Русия напредва в Донбас след края на обсадата на „Азовстал“

22230
Русия напредва в Донбас след края на обсадата на „Азовстал“
Снимка: Telegram

Русия се доближи до контрола над украинския регион Донбас, като обяви победа в продължилата с месеци битка за стоманодобивния завод в Мариупол и започна мащабна офанзива срещу останалите украински територии в провинция Луганск, съобщи БГНЕС.

Последните украински сили, скрити в разбития стоманодобивен завод "Азовстал" в Мариупол, се предадоха в петък, съобщи руското министерство на отбраната. Това сложи край на най-разрушителната обсада в хода на войната, смята Ройтерс.

"Територията на металургичния комбинат "Азовстал" ... е напълно освободена (бел. ред. - завладяна, защото Мариупол е украински град)", се казва в изявление на министерството и се допълва, че през последните няколко дни са се предали 2439 защитници, включително 531 в последната група.

Часове по-рано украинският президент Володимир Зеленски заяви, че последните защитници в металургичния комбинат са били уведомени от украинските военни, че могат да излязат и да спасят живота си. Украинците не потвърдиха веднага данните за "Азовстал".

Русия предприе нещо, което изглеждаше като голяма атака за завземане на последната останала украинска територия в Луганска област - една от двете югоизточни украински провинции, които Москва обявява за независими държави.

Анализ: Украйна да се пази от приятелството на Борис Джонсън

Договорно споразумение изглежда все повече единственият вариант за изход от войната в Украйна. И все пак, почти незабелязано от света, ...

Руската армия започна много интензивно разрушаване на град Северодонецк. „Интензивността на обстрела се удвои, обстрелват жилищни квартали, разрушават къща след къща", заяви губернаторът на Луганск Сергей Гайдай в канала си в Telegram.

В ранните часове на съботния ден сирените за въздушно нападение в голяма част от Украйна се включиха, включително в района на столицата Киев и южното пристанище Одеса.

Превземането на Луганска и Донецка област, голяма част от които съставляват индустриалния украински регион Донбас, би позволило на Москва да обяви победа, след като миналия месец обяви, че това вече е нейна цел.

Въпреки че през последните седмици руските сили загубиха позиции на други места, те напреднаха на Луганския фронт.

"Това ще бъдат критичните следващи няколко седмици на конфликта", каза Матийо Булег, експерт в лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус". "И това зависи доколко ефективни са при превземането на Северодонецк и териториите около него".

Гутериш обсъди с Киев, Москва и Анкара разминирането на Черно море

Въпросът за разминирането на Черно море с цел създаване на безопасни коридори за преминаване на кораби беше обсъден от генералния секре...

Генералният щаб на Украйна съобщи, че е отблъснал настъплението към Северодонецк, част от това, което определи като големи руски операции по участък от фронтовата линия.

В Москва руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че "освобождението на Луганската народна република" скоро ще приключи.

Битката за Мариупол

Краят на обсадата на Мариупол има важно символично значение за Русия след поредица от неуспехи от началото на инвазията на 24 февруари, но това стана с цената на огромни разрушения.

Зеленски заяви, че регионът е бил "напълно разрушен" от Русия и предложи официално споразумение със съюзниците на страната, за да се осигури компенсация от страна на Русия за щетите, които нейните сили са причинили.

Наталия Зарицка, съпруга на боец от "Азовстал", който се предаде, заяви, че не е чувала нищо от него след размяната на съобщения в Telegram преди два дни. Тя смята, че той все още е жив.

Експлозии в Харков, ракета удари Културния дворец в града (ВИДЕО)

Седем души са ранени след обстрел на обект Лозова в Харков. На кадри в Twitter се вижда облак дим, издигащ се над сграда, за която се т...

"Положението е наистина тежко и ужасно и съпругът ми е на път от един ад към друг, от стоманодобивния завод "Азовстал" към затвора, към пленничеството", каза Зарицка в Истанбул, където тя и други роднини лобираха пред Турция да помогне за спасяването на бойците.

Червеният кръст заяви, че е регистрирал стотици украинци, които са се предали в завода като военнопленници, а Киев твърди, че иска размяна на пленници. Москва обяви, че към затворниците ще се отнасят хуманно, но руски политици са цитирани да казват, че някои от тях трябва да бъдат съдени или дори екзекутирани.

През последните седмици руските сили в Украйна бяха изтласкани от района около втория по големина украински град Харков, което е най-бързото им отстъпление, откакто бяха изтласкани от северната част на страната и Киевска област в края на март.

Но те все още контролират голяма част от южната и източната част на страната, а краят на сраженията в Мариупол означава, че тази територия вече е до голяма степен неприкосновена.

Още: Ще спечели ли Русия войната за Донбас?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...