Русия е подала документи за оценка на ваксината "Спутник-V"

1179
Русия е подала документи за оценка на ваксината "Спутник-V"
Снимка: БГНЕС

Европейската агенция по лекарствата потвърди, че Русия е подала документи за оценка на ваксината "Спутник-V", пише 24 часа.

Русия засега не е поискала разрешение за достъп на ваксината до пазара на ЕС, заяви пред комисията по околна следа, обществено здраве и сигурност на храните на Европейския парламент изпълнителният директор на агенцията Емер Кук. Това е една от поне 15 ваксини срещу COVID-19, които оценяваме, посочи тя. Кук добави, че се запазва очакването ваксината на "АстраЗенека" да получи одобрение до края на месеца. Напреднала е оценката и на ваксината на "Янсен", но засега няма срок за крайното становище, поясни тя. По нейните думи ЕС разполага с две одобрени РНК ваксини - "Пфайзер" и "Модерна", за които има уверения, че не създават опасност за ДНК на имунизираните, а следващите близо до одобрение ще бъдат векторни. Тя отбеляза, че се оценява въздействието и на 180 предложени лечения на новата болест, като решенията предстоят по-късно тази година. Сред тези лекарства тя посочи "Дексаметазон", "Ивермектин" и "Колцихин".

Френският институт "Пастьор" се отказа от разработването на ваксина срещу COVID-19

Френският институт "Пастьор" спира разработката на ваксина срещу коронавирус, предаде Франс Прес. Поводът за решението им е, че резулта...

За първото от тях според нея може да се издаде разрешение, а за останалите две все още няма достатъчно данни. Необходимо е да имаме не само ваксини, но и лечение, посочи Кук. По нейните думи все още няма достатъчно поручвания дали одобрените в ЕС ваксини действат срещу разновидностите на вируса на болестта, но най-вероятно препаратите са подходящи срещу британския щам. Тя поясни, че досегашните проучвания на ваксините не са търсили отговор дали имунизираните могат да останат преносители на вируса. По нейните думи това, че са малко данните за въздействието на препаратите върху възрастни хора, е обичайно, защото изпитанията се правят върху здрави младежи. Според нея може да се очаква, че ваксините ще бъдат подходящи за бременни и деца. Кук отбеляза, че втората доза от ваксината на "Пфайзер" може да бъде поставяна от 19 до 42 дни след първата, но се препоръчва спазване на срока от 21 дни, записан в листовката.

Според нея едва ли са основателни съмненията, че от "АстраЗенека" са подали документи за оценка на тяхната ваксина умишлено по-късно, за да се създаде възможност за производство на количества, предназначени за Великобритания, където този препарат бе признат за първи път в света в края на миналата година. Тя съобщи, че през февруари и март може да се очаква разрешение за включването на допълнителни заводи в производството на ваксината на "Пфайзер". По нейните думи доставките от новите мощности се очакват в ЕС през второто тримесечие на годината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа