск. "Казват, че трима души са ранени. Няма загинали. Ударът е улучил апартамент, в който никой не живее, както и съседния. Там са ранени хора", разказа Олга Василиевна, местен жител, която живее до апартамента, разрушен от ракетата. Очевидци потвърдиха нейния разказ: "Имаше пристигащи в нашия квартал и преди. Сега се страхуваме от всяко шумолене."

Усилията за защита на украинското небе и унищожаване на руската система за противовъздушна отбрана придобиха особен приоритет през последните седмици. Съединените щати обявиха доставка за Киев на две мобилни системи за противовъздушна отбрана NASAMS, които могат да изстрелват голям брой ракети. През следващите години Украйна ще получи още 6 такива системи.

Доставянето на западни оръжия в украинските военни арсенали понякога изискват известна доза импровизация и технически трикове. В този случай е трябвало да се инсталира ракета AGM-88 на украинските МиГ от съветската епоха, въпреки че те не са предназначени за това.

Борел: ЕС счита Русия за отговорна за ракетите в Полша

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел обвини Русия за "трагичния" инцидент с ракети в Полша, като нарече а...

Към днешна дата няма документирани случаи на умишлени атаки на украински войски срещу градове, които са изцяло под техен контрол. Това предполага, че ракетата, ударила къщата, трябва да е пропуснала целта или може би е излязла от управление. В този случай ракетата попада в последния етаж на съветска пететажна сграда от съветско време, експлодирайки при удара и пробивайки характерна дупка в стената.

В края на септември Краматорск беше на около 30 километра от мястото, където украинските сили се бореха за контрол над стратегически важния железопътен възел Лиман.

Според представители на военното ведомство на САЩ няма индикации, че руските военни в Украйна са успели да заловят и използват американски противорадарни ракети HARM, след като Щатите започнаха да доставят тези оръжия.

Почти веднага след експлозията снимки на останки се появиха в местен украински канал Телеграм, показвайки номера на производителя и надписи, че това е американска високоскоростна противорадарна ракета AGM-88B HARM. На следващата сутрин репортери на New York Times лично проверяват на място чипа, където е серийният номер на електронната платка, която се използва само в AGM-88B. Журналистите вземат тази информация от онлайн база данни, която позволява на обществеността да проверява регистрите за собственост на правителството на САЩ. На мястото на експлозията имало и други отломки, което показва, че тази ракета е американско производство.

Ракетата AGM-88 е разработена от ВВС и ВМС на САЩ след войната във Виетнам. Създадена е за специални самолети, които изпълняват задачи за унищожаване на системи за противовъздушна отбрана на противника. След изстрелването ракетата търси определени видове електромагнитно излъчване от радари. След това тя се насочва към източника на такива радиосигнали, достига целта и при сблъсък с нея детонира бойната си глава с 18 килограма експлозив.

Ще пази ли Германия част от небето на Украйна с ново сътрудничество с Полша?

След като Германия предложи подкрепа на Полша с ПВО системи Patriot (Пейтриът), Берлин предлага такава и в областта на наблюдението на...

Не се знае кога Пентагонът е започнал да доставя AGM-88 на Украйна. Но през август ръководството на военното ведомство на САЩ призна, че украинците вече използват тези оръжия. Това се потвърждава от видеоклипове в социалните мрежи.

Не е ясно каква цел е трябвало да порази ракетата, попаднала в къщата в Краматорск. Не е изключено да не е могла да открие радара на врага и когато горивото ѝ е свършило, тя да е паднала върху жилищна сграда. Ако такава ракета пропусне първоначалната си цел, тя продължава полета си и търси други вражески радари.

Пентагонът отдавна изпразва арсеналите си от остарели оръжия, доставя ги на Киев и понякога украинските войски трябва да воюват с износена западна военна техника. Американски офицер, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да коментира използването на тези ракети, каза, че AGM-88B, която удари жилищната сграда в Краматорск, вероятно е от стари запаси и е заменена с по-модерен модел, който е пуснат в експлоатация във въоръжените сили на САЩ.

AGM-88B е само един от многото боеприпаси, които САЩ и други страни изпращат на Украйна като част от милиарди долари военна помощ. От август Пентагонът обяви четири пакета военна помощ за Киев, които включват и ракети AGM-88.

ОЩЕ: Две ракети в Полша. Или как войната на Русия лесно може да прерасне в конфликт с НАТО

Politico: ЕС започва тежка битка за конфискуване на руски активи

Европейската комисия обмисля варианти как да конфискува блокирани публични и частни активи на Русия и на нейните олигарси, като ги насо...

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа