Русия хвърля всичко в Луганска област, САЩ може да достави на Украйна искани от Киев ракети

20205
Русия хвърля всичко в Луганска област, САЩ може да достави на Украйна искани от Киев ракети
Снимка: Getty Images

Руснаците са атакували повече от 40 населени места в стремежа си да превземат стратегическите за Донбас градове Северодонецк и Лисичанск, като има информация от руска страна, че заради офанзивата над 10 000 цивилни могат да се озоват в капан именно в този район. 95% от Луганска област е в руски ръце. От украинска страна се съобщава, че в Южна Украйна руснаците изграждат "трета линия на отбрана", за да могат да удържат взетото, но и че при Изюм руските части не са успели да напреднат на югоизток в опит да стигнат до Донецка област и да се свържат с руската армия там. Появи се информация и за превозване на стари съветски танкове Т-62 (на 50 години) от руската армия в Южна Украйна, което британското разузнаване тълкува като знак, че Русия вече изпитва недостиг на модерна военна техника. Изрично от британска страна се подчертава, че тези танкове са особено уязвими на противотанкови ракети като "Джавелин".

Има оценка от американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната, че руската армия напредва през последната седмица, но бавно и украинската защита се приспособява тактически, а руснаците трудно ще могат да компенсират загубите си в жива сила. По оценка на Пентагона, в Източна Украйна има 110 руски батальонни тактически групи и въпреки численото предимство, руската армия постига много малък успех като напредък. Интересна новина в това отношение публикува "Интерфакс" - че 115 руски гвардейци, уволнени заради отказ да се бият в Украйна, са загубили в съда на първа инстанция обжалването на уволнението си. Присъдата може да се обжалва.

Има и коментар, че 80% от обещаните от САЩ 90 гаубици М777 вече са на бойното поле в Украйна. Foreign Policy информира, че САЩ са доставили на Украйна изтребители Су-25 и хеликоптери Ми-17, като това е станало "на части" т.е. те са разглобени. Вече се появяват и медийни спекулации, че следващата седмица САЩ ще обявят нов военен пакет за Украйна, включващ ракетни системи за далечен обстрел. Киев настоява от дълго време за доставка на модерни системи за залпов огън (в България са известни като катюши): Боговете на войната - артилерията, която сее смърт в Украйна (ВИДЕО). А руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че доставка на западни оръжия, с които Украйна ще може да удря руски територии, ще е "стъпка към нежелана ескалация" на ситуацията.

Най-малко 1500 са убитите в Северодонецк, каза кметът на града

Най-малко 1500 са убитите в Северодонецк, а между 12 000 и 13 000 души са блокирани в града, където 60% от жилищните сгради са разрушен...

Обстрел в последните часове е имало и в североизточния град Харков, като общият брой на жертвите от този обстрел се е увеличил до 9 убити цивилни и 19 ранени, включително едно дете, пише БГНЕС. Kyiv Independent съобщава, че сред загиналите в Харков са петмесечно бебе и неговият баща, майката е приета в критично състояние в болница.

Според ООН, потвърдените цивилни жертви в Украйна са 3998 души, а 4693 са ранените, но всичко това е с уточнението, че истинският брой вероятно е многократно по-голям. САЩ пък оценяват руските загуби в техника в Украйна на 1000 танка, над 350 оръдия, 30 бомбардировачи и над 50 хеликоптера. Руски хеликоптер Ка-2 е бил свален тази нощ.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва може да даде "значителен принос" за избягване на световна продоволствена криза, ако Западът отмени санкциите срещу Русия. Но Киев обвинява Русия, че засилва масовото разграбване на украинско зърно, предназначено за превоз в чужбина. Украйна съобщи, че има достатъчно запаси от зърно, за да бъде подсигурено потреблението в страната до края на годината, както и че може да изпълни ангажиментите си за износ също до края на годината. В световен мащаб нараства загрижеността, че нарушаването на доставките на зърно води до повишаване на цените и недостиг на храна. Въпреки това, говорителят на Пентагона Джон Кърби подчерта, че САЩ няма да се намеси с военна сила, за да помогне за отблокиране на износа на украинско зърно.

Русия отрепетира ядрен удар по Европа за втори път за месец (ВИДЕО)

Руската армия отрепетира използването на тактическо ядрено оръжие за втори път в рамките на един месец в максимална близост до европейс...

AP съобщи, че има идея от страна на Финландия руски олигарси да бъдат освобождавани от западни санкции, ако платят за възстановяването на Украйна. Това се обсъжда, като и Украйна участва в обсъжданията.

Междувременно главният прокурор на Украйна информира, че разследва почти 14 000 случая на предполагаеми военни престъпления от страна на руските сили. Ирина Венедиктова е в Лондон при първото си пътуване извън Украйна от началото на инвазията и казва, че всеки ден се появява информация за между 100 и 200 нови случая.

Асамблеята на Световната здравна организация, здравната агенция на ООН, гласува резолюция, с която осъжда военната агресия на Русия срещу Украйна, включително нападенията срещу обекти като болници.

ОЩЕ: Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид в Донбас (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа