Русия отговаря на американските санкции - колко силно може да реагира Москва?

5051
Русия отговаря на американските санкции - колко силно може да реагира Москва?
Снимка: Kremlin.ru

САЩ получиха остър отговор на наложените нови санкции срещу Руската федерация. Американският посланик в Москва Джон Съливан беше помолен да отпътува до родината си за "консултации". Това се случва за първи път от 1952 г. насам.

Изявлението направи на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров. Както той каза, "поканата" за посланика е отговор на американските санкции, наложени на Русия. Те бяха публикувани в петък вечерта, веднага след заседанието на Руския съвет за сигурност. Отначало руският външен министър Сергей Лавров говори накратко за ответните мерки, а по-късно на своя уебсайт руското МВнР публикува изявлението "За ответните мерки във връзка с враждебните действия на САЩ".

"Ел Мундо": САЩ затягат икономически обръча около Русия, но не напълно

Повечето от новите антируски мерки на САЩ са в съответствие с модела, който Вашингтон следва срещу Русия в продължение на повече от дес...

Американците вече били уведомени предварително за предприетите ответни мерки - американският посланик е поканен в президентската администрация, където официално е информиран за ответните действия. Посланик Съливан обаче все още не е напуснал Русия.

Подобна мярка срещу американския посланик, за разлика от анонса persona non grata, означава, че след известно време той ще може да се върне отново. Виенската конвенция "За дипломатическите норми" от 1961 г. не предвижда такава процедура като "изпращане на посланик за консултации". Той може да бъде обявен за персона нон грата, като в този случай ще бъде принуден да напусне страната, на чиято територия е представлявал интересите на своята държава. Такъв прецедент се е случил през далечната 1952 г., когато на американския посланик Джордж Кенън му било забранено да се връща в Москва заради изявленията му в западната преса, които в СССР били считани за лъжи и клевета.

Друга контрамярка на Русия в отговор на наложените ѝ санкции ще бъде забраната граждани на Русия и други държави да работят в американските дипломатически мисии. Тъй като руските дипломатически мисии в САЩ нямат тази практика, сега ще има баланс по този въпрос.

Освен това всички краткосрочни пътувания на американския дипломатически персонал за работа в мисиите на САЩ в Русия ще бъдат ограничени. По-рано американците, в допълнение към служители на посолства и консулства, изпращаха стотици свои служители в краткосрочни командировки, от което със сигурност са се възползвали като събиране на информация и създаване на контакти.

Десет американски дипломати ще бъдат експулсирани от Руската федерация, а същият брой служители на руското посолство във Вашингтон ще напуснат САЩ. Освен това са въведени санкции срещу осем американски служители, сред които както настоящи, така и бивши. Подобни ограничения са отговор на публикувания от САЩ на 2 март "черен списък" с няколко руски граждани и три изследователски института, свързани със случая "Алексей Навални".

Официално: Белият дом номинира Джон Съливан за посланик в Москва

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък номинацията на първия заместник държавен секретар на САЩ Джон Съливан за посланик в Руска...

Друга ответна мярка ще бъде налагането на забрана за дейност на американски фондации и неправителствени организации, които безцеремонно се намесват във вътрешните работи на Русия.

Коментирайки ограничителните действия, наложени от администрацията на Байдън срещу Русия, руското външно министерство отбелязва, че Съединените щати не могат да приемат, че в настоящите реалности едностранният диктат е към своя край, а несъстоятелните сценарии за сдържане на Русия ще доведат само до по-нататъшно влошаване на руско-американските отношения.

Апелите на САЩ за "изоставяне на ескалацията" са считани за празни и лицемерни в Москва, а също така беше заявено, че е недопустимо да се говори от "позиция на сила" и санкционен натиск, тъй като всичко това би имало отрицателни последици за инициаторите на провокациите.

Какво друго може да направи Москва?

В отговор на нови възможни американски санкции, Русия може допълнително да намали броя на американския дипломатически персонал на своя територия - още до 150 американски дипломати могат да бъдат експулсирани.

Москва връчи нота на българския посланик

На българския посланик в Москва Атанас Кристин, който тази сутрин посети Министерството на външните работи на Руската федерация, бе връ...

Освен това са възможни икономически санкции срещу САЩ, въпреки че Русия има ограничени способности за еквивалентен отговор в тази област, все още могат да се предприемат болезнени мерки за американския бизнес, смята РИА Новости, без да влиза в подробности.

Въпреки случващото се, Джо Байдън обяви желанието си за "стабилни и предсказуеми" отношения с Русия, а американската страна също получи предложение за провеждане на съвместна среща на върха. Според съобщението на руското МВнР, тази инициатива "е приета положително и сега се проучва" от Белия дом. Ако срещата между президентите Джо Байдън и Владимир Путин все пак се състои, те определено ще имат много теми за дискусия.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа