Русия отрепетира ядрен удар по Европа за втори път за месец (ВИДЕО)

10037
Русия отрепетира ядрен удар по Европа за втори път за месец (ВИДЕО)
Снимка: Vitaly V. Kuzmin / CC BY-SA 4.0

Руската армия отрепетира използването на тактическо ядрено оръжие за втори път в рамките на един месец в максимална близост до европейските страни.

На 26 май подразделения от ракетното формирование на армейския корпус на Балтийския флот са провели учения на комплексите "Искандер", съобщава изданието „Нов Калининград“, като се позовава на прессъобщение на флота.

Способни да изстрелват както крилати, така и балистични ракети, включително такива с ядрена бойна глава, „Искандер“-ите са извършили „групови електронни изстрелвания“ на един от полигоните в Калининградска област.

По време на ученията екипажите изпълнили и „нормативи по презареждане на ракети на самоходни пускови установки с по-нататъшно извършване на скрит марш на стартовите позиции, откъдето бяха произведени групови учебни (електронни) изстрелвания“, съобщават от Балтийския флот. 

Декларираният обхват на „Искандер“ е 500 км. Това ще им позволи от Калининградска област да покрият Западна Украйна, Полша, всички балтийски страни до Естония, да стигнат до Швеция и Източна Германия, включително Берлин.

Съединените щати впрочем смятат, че една от ракетите на комплекса – 9M729 – е способна да лети много по-далече и заплашва западноевропейските страни.

Ученията на "Искандер" в Калининград са втори за този месец. В началото на май руското Министерство на отбраната съобщи за единични и групови изстрелвания по пускови установки, летища, струпвания на техника и командни пунктове на „условен противник“.

Тогава беше съобщено, че е извършено " скрито настъпление" и е репетирано извеждането на "Искандер" от ответен удар, който според идеята на ученията може да бъде и ядрен. След изстрелванията екипажите на Балтийския флот „отработиха действия в условията на радиационно и химическо замърсяване на местността“.

Ядрените сили на Русия бяха приведени в „режим на повишено бойно дежурство“ на 27 февруари. Два месеца и половина по-късно заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев каза, че кампанията може да ескалира в пълноценна ядрена война.

„Помпането“ на Украйна с оръжие, изпращането на наемници и провеждането на учения на НАТО близо до руските граници „увеличава вероятността от пряк и открит конфликт между НАТО и Русия“, заяви Медведев, добавяйки, че „това би било катастрофален за всички сценарий“.

В същото време днес руското Министерство на отбраната се похвали, че вече е прилагало в реални условия оперативно тактическия комплекс „Искандер“ по цели в Украйна и дори публикува видео.

„ОТРК „Искандер“ е високоточно оръжие с обсег на стрелба до 500 километра. Бойната глава на ракета от OTРK може да унищожи практически всяка цел: командни пунктове на противника, колони с техника, системи за противовъздушна отбрана“, се казва в съобщението.

От Министерството на отбраната уточняват, че арсеналът на ОТРК включва както балистични, така и крилати ракети, които при приближаване до целта създават фалшиви електронни смущения и са практически неуязвими за системите за противовъздушна отбрана на противника.

„Крилата ракета може да лети на свръхниски височини и да заобикаля терена, невъзможно е да се засече“, посочват от военното ведомство.

„Работим по най-важните цели на Въоръжените сили на Украйна - това са летища, системи за противовъздушна отбрана, командни пунктове. Имаше много малки обекти, с които според докладите, беше ни казано, че други оръжия не могат се справят. Ширината им е 3-4 метра. И крилатите изделия позволяват поразяване на такива цели", казва ръководителят на екипажа на пусковата установка "Искандер", цитиран от ТАСС.

По думите му комплексът се държи много добре. „Няма неизправности, няма откази. Във всеки момент – през нощта, през деня, и в дъжд, и в сняг – ние изпълняваме задачи. Никога не ни е подвела [тази техника] по време на специалната военна операция“, казва началникът.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Рогозин: При ядрена война Русия унищожава НАТО за половин час

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа