Рогозин: "Сармат" може да отнесе половината крайбрежие на континента, който не се хареса на Русия

65701
Рогозин: "Сармат" може да отнесе половината крайбрежие на континента, който не се хареса на Русия
Снимка: Стопкадър / Roscosmos Media / YouTube

Новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат" може да унищожи половината от континента на агресора. Това съобщи в четвъртък изпълнителният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин по време на маратона „Нови хоризонти“, съобщава ТАСС.

„Такава ракета може да унищожи половината от крайбрежието на континента, който не ни харесва с агресивната си политика“, каза Рогозин. Шефът на Роскосмос държи да напомни, че „Сармат“ ще започне да постъпва на въоръжение през есента. Рогозин намекна за "Сармат" и в контекста на встъпването на Швеция и Финландия в НАТО. Също така той заяви, че в случай на ядрена война Русия ще унищожи НАТО за половин час.

Първото изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" беше извършено от космодрума Плесецк в Архангелска област на 20 април. Стартовите задачи били изпълнени в пълен обем, също били потвърдени проектните характеристики на всички етапи от полета на ракетата. В момента 62-ра ужурска ракетна дивизия в Красноярския край подготвя главния ракетен полк за превъоръжаване с новия ракетен комплекс. Междуконтиненталната балистична ракета "Сармат" е разработена в Държавния ракетен център „Макеев“ (част от Роскосмос), производител е заводът „Красмаш“ (също част от Роскосмос). По оценки на експерти, твърди ТАСС, МБР РС-28 "Сармат" е в състояние да достави разделяща се бойна глава с тегло до 10 тона до всяка точка на света - както през Северния, така и през Южния полюс.

По-рано шефът на Роскосмос Рогозин реагира и на новината за планираното изстрелване на безпилотната мисия Orbital Flight Test 2 на космическия кораб Boeing Starliner към МКС. Известният с коментарите си Рогозин написа в своя канал в Telegram:

„Делото на есесовеца Фон Браун* живее в американската космическа индустрия и до днес. Ето и Lockheed Martin, заедно с Boeing, са решили да въплътят образа на легендарния Фаустпатрон (германски противотанков гранатомет с еднократно действие от времето на Втората световна война) в своето ракетно изделие“, прилагайки снимки на Фаустпатрон и космическия кораб Boeing Starliner, разположен на стартовата площадка.

Миналата седмица ръководителят на Роскосмос също обвини основателя на SpaceX, че е снабдил „нацистите“ с комуникационно оборудване (става дума за сателитния интернет на Starlink), като заяви, че Илон Мъск е „същият като Фон Браун“.

Шефът на Роскосмос също така е на мнение, че Русия със седем години изпреварва света в развитието на ядрени космически двигатели.

„Тук имаме преднина – 7 години досега, ако не спрем“, каза Рогозин на маратона „Нови хоризонти“ на обществото „Знание“. Ядреният влекач се разработва в Русия от 2010 г. По-рано първият зам. генерален директор на Роскосмос Юрий Урличич говори в една от презентациите си за плановете за първия полет в орбита през 2030 г. Съобщаваше се, че ядреният буксир ще бъде предназначен за полети до Луната и планетите от Слънчевата система. Той е получил името "Зевс", а самата научноизследователска и развойна дейност се нарича "Нуклон".

Плановете са първата руска мисия на „Зевс“ до Юпитер да отнеме 50 месеца и да продължи от 2030 до 2034 г. „Зевс“ и модулът полезен товар ще бъдат изведени в орбита от космодрума „Восточни“ на отделни ракети-носители. Те ще се скачат, ще отидат до Луната, ще прелетят около нея и ще се върнат на Земята. След това друг модул с полезен товар ще се скачи със „Зевс“, след което станцията ще отлети към Венера, ще извърши гравитационна маневра и ще се отправи към луните на Юпитер. Мисията ще бъде напълно автоматична. Ако се осъществи.

Учудващо обаче, след като дълго време плаши западния свят къде може да падне МКС с искането да бъдат свалени санкциите срещу предприятията на Роскосмос, Рогозин заяви, че иска да запази сътрудничеството по Международната космическа станция.

*Вернер фон Браун е германски, а от 1955 г. - американски конструктор на ракетно-космическа техника, един от родоначалниците на ракетостроенето. В САЩ той се смята за бащата на американската космическа програма.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Рогозин нарече генералния секретар на НАТО лъжлив и лицемерен, също се закани на шефа на ЦРУ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа