Русия отговори за случая "Скрипал", бил като нискобюджетен трилър (ВИДЕО)

5959
Русия отговори за случая "Скрипал", бил като нискобюджетен трилър (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

"Говорят ни за някакъв "Новичок", двама руски граждани са подложени на нападение, а какво чуваме – че Русия е нападнала Великобритания. Русия им е длъжна, какво става в главата им? Новичков, старичков, дурачков (бел. ред. - на руски "дурак" значи глупак) - разберете, че това е терминология от британските сериали... Не ви е срам, на мен ми е обидно за британската дипломация". Това заяви директорът на дирекцията по въпросите на неразпространението и контрол над въоръжението към МВнР на Русия Владимир Ермаков по време на специална пресконференция, организирана от руската страна, на която бяха поканени близо 140 дипломати.

"Поне за малко се откъснете от вашата русофобия и остаряло мислене, не искам да ви обидя, имам много високо мнение за британската дипломация. Нека всички да седнем и да разберем какво се е случило, защо ни сочите с пръст и казвате, че сме виновни и после какво? Ние няма да реагираме на това", каза още Ермаков.

САЩ се готви да засили натиска срещу Русия, критики към Юнкер по темата

Чуждестранни компании, работещи по проекта за изграждането на газопровода "Северен поток 2", може да попаднат под американските санкции...

"С цялата си отговорност заявявам, че други химически вещества, освен заявените, Русия не е произвеждала и не държи в запаси. Всички запаси са били обявени и проверени и унищожени под контрола на инспекторите. Британските власти или не са способни да осигурят безопасността на гражданите си, или пряко или косвено са режисирали нападението над руската гражданка Юлия Скрипал," категоричен беше дипломатът. По думите му трети вариант няма.

Ермаков подчерта, че Лондон е отказал без причина на Москва достъп към материалите на Скотланд Ярд по делото "Скрипал". Дипломатът определи действията на Лондон като "не от сферата на политиката, това повече прилича на нискобюджетен трилър". Във всеки случай да се поощрява или дори да се отговаря на такива безпардонни действия на уж цивилизована държава, Русия няма намерение, допълни още той.

Ермаков беше категоричен, че Русия не е съпричастна към отравянето на Срипал. По думите му подобна авантюра е недопустима и неизгодна за Русия. Дипломатът допълни, че нито една от версиите на Великобритания по делото "Скрипал" не издържа на критиката, "обвиненията към Русия са истерични и недоказани".

По думите му реалното прилагане на бойни отровни вещества във Великобритания би довело до множество жертви при инцидента. "Всеки уважаващ себе си експерт ще ви каже, че реалното прилагане на бойно отровно вещество неминуемо води до множество жертви на мястото на прилагането му. Виждаме, че в Солсбъри картината е съвсем друга."

Според Ермаков реалните улики вече може би са изчезнали: "Фактите преднамерено се крият, реалните улики са могли да изчезнат за това време, както във Великобритания не веднъж се е случвало"

Полша поиска отговор на "руския агресор" при посещението на Меркел, тя е по-умерена

Полският премиер Матеуш Моравиески заяви, че е на едно мнение по въпроса с покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал с канц...

Дипломатът изрази недоумение защо изобщо става въпрос за Конвенцията за забрана на химическото оръжие.

Ермаков подчерта, че Москва не обвинява никого в отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия.

Владимир Ермаков се обърна яростно и към САЩ, обвинявайки ги, че знаят кой е свалил малайзиският самолет над Украйна (бел. ред. - MH17): "Много добре знаете кой свали самолета, обвиниха Русия преди той да падне... САЩ имат всички данни кой е направил това. Споделихте ли това с Малайзия или Холандия?"

Началникът на войските за радиационна, химическаи биологична защита на Министерството на отбраната на Русия Игор Кирилов също се включи в критиката към Запада: "Искам да отбележа, че започвайки от 70-те години на XX век в Западна Европа са се провеждали програми за разработването на отровни вещества от ново поколение. Великобритания е била и продължава да бъде една от държавите, осъществяващи реализирането на дадената програма и има колосален опит и знания в разработването на подобни вещества.

Той обърна внимание на това, че именно Великобритания е разработчикът на патентованото през 1962 година "производство на фосфороорганични отровни вещества от тип VX", патентът за които е бил продаден на САЩ. Генералът добави, че Великобритания все още има действаща лаборатория в Портадаун, където разработва оръжия, с които "застрашава собственото си население".

Изследват колата на Юлия Скрипал

Автомобилът, с който пристигналата на летище „Хийтроу” Юлия Скрипал е пътувала, е бил иззет за съдебна експертиза, съобщи...

Кирилов добави, че веществото "Новичок" може да се създаде с помощта на специално оборудване, използвайки публикувана формула. Той припомни, че през 2018 година създателят на веществото Вил Миразянов публикува книгата "Държавните тайни, хроники на инсайдерите" за руската програма за химическото оръжие, в която е публикувана формулата на веществото. Там е и подробно описан процесът на синтеза на това веществото.

"Разполагайки с формулата, имайки университетско образование в химически факултет, е достатъчно да имаш добро оборудване и химически елементи, за да получиш силно действащо бойно отровно вещество", каза Кирилов.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com