Румънското Черноморие, за разлика от българското, привлича все повече туристи

22106
Румънското Черноморие, за разлика от българското, привлича все повече туристи
Снимка: БГНЕС

Броят на туристите, които предпочитат да прекарат лятото в някой от популярните румънски курорти, през тази година се е увеличил с 15 % (при сравнение със същия период на миналата година).

130 000-те туристи, които почиват на румънското черноморско крайбрежие в рамките само на един уикенд в разгара на лятото, харчат около 12 милиона за спане, храна и забавления.

22 мъртви делфина са намерени по Южното Черноморие от началото на 2015

Нови пет сигнала за изхвърлени мъртви делфини са получени в РИОСВ-Бургас от началото на август. Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ-Б...

Всеки един от летовниците близо до дунавската делта харчи средно по 45 евро на ден за спане, храна и забавление, твърди пред румънска медия Драгос Радукан, първият вицепрезидент на Федерацията на работодателите в сектора на туризма в Румъния. Това означава, че румънското Черноморие остава най-евтината опция за ваканция през лятото за северните ни съседи.

В края на месец юли броят на туристите, отправящи се към румънското морско крайбрежие, се увеличава с 35% през всеки следващ уикенд. Това сочат данни на Федерацията на работодателите в сектора на туризма в Румъния.

Туристите харчат средно по 4,1 милиона евро за храна през уикенда, докато нощувките им струват средно около 4,6 милиона евро. Най-малко пари, оказва се, те харчат за забавления – едва 2,8 милиона евро.

Румънският плажен сезон е най-успешен през юли и август, когато средните дневни температури са между 20 и 30 градуса. Недостатък е, че морската вода обикновено е под 20 градуса дори в средата на лятото, което я прави не особено подходяща за къпане.

Руските и украинските туристи по морето са намалели с 60%

Руските и украинските туристи по Черноморието са намалели драстично с около 60%. Това каза главният секретар на Българска хотелиерска и...

Най-популярният курорт на румънското черноморско крайбрежие е Мамая. Той е част от градската част на Констанца – най-голямото румънско пристанище.

Любопитен е фактът, че курортът Мамая е дълъг цели 8 км и е едва 300 метра широк, представлявайки ивица земя между Черно море и езерото Сютгьол. Курортът няма постоянни обитатели и е населен основно през летния сезон. Хотелите са с категория от 3 до 5 звезди и са построени по време на ерата на Чаушеску. В Мамая почти няма ново строителство, за разлика от повечето български курорти, тоест курортът не е презастроен. Благодарение на идеалното съчетание от спокойствие и досататъчно забавления, което курортът предлага, той се превръща във все по-популярна лятна дестинация.

Използвани източници: Федерацията на работодателите в сектора на туризма в Румъния, цитирана от англоезичния румънски сайт „Romania Insider”; Wikipedia; Trip Advisor.

Автор:Теодор Спасов

Отливът на туристи се усеща по българското Черноморие

Отливът на туристи вече се усеща, ако трябва да сме обективни. Защото руският пазар си е доста стегнат, няма раздвижване. Това каза за ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа