Русия няма да спира газовите доставки през Украйна в името на Европа

5730
Русия няма да спира газовите доставки през Украйна в името на Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия не може да прекрати доставките на газ през Украйна, тъй като се грижи за интересите на европейските и украинските потребители. Това заяви министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев в телевизионно интервю, предава TACC.

"Това (прекратяването на доставките) е невъзможно по друга причина. Все пак трябва да мислим за европейските потребители и за украинските си колеги", подчерта премиерът.

Провал на преговорите между Украйна и Русия за транзита на газ

Планираните за днес преговори за подписване на нов договор за транзит на газ между Русия и Украйна няма да се проведат, съобщи РИА Ново...

На въпрос дали Руската федерация може да забрани на европейските партньори да връщат газ обратно в Украйна, Медведев отговори, че "е доста трудно от гледна точка на технологичния контрол".

Руският премиер обърна внимание и на факта, че правителството в Киев активно въвежда европейското законодателство в газовия сектор, което абсолютно устройва Москва.

Какво каза за транзита през Украйна руският президент Владимир Путин, прочетете в този материал.

"Готови сме да работим според европейското законодателство, но трябва да постигнем съгласие по всички основни точки. И тогава можем да възобновим сътрудничеството, включително нашите доставки на газ на украинска територия. И това, между другото, наистина ще бъде от полза за украинските граждани", изрази увереност Медведев.

Украйна може да получава руски газ директно на по-ниска цена, но за това е необходимо да се намери взаимоизгодно решение по въпроса за транзита, заяви още руският премиер.

„Газпром” спира газа за Украйна

„Газпром” възнамерява от 1 януари 2020 г. да прекрати доставката на газ за украинската газопреносна система, ако не бъде по...

"Независимо дали те (украинските власти) искат или не, очевидно е, че в този случай е необходимо да се стигне до някакъв вариант. Той трябва да бъде взаимно изгоден за двете страни", подчерта премиерът на Русия, цитиран от Агенция "Фокус".

Как ще се отрази руско-украинският газов спор на България, прочетете в този материал.

Той отбеляза, че Украйна получава руски газ, "но много по-скъпо, отколкото би могла да получава (при директни доставки). Говорихме за това с украинските си колеги в различни формати. Тази цена може да е по-ниска, но за това трябва да се договорим", поясни Медведев.

Министър-председателят е уверен, че Украйна трябва да изпълни международните си задължения, независимо кой е на власт в Киев. Според Медведев това се отнася изцяло за връщането на дълга към Русия от 3 млрд. долара.

В отговор на въпрос дали трябва да се сключват дългосрочни споразумения с Украйна например по отношение на газовите доставки, ако властта в Киев често се променя, Медведев отговори: "Въпросът не е кой е начело на страната, а за спазването на международните задължения. Изхождаме от позицията, че тези задължения трябва да бъдат спазени и от бъдещите лидери на държавата", подчерта той.

Първи американски кораб с втечнен газ дойде в Украйна

Американски танкер с втечнен газ ще осъществи първите доставки за Украйна, заяви посолството на САЩ в Киев на своята Facebook страница,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа