Румъния: "процесът на века" започва отново

2492
Румъния: "процесът на века" започва отново
Снимка: Sang Hyun Cho / Pixabay

Румъния беше последната комунистическа страна в Централна и Източна Европа, обхваната от вълната на политическите промени през 1989 година. През декември, когато останалите бивши сателити на Кремъл правеха първите си упражнения по мирно предаване на властта и многопартийна система, в Румъния стотици невинни загиваха по улиците, докато протестираха срещу комунистическия режим. В официалните доклади се споменава за 1116 жени и мъже, убити при кървавите престрелки преди и след бягството на диктаторската двойка Николае и Елена Чаушеску.

Около 80 % от жертвите са регистрирани след падането на диктатурата, когато в Букурещ вече управлява нова политическа формация. Ядрото ѝ се състои от апаратчици на набързо разпуснатата комунистическа партия и страховитата тайна служба "Секуритате".

Каталин Регеа е 20-годишен, когато революцията започва на 16 декември 1989 г. в Тимишоара, а оттам се разпространява в цялата страна. Днес, повече от три десетилетия по-късно, бившият студент признава, че той и протестиращите му приятели, които са били обстрелвани по румънските улици, са били измамени: "Сега вече знаем: врагът вече е бил начело на новото политическо ръководство", казва той.

След три десетилетия лутане

Днес, цели 33 години след кървавите събития от края на 1989-а, процесът срещу първия посткомунистически президент на страната Йон Илиеску и двама негови предполагаеми съучастници е възобновен. Според обвинението те са замесени в престъпления срещу човечеството. Военната прокуратура е преразгледала обвинителния акт, след като Върховният съд върна делото през 2021 г. - "заради процедурни грешки". Твърди се, че сега те вече са поправени.

Другите двамата обвинени, освен Йон Илиеску, са бившият вицепремиер Джелу Войкан Войкулеску и бившият началник на военновъздушните сили Йосиф Рус. Илиеску е обвинен, че системно е подвеждал обществото, за да укрепи политическата си власт. Това е предизвикало "всеобща терористична психоза", довела до многобройни сблъсъци и престрелки в Румъния. До 30 декември 1989 г. са били регистрирани 857 смъртни случая, 2382 ранени, 585 значими лишавания от свобода в нарушение на международното право и 409 случая на сериозно причиняване на страдания, пише в обвинителния акт. Двамата обвиняеми са издавали заповедите по време на операцията.

През годините разследванията многократно са били отлагани, а няколко присъди са били отменяни, защото извършените престъпления не присъствали в румънския Наказателен кодекс. Производството многократно е прекратявано и възобновявано. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) е осъждал неколкократно Румъния за тези забавяния.

Престъпления срещу човечеството

Под натиска на ЕСПЧ делото отново е възобновено през 2016 г., след което за пореден път е спряно. Тогавашният главен прокурор Богдан Лику признава, че Военната прокуратура не е имала интерес да разследва "съществени аспекти". Доказателства са били присвоявани и унищожавани, а някои извършители и свидетели вече не са сред живите.

Едва след възобновяването на процеса през 2021 г. става възможно на бившия президент Йон Илиеску и двамата му сподвижници да бъдат повдигнати обвинения. Разследванията са потвърдили тезата, че са извършени престъпления срещу човечеството, каза главният прокурор на страната Габриела Скутеа пред ДВ: "Уникалното в тези разследвания е, че подобни престъпления срещу човечеството не могат да бъдат класифицирани нито като данъчни измами, нито като корупция или престъпления по общото право."

Манипулация "като по учебник"

"Никой не твърди, че Йон Илиеску е излязъл на улицата и е стрелял по хора", посочва Каталин Питу, шеф на Военната прокуратура. Според обвинителите бившият президент систематично е манипулирал и заблуждавал общественото мнение чрез телевизионните си изяви. Така той умишлено създал опасност от тероризъм, предизвиквайки всеобща психоза. Това подвеждане на обществеността не е било случайно, а е осъществено "като по учебник", твърди военният прокурор.

Подозренията за подвеждане и манипулиране на румънското общество, съществуващи от повече от 30 години, сега напълно се потвърждават в обвинителния акт. Разследването твърди, че "терористите", за които Илиеску е предупреждавал, никога не са съществували. Потвърждават се и основните виновници за тази "кампания за отклоняване на вниманието и дезинформация". Според румънските прокурори това са Йон Илиеску и политическата му върхушка.

Процесът е тест за румънската правосъдна система. Никой не е в състояние да каже колко време ще мине, преди виновните да бъдат наказани. За протестиращия от румънските площади в края на 1980-те години Каталин Регеа осъждането на 92-годишния Илиеску не е основният въпрос. Важното за достоверността на румънската историография е Илиеску да влезе в учебниците като престъпник, а не като герой, подчертава бившият революционер.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Важна стъпка: Еврокомисарят Илва Йохансон с коментар за приемането ни в Шенген

Борел: По-евтино е да се купи Patriot, отколкото да се възстанови разрушена от руснаците ТЕЦ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа