Русия: Ядреното оръжие е средство за сдържане, а използването му е крайна и принудителна мярка

2136
Русия: Ядреното оръжие е средство за сдържане, а използването му е крайна и принудителна мярка
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът на Русия Владимир Путин утвърди с указ Основите на държавната политика в областта на ядреното сдържане, съобщава президентската информационна служба. Подчертава се, че държавната политика в тази област има отбранителен характер, насочена е към поддържане потенциала на ядрените сили на ниво, достатъчно за обезпечаването на сдържане на потенциален противник. Стратегията гарантира защита на суверенитета и териториалната цялост на страната, съобщава БГНЕС.

В текста се споменават основните военни опасности, които могат да прераснат във военна заплаха за Русия и за чието неутрализиране ще бъде необходимо използването на ядрено сдържане – разгръщането на системи и средства за противоракетна отбрана, крилати и балистични ракети със среден и по-малък обсег, високоточно неядрено и хиперзвуково оръжие, бойни дронове и оръжия, направлявани с енергия. Русия разглежда създаването и разполагането в космоса на средства за противоракетна отбрана и бойни системи за опасност, чието неутрализиране налага използването на ядрено сдържане.

Русия обяви тестове на две нови ракети, не е ясно какви

"Роскосмос" планира през 2020 г. изпитания на две нови ракети. Това съобщи ръководителят на пресслужбата на държавната корпорация Влади...

Руската федерация разглежда ядреното оръжие изключително като средство за сдържане, а използването му е крайна и принудителна мярка, се казва в документа. Подчертава се, че Москва ще предприеме всички необходими мерки за намаляване на ядрената заплаха и за недопускане изострянето на международните отношения, които биха провокирали военни конфликти, в това число ядрени. Русия има готовност да използва ядрено оръжие в случай на употреба на оръжие за масово поразяване срещу нея или нейни съюзници, както и в случай на неядрена агресия срещу страната, застрашаващо нейното съществуване и възможността за нанасяне на ядрен удар. Сред условията са включени постъпването на достоверна информация за пускане на балистични ракети срещу Русия и/или нейни съюзници, както и използване срещу нейна територия на ядрено оръжие или друго оръжие за масово поразяване. Русия ще има готовност да използва ядрено оръжие и в случай на въздействие от страна на противника върху критично важни държавни и военни обекти, чието извеждане от строя би препятствало ответни действия на ядрените сили. Ядрено оръжие ще се използва и в случай на агресия с обикновено оръжие, застрашаващо съществуването на руската държава.

В указа се подчертава, че държавната политика в областта на ядреното сдържане има отбранителен характер, насочена е към сдържането на потенциални ядрени сили и гарантира защитата на суверенитета и териториалната цялост на страната. Гарантираното сдържане на потенциалния противник от агресия спрямо Русия и/или нейните съюзници се отнася към върховните държавни приоритети. Сдържането на агресията се осигурява с цялата военна мощ на Руската федерация, в това число и с помощта на ядрено оръжие, се казва в документа. Мерките за ядрено сдържане се провеждат непрекъснато в съответствие с международните ангажименти на Русия за контрол над въоръженията. Взема се предвид и възможността за адаптиране на политиката към военните заплахи.

Сред принципите на политиката за ядрено сдържане са централизацията на държавното управление, рационалната структура и състава на ядрените сили и средства, поддръжката им в състояние, достатъчно за изпълнението на поставените задачи. Частта на силите се поддържа в постоянна бойна готовност. При ядрено сдържане Русия ще отчете използването на свръзвуково и лазерно оръжие, ракети и бойни безпилотни летателни апарати от страна на потенциалния противник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа