Румен Радев: Евроинтеграцията на Северна Македония да е по критерии, заложени и от България(ВИДЕО)

6266
Румен Радев: Евроинтеграцията на Северна Македония да е по критерии, заложени и от България(ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Евроинтеграцията на Северна Македония е изостанала и трябва да се осъществи по ясни критерии, които защитават българския национален интерес. Това обяви президентът Румен Радев след консултативната среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Екатерина Захариева и зам.-председателят на парламента Кристиян Вигенин.

България винаги е подкрепяла европейското развитие на Северна Македония. Ние инициирахме подписването на добросъседския договор и се надявахме наслоените с години проблеми да бъдат решени, но това не се случи, коментира президента.

Румен Радев: Трябва да задълбочим евроинтеграцията

Стратегическата перспектива на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно да се случи без присъединяване в...

Липсата на конкретни срокове в договора доведе до изоставане на евроинтеграцията на Северна Македония ,продължи той. Поведението на съседката ни обаче в момента поражда несигурност и недоверие.

И сега, по думите на Радев, страната ни не трябва да позволява евроинтеграцията на съседката ни за сметка на българската история. Като знаци за това Радев разчете "обезпокоителните резултати от работата на съвместната комисия и поведението на политиците в нашата съседка".

Необходими са незабавни действия за национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българският национален интерес, заяви президентът Радев.

Той обяви, че всички присъстващи на срещата са се обединили около позицията да бъдат създадени изисквания, които да са част от преговорния процес за еврочленство на Северна Македония.

"Тези критерии трябва да залегнат в преговорната рамка и да станат задължително условие за приемане на Северна Македония в ЕС. Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключването на преговорите с ЕС а също така и междиннни цели с ясни измерители за всеки етап от преговорите с ЕС", обясни президента.

След като правителството изработи позицията, тя ще бъде ратифицирана от българският парламент, подчерта президентът.

Радев подкрепи "Северна Македония", поиска необратимост на Договора за добросъседство и обвини Борисов

Договорът с Гърция изключва поправки и отмяна, а този с България позволява отмяна. Това поставя България в позиция да търси гаранции. Т...

Особено внимание трябва да се обърне на текстовете в учебниците, учебните програми, надписите върху паметни плочи и музей, защото те гарантират чистата история, допълни президентът.

Важно е да се очертаят т.нар червени линии, които трябва да гарантират че евроинтеграцията на Северна Македония, която няма да използва българската история за разменна монета, подчерта Радев. 

Президентът добави, че тези условия трябва да са ясни и открити условия. А при тяхното неизпълнение да не се дава ход на следващите етапи на преговорния процес. Това трябва да бъде ясно още при старта на преговорния процес за Северна Македония, заяви той.

Една такава коректна и открита позиция ще е в полза на България, на ЕС - защото ще донесе стабилност в региона, а и на Северна Македония - устойчивост на приобщаването й към Общността.

На днешната среща поставих на масата и въпроса за еърполисинг/air policing/ – имаме принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО, така че да поеме своята част от отговорността. За това нещо имаме и средства и възможности, каза президентът.

По думите му България може да поеме дежурства за опазване на сигурността на въздушното пространство над Северна Македония и трябва да го направи. Така ще покаже още веднъж отговорността си за стабилността на Балканския регион.

Каракачанов настоя България да спре да подкрепя Северна Македония*

„Ако Министерският съвет не отложи въпроса за членството на Македония, докато тя не изчисти историята от фалшификации, ВМРО ще на...

В следващото видео можете да видите цялото изказване на президента Румен Радев след консултативната среща за Северна Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика