Русия отрича руски генерал да е наредил миниране и взривяване на АЕЦ "Запорожие"

6681
Русия отрича руски генерал да е наредил миниране и взривяване на АЕЦ "Запорожие"
Снимка: Getty Images

Руското военно министерство категорично отрече, че е имало изявление на руски генерал за готовност да бъде взривена най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката.

Според разпространена на много места информация, включително от украинския енергиен оператор "Енергоатом", генерал-майор Валерий Василиев казал следното на подчинените си: "Както знаете, минирахме всички важни обекти на Запорожката атомна централа. И ние не крием това от врага. Предупредихме ги. Врагът знае, че станцията ще бъде или руска, или ничия. Готови сме за последствията от тази стъпка. И вие, воини за освобождение, трябва да разберете, че нямаме втори път пред себе си. И ако има най-строга заповед - трябва да я изпълним с чест!"

Украйна: Руснаците минират АЕЦ "Запорожие", генерал заговори за взрив

Руското военно министерство обаче определя това като фалшиви новини. Според официално съобщение на ведомството в Телеграм, Василиев не е командир на въпросните руски части – такъв е генерал-лейтенант Игор Кирилов. Освен това, Василиев в момента е в Узбекистан, а не в Украйна и още по-малко в района на АЕЦ "Запорожие", твърди руското военно министерство. То е категорично, че от страна на Украйна имало "информационен тероризъм" и че украинската армия "регулярно" обстрелва АЕЦ "Запорожие”.

В дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната коментира, че новината за казаното от Василиев тръгнала от група в руския еквивалент на Facebook – ВКонтакте. Администратор на групата е новинарското издание "Лента Новости Запорожие". Самата медия обаче казва, че публикуваният скрийншот с предполагаемите думи на генерал Василиев бил фалшив. За Института за изучаване на войната информационните данни са недостоверни.

Институтът за изучаване на войната обаче изказва предположение, че е много вероятно да има необезопасено съхраняване на боеприпаси от страна на руските военни, които окупират АЕЦ "Запорожие"” и може да има поставяне на експлозиви (мини) в района. Има геолокализирани кадри, показващи движението на руски военни в АЕЦ-а, както и изграждане на окопи от страна на руснаците. От юли насам руснаците обстрелват град Никопол и вероятно много от обстрелите са извършени точно от АЕЦ "Запорожие". Самите руснаци казват, че от вчера, 8 август, е повредена високоволтова линия от АЕЦ-а, по която се доставя ток за Запорожка и Херсонска област. Това станало заради украински обстрел. Намалена е мощността на работа на V-ти и VI-ти блок на ядрената централа.

Друга важна новина от Запорожка област е съобщение от Евгений Балицки – назначеният от руснаците областен управител. Той съобщи в Телеграм, че движението "Заедно сме с Русия" приело декларация да се работи за референдум Запорожката област да се присъедини към Русия и съответно е издал заповед за това. С други думи, подготовката за псевдореферендуми в окупираните от руснаците украински територии продължава. Въпреки това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрича, че всичко това е дело на руснаците – било воля на местните жители.

Военните действия в Украйна

Съгласно сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия руснаците са успели да пренесат военните действия в населени части на Авдеевка и Маринка, а още на 7 август стана ясно, че руски части атакуват центъра на Писки. Авдеевка е силно укрепена украинска позиция в тила на град Донецк и украинската информация подсказва, че руснаците имат известен успех там. При Краснохоривка обаче – друга важна за окончателното превземане на Авдеевка позиция, руснаците са били отблъснати.

В Донецка област големи промени няма. Там най-важното направление във военните действия си остава Бахмут. Украинците твърдят, че руснаците са отблъснати при Ивано-Дариевка и на още четири позиции, като руските части остават на 10-15 километра от Бахмут и явно опитват да установят контрол върху магистрала Т0513, но дотук без успех. Според британското разузнаване, за 30 дни руските части са напреднали с 10 километра към Бахмут и това е най-големият им успех след превземането на Лисичанск. Към Северск руското настъпление също е спряно – при Верхнокамянск и още четири селца. Чеченският лидер Рамзан Кадиров обаче твърди, че е бил превзет заводът "Кнауф" в Соледар, а руското военно министерство се похвали с унищожена установка HIMARS – по руски сметки това е 7-та такава установка, но без да има някакви кадри от унищожението извън стрелящи нанякъде установки. Колко може да се вярва на руснаците си припомнете в този материал: ВИДЕО: Украйна се подигра на Русия заради HIMARS, руснаци изглежда са се самовзривили при разтоварване на боеприпаси. Към Славянск няма успешна руска атака – украинците казват за пореден руски провал при Богородично, нито има дори опит за атака от Изюм към Харковска област. Руснаците обаче продължават с артилерийския обстрел по цялата фронтова линия в Донецка област. А руският военен блогър и журналист Евгений Поддубни предупреждава в Телеграм, че в Харковска област украинската армия формира нови части и може да се стигне до ситуация на украинска контраофанзива едновременно в Херсонска и Харковска области.

В Херсонска област продължава руският обстрел на Николаев, Одеса и Днепропетровск – с крилати ракети. Сега обаче руснаците са съсредоточили артилерийския си огън към предградия на Николаев. Администрацията в Одеса съобщи за 4 свалени руски ракети "Калибър", изстреляни от Черно море. Четирите струват около 26 млн. долара.

Заради точните украински удари, предимно с HIMARS, руснаците няма да отворят Антоновския мост на 10 август, както бяха казали. През последните два дни украинците удариха руски оръжейни складове и командни позиции в Мелитопол и в Чаривне, както и обстреляха успешно Антоновския мост и моста при язовира на Нова Каховка. Тези два моста са де факто най-важните и единствени сухопътни артерии, по които руската армия може да прави оръжейни доставки и да бъдат докарвани нови войници през река Днепър.

ОЩЕ: Руски военен експерт предупреждава: Русия може да затъне здраво на фронта в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа