Русия отговори на Лондон: Гони 23 британски дипломати

7658
Русия отговори на Лондон: Гони 23 британски дипломати
Снимка: Getty images/Guliver

Русия обяви за персона нон – грата и изгонва в едноседмичен срок 23 британски дипломати, затваря генералното консулство на Великобритания в Санкт Петербург и прекратява дейността на Британския съвет в Русия.

Това се казва в изявление на руското външно министерство след като британският посланик Лори Бристоу беше спешно извикан в руското външно министерство.

Германия и Канада ще подкрепят Великобритания в разследването на случая в Солсбъри

Министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо и канцлерът на Германия Ангела Меркел са се договорили да окажат пълната си подкрепа на ...

„23 дипломатически сътрудници на британското посолство в Москва се обявяват за персона нон – грата и трябва да напуснат страната в едноседмичен срок. Отчитайки диспропорцията в броя на консулските учреждения на двете страни, се оттегля съгласието на Русия за откриване и функциониране на генерално консулство на Великобритания в Санкт Петербург. Съответните процедури ще се осъществят в съответствие с международната правна практика. Във връзка с нерегулирания статут на Британския съвет в Руската федерация се прекратява неговата дейност“, се казва в изявлението на МВнР.

Изгонването на британските дипломати е в отговор на сходни мерки, предприети от Лондон. Великобритания обвинява Русия, че стои зад отравянето на бившия руски разузнавач Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com