Русия и САЩ удължават договора СТАРТ-3 за 5 години

2904
Русия и САЩ удължават договора СТАРТ-3 за 5 години
Снимка: Getty

Както САЩ, така и Русия са особено отговорни за стратегическата стабилност в света. Това съобщи пред репортери руският президент Владимир Путин след руско-американската среща на върха в Женева.

„Съединените американски щати и Руската федерация носят специална отговорност за стратегическата стабилност в света, изхождайки най-малко от факта, че ние сме двете най-големи ядрени сили: по отношение на броя на боеприпасите, бойните глави и по количеството доставки, като и по отношение на нивото на качеството на съвременните ядрени оръжия“, каза Путин, отговаряйки на въпрос на ТАСС. „Наясно сме с тази отговорност."

"Мисля, че за всички е очевидно, че президентът Байдън поема отговорно и според нас абсолютно навременно решение да удължи Договора СТАРТ-3 за пет години," добави той.

Путин обяви споразумение с Байдън за междуведомствени консултации под егидата на руското външно министерство и Държавния департамент по стратегическата стабилност и контрола на оръжията.

"Разбрахме се, че консултациите ще започнат на междуведомствено ниво под егидата на Държавния департамент на САЩ и на руското министерство на външните работи. Колегите на работното ниво ще определят състава на делегациите и място на работа и честотата на тези срещи", каза Путин.

Русия и САЩ трябва да си сътрудничат по въпросите за Арктика, каза още Путин.

По отношение на Навални Путин заяви, че той е искал да бъде задържан, когато е дошъл в Русия.

По въпроса за сдържането на Русия, Путин е уверен, че САЩ подкрепят онези руски организации, чиито действия са насочени към ограничаване на Руската федерация.

Русия не провежда военни учения в близост до границите на САЩ, а американците правят това близо до руските граници в момента, заяви Путин.

Русия има само едно задължение към Украйна - да улесни изпълнението на разпоредбите от Минск-2 и Москва е готова за това.

"Що се отнася до задълженията по отношение на Украйна: ние имаме само едно задължение - да улесним изпълнението на Минските споразумения. Ако украинската страна е готова за това, ние ще следваме този път, без никакво съмнение", подчерта руският лидер.

Женева е блокирана заради срещата Байдън-Путин

Швейцария мобилизира усилията си за сигурност за срещата между президента на САЩ Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, като раз...

Путин коментира и изказването на Байдън за него, че е „убиец“. Той вече е обяснил думите си в телефонен разговор и Путин е доволен от тези обяснения.

Руският президент заяви, че по време на преговорите в Женева с американския му колега Джо Байдън не е имало враждебност, а разговорът е бил конструктивен.

"Обща оценка: смятам, че не е имало враждебност. Напротив, срещата ни се проведе, разбира се, по нормален начин. Нашите оценки се различават по много точки. Но според мен въпреки това и двете страни демонстрираха желание да се разберат една друга и да търсят начини да сближат позициите си. Разговорът беше много конструктивен", каза руският лидер пред репортери след руско-американската среща на върха.

Руският президент заяви още, че американският му колега е засегнал темата за правата на човека.

"Да, говорихме за това по негова инициатива", каза Путин на зададен въпрос.

Джо Байдън: Путин е умен, жилав и достоен противник

Президентът на САЩ Джо Байдън смята руския лидер Владимир Путин за "достоен съперник", умен и корав политик, съобщава Агенция ТАСС,&nbs...

Русия и САЩ разбират добре кои са червените линии на двете страни, каза още той.

Москва съчувства на трагичните последици от бунтовете в Конгреса на САЩ и не иска това да се повтори в Руската федерация, увери руският президент.

По въпроса за наложените санкции, Путин каза: „Съединените щати загубиха не по-малко от Русия от налагането на санкции“.

Относно размяната на осъдени между Русия и САЩ, според Путин, могат да бъдат намерени компромисни решения.

Както съобщи ТАСС, срещата на лидерите в Женева е продължила около 3,5 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Вархеи: ЕС скоро ще има нови членове

Чехия: Дарители са готови да купят 500 000 снаряда за Украйна

ЕС започва работа по нови санкции срещу Иран

Нови протести срещу закона по руски образец в Грузия, стигна се до сблъсъци (ВИДЕО)

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400*

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа