X
 
 

Румен Радев: България трябва да охранява въздушното пространство на Северна Македония

980 4
Румен Радев: България трябва да охранява въздушното пространство на Северна Македония
Снимка: БГНЕС
"Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО в Лондон дава възможност България да се утвърждава като фактор на стабилност в Югоизточна Европа и да отстоява своя национален интерес". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти днес, преди да отпътува за срещата на върха. На форума ще бъде отбелязана и 70-годишнината от създаването на Алианса.

„България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония“, подчерта държавният глава. По думите му, докато разговорите в тази насока са били  отлагани от българска страна за „светлото бъдеще“, когато ще имаме ескадрила нови самолети, Гърция е сключила споразумение за тази мисия. „С днешните ни възможности можем да изпълняваме пълноценно тази задача без никакви допълнителни разходи, защото тя се носи от базата за постоянно базиране Граф Игнатиево“, каза Румен Радев.

Тръмп: Казаното от Макрон за НАТО е много обидно

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че критиката на френския му колега Еманюел Макрон към НАТО като намираща се в "мозъч...

Президентът припомни срещите си с министър-председателите Кириакос Мицотакис и Зоран Заев през изминалите месеци, на които беше постигнато съгласие за провеждане на среща между министъра на отбраната и началника на обраната на България с техните колеги от Гърция и Република Северна Македония за включването на България в охраната на въздушното пространство на югозападната ни съседка. „Това е не само в наш национален интерес, но и дълг към братска Република Северна Македония и израз на отговорност“, каза още  държавният глава.

Помолен да коментира темите от разговорите на българския министър-председател в САЩ за по-голямо присъствие на силите на НАТО в Черно море и създаването на военноморски координационен център във Варна, Румен Радев заяви, че когато се обсъждат и обявяват такива теми, е много важно да се използва точната терминология. „Това не е нито база, нито е логистична. Решенията не се вземат нито във Вашингтон, нито в Лондон, те се вземат в централата на НАТО в Брюксел. България отдавна е заявила своята позиция“, добави президентът. 

Държавният глава отбеляза в отговор на въпрос дали „НАТО е в мозъчна смърт“ по думите на президента Макрон, че ЕС има амбицията да бъде фактор на световната сцена и търси своето място, заедно със САЩ, Русия и Китай. За да се реализира тази амбиция обаче, ЕС следва да има собствен отбранителен потенциал, бързи механизми за изпълнение на тяхното решение, да подхожда не само от позицията на общ пазар, но и на общ политически блок.

Изграждането на съвременни отбранителни способности, финансовите средства, отделяни за отбрана от държавите-членки, засилването на ролята на Алианса в борбата с тероризма, стратегическите приоритети в областта на кибер отбраната, както и политиката на отворени врати на НАТО, ще бъдат сред темите, обсъждани на Срещата на върха.

НАТО навършва 70 години, лидерите обсъждат има ли бъдеще

Започва двудневната среща на върха на НАТО, която съвпада със 70 годишния юбилей на Алианса. Във форума участват лидери от всички 29-ст...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  България ще може да охранява въздушното пространство на Северна Македония, след като получи американските изтребители F-16 в близкото бъдеще.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  С кои самолети?
 • ciklop50 2 ciklop50 преди 1 седмица Профил на трол?
  А нашето въздушно пространство, защо не го охраняваш от рушняшките навлеци, дето прелитат до сърбия, А другорю?
 • А БЪЛГАРСКОТО ЩО НЕ ОХРАНЯВА 1 А БЪЛГАРСКОТО ЩО НЕ ОХРАНЯВА преди 1 седмица Профил на трол?
  РУСНАЦИТЕ СЛЕД РАКЕТИТЕ СА ПРЕКАРАЛИ НАД ГОЛАТА ТИ ТИКВА И БОЙНИ ХЕЛИКОПТЕРИ ЗА СЪРБИЯ И ТОВА НЕ Е СТАНАЛО С ЕДНО ПРЕЛИТАНЕ НАД РЕШЕТНИКОВОТО НИ НЕБЕ