Рогозин: "Сармат" може да отнесе половината крайбрежие на континента, който не се хареса на Русия

65782
Рогозин: "Сармат" може да отнесе половината крайбрежие на континента, който не се хареса на Русия
Снимка: Стопкадър / Roscosmos Media / YouTube

Новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат" може да унищожи половината от континента на агресора. Това съобщи в четвъртък изпълнителният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин по време на маратона „Нови хоризонти“, съобщава ТАСС.

„Такава ракета може да унищожи половината от крайбрежието на континента, който не ни харесва с агресивната си политика“, каза Рогозин. Шефът на Роскосмос държи да напомни, че „Сармат“ ще започне да постъпва на въоръжение през есента. Рогозин намекна за "Сармат" и в контекста на встъпването на Швеция и Финландия в НАТО. Също така той заяви, че в случай на ядрена война Русия ще унищожи НАТО за половин час.

Първото изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" беше извършено от космодрума Плесецк в Архангелска област на 20 април. Стартовите задачи били изпълнени в пълен обем, също били потвърдени проектните характеристики на всички етапи от полета на ракетата. В момента 62-ра ужурска ракетна дивизия в Красноярския край подготвя главния ракетен полк за превъоръжаване с новия ракетен комплекс. Междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" е разработена в Държавния ракетен център „Макеев“ (част от Роскосмос), производител е заводът „Красмаш“ (също част от Роскосмос). По оценки на експерти, твърди ТАСС, МБР РС-28 "Сармат" е в състояние да достави разделяща се бойна глава с тегло до 10 тона до всяка точка на света - както през Северния, така и през Южния полюс.

По-рано шефът на Роскосмос Рогозин реагира и на новината за планираното изстрелване на безпилотната мисия Orbital Flight Test 2 на космическия кораб Boeing Starliner към МКС. Известният с коментарите си Рогозин написа в своя канал в Telegram:

„Делото на есесовеца Фон Браун* живее в американската космическа индустрия и до днес. Ето и Lockheed Martin, заедно с Boeing, са решили да въплътят образа на легендарния Фаустпатрон (германски противотанков гранатомет с еднократно действие от времето на Втората световна война) в своето ракетно изделие“, прилагайки снимки на Фаустпатрон и космическия кораб Boeing Starliner, разположен на стартовата площадка.

Миналата седмица ръководителят на Роскосмос също обвини основателя на SpaceX, че е снабдил „нацистите“ с комуникационно оборудване (става дума за сателитния интернет на Starlink), като заяви, че Илон Мъск е „същият като Фон Браун“.

Шефът на Роскосмос също така е на мнение, че Русия със седем години изпреварва света в развитието на ядрени космически двигатели.

„Тук имаме преднина – 7 години досега, ако не спрем“, каза Рогозин на маратона „Нови хоризонти“ на обществото „Знание“. Ядреният влекач се разработва в Русия от 2010 г. По-рано първият зам. генерален директор на Роскосмос Юрий Урличич говори в една от презентациите си за плановете за първия полет в орбита през 2030 г. Съобщаваше се, че ядреният буксир ще бъде предназначен за полети до Луната и планетите от Слънчевата система. Той е получил името "Зевс", а самата научноизследователска и развойна дейност се нарича "Нуклон".

Плановете са първата руска мисия на „Зевс“ до Юпитер да отнеме 50 месеца и да продължи от 2030 до 2034 г. „Зевс“ и модулът полезен товар ще бъдат изведени в орбита от космодрума „Восточни“ на отделни ракети-носители. Те ще се скачат, ще отидат до Луната, ще прелетят около нея и ще се върнат на Земята. След това друг модул с полезен товар ще се скачи със „Зевс“, след което станцията ще отлети към Венера, ще извърши гравитационна маневра и ще се отправи към луните на Юпитер. Мисията ще бъде напълно автоматична. Ако се осъществи.

Учудващо обаче, след като дълго време плаши западния свят къде може да падне МКС с искането да бъдат свалени санкциите срещу предприятията на Роскосмос, Рогозин заяви, че иска да запази сътрудничеството по Международната космическа станция.

*Вернер фон Браун е германски, а от 1955 г. - американски конструктор на ракетно-космическа техника, един от родоначалниците на ракетостроенето. В САЩ той се смята за бащата на американската космическа програма.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Рогозин нарече генералния секретар на НАТО лъжлив и лицемерен, също се закани на шефа на ЦРУ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа