RUSI: Сърбия успешно балансира между Русия и Китай

1837
RUSI: Сърбия успешно балансира между Русия и Китай
Снимка: iStock/Guliver

Сърбия успява досега да поддържа баланс в отношенията с Русия и Китай в своя полза, главно защото интересите на тези международни участници рядко се припокриват.

Членството в ЕС би нарушило този баланс, но преговорите за присъединяване към ЕС продължават от години и е малко вероятно да приключат скоро, сочи анализ на Института за изследвания в областта на отбраната и сигурността RUSI.

Авторите на изследването „Синьо-руските интереси в Сърбия - конкурентни, координирани или допълващи се?“ оценяват, че Русия и Китай имат различни стратегически подходи към Сърбия, но имат една и съща цел, която е да поддържат стабилна сръбската икономика и да бъдат съюзник на международните форуми, които могат да подкрепят нейните политически цели.

Готовността на Сърбия да работи с държавни компании както в Китай, така и в Русия вероятно не е по вкуса на ЕС, който е обтегнал отношенията и с двете страни, твърдят авторите и добавят, че има опасения относно сделките на Белград с Пекин и Москва, които изглежда са на ръба на стандартите на ЕС, що се отнася до прозрачността и тенденциите.

Сръбски анализатор: Америка създаде в Сърбия бомба със закъснител за Европа

След администрацията на Клинтън, САЩ безапелационно застанаха на страната на косовските албанци. Те само задълбочиха проблема, който е ...

Съгласуваността между външната политика, политиката на сигурност и отбраната също е проблем.

"Развитието на отношенията между Белград и Пекин може да предизвика подобни проблеми със сигурността, тъй като би означавало по-голямо несъответствие с отбранителната и външната политика на ЕС, в полза на подход, който е по-близо до разбирането за сигурността на Москва и Пекин", се казва в анализа.

Докато Русия и Китай имат свои собствени стратегически интереси в Сърбия, тяхната ангажираност може да предложи икономически жизнеспособна и политически важна възможност за Белград да привлече вниманието на двамата най-големи международни играчи.

Авторите заявяват, че поради специфичните си интереси Москва и Пекин могат да правят бизнес в Сърбия едновременно, без да се конкурират за едни и същи инвестиции, което е в полза на Белград.

Фокусът на Китай е върху транспортната и технологична инфраструктура, както и минното дело, което не се отразява на инвестициите на Русия в банковия и енергийния сектор и обратно. Металургичната индустрия е един от малкото сектори, в които руската и китайската дейност се допълват взаимно, за разлика от други отрасли, в които интересите им не се припокриват.

Правителствата на САЩ, Сърбия и Косово са предложени за Нобелова награда за мир

Депутатът от Швеция Магнус Якобсон номинира правителствата на САЩ, Сърбия и Косово за Нобелова награда за мир за споразумението за норм...

Но този баланс може да бъде нарушен, ако Китай започне да задълбочава продажбите във военния и отбранителния сектор - сектори, традиционно държани от Русия.

Москва подчертава значението на засилването на военното сътрудничество със Сърбия, но трансферът на оръжия и технологии е много по-малък, отколкото изглежда. Сърбия получи от Русия шест изтребителя МиГ-29, както и 30 танка Т-72 и 30 бронирани машини. Но само транспортирането и ремонта на бойните самолети струва на Сърбия 185 милиона евро.

"Освен осигуряване на използвано оръжие и периодични съвместни военни учения, няма индикации, че Москва се опитва да укрепи отношенията си в областта на сигурността, освен че иска Сърбия като свой съюзник в защита на разпространението на влиянието на НАТО в региона", казват авторите.

От друга страна, военното сътрудничество между Сърбия и Китай се засили през последните години. От 2008 до 2018 г. Китай е на второ място след САЩ, дарявайки на Сърбия военна техника на стойност 5,2 милиона долара. В допълнение към доставката на военно оборудване, включително закупуване на китайски въоръжени безпилотни летателни апарати, Китай навлиза на по-широкия сръбски пазар за сигурност, включително чрез проекта „Безопасен град“, който се изпълнява с помощта на китайския гигант „Хуауей“.

Споразуменията в областта на сигурността на Сърбия с Китай също са важен символичен индикатор за по-тесни политически връзки, като се има предвид, че Сърбия е първата европейска държава, която купува китайски отбранителни технологии.

Русия ще похарчи 1 трилион рубли за 3 г. за опазване на околната среда

Русия ще похарчи за първи път колосалните 1 трилион рубли (13 млрд. долара) за опазване на околната среда. Това заяви президентът Влади...

Авторите посочват, че Китай се опитва да намери чужди пазари за своята отбранителна индустрия и че може да навлезе на регионалния пазар през Сърбия. Сърбия също е част от по-широката цел на Пекин за увеличаване на икономическите инвестиции и задълбочаване на политическите двустранни отношения със страни в и около Европа.

Износът на Сърбия за Китай, както и вносът от Китай, се увеличиха след първото посещение на китайския президент Си Цзинпин в Белград през 2016 г., но Китай не беше сред първите десет сръбски дестинации за износ тази година.

Търговията с Китай, както и с Русия, често е погрешно възприемана от обществото и преувеличена, макар и много по-малка, отколкото с Италия или Германия, твърдят авторите.

Данните показват, че ЕС е бил най-големият търговски партньор на Сърбия, като представлява 64,6% от международната търговия на Сърбия, през 2018 г. Русия е вторият по големина търговски партньор с едва 6,9 процента, а търговията с Китай възлиза на 5,1 процента.

„Следователно истинските лостове, които Русия и Китай могат да използват за влияние върху политическата и икономическата среда, са много по-ограничени, отколкото изглежда“, заключават авторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com