Русия праща опасни осъдени престъпници да воюват в Украйна

3355
Русия праща опасни осъдени престъпници да воюват в Украйна
Снимка: Getty Images

Цели войскови подразделения в руската армия са съставени изцяло от осъдени престъпници, лежали в затвора. Как ги вербуват и колко им плащат, за да се бият в Украйна? Ето какво разказа правозащитничката Олга Романова пред Дойче веле.

Говорите за вълна от оплаквания, подавани от роднини на затворници. Защо има толкова много жалби?

Олга Романова: По две причини. Едната е, че не им плащат обещаните пари. Измина повече от месец, откакто първата група затворници беше изпратена да воюва. Първата битка с тяхно участие беше край Луганск на 12 юли, след която имаше и първи загинал затворник. Сраженията продължават, хората мрат, а обещаните пари не се изплащат. Имаме данни за едно плащане от 30 хиляди рубли и за второ от 100 хиляди рубли. Няма обаче никакви заплати от порядъка на 200 до 400 хиляди рубли, каквито са били обещавани.

Втората причина е, че расте броят на жертвите: на фронта масово гинат затворници, което е напълно обяснимо, защото това не са обучени войници. Те са в лоша физическа форма, много от тях изобщо не са ходили в армията и сега нямат никаква представа какво въобще правят в Украйна.

А как ги вербуват? Как протича самото набиране? 

Олга Романова: Хора от свързаната с Евгений Пригожин частна руска армия „Вагнер“ обикалят затворите. Представете си го така: в двора на някой затвор каца хеликоптер на частна военна компания, от него слизат хора в лъскави униформи, сред които и самият Пригожин с орден „Герой на Русия“. Служителите на затвора им се подчиняват безропотно и хората веднага разбират, че е пристигнал някой много голям шеф.

След това започват да ги обработват. Казват им: „Момчета, вие ще излезете оттук само в дървени ковчези. А ние ви предлагаме пари, слава, помилване, измиване на срама за извършените от вас престъпления, даже ще получавате пари и ще можете да се виждате с близките си. Животът ще започне отначало.“

Следва задължителната порция пропаганда за нацистите, Украйна, Степан Бандера и за това как осем години били убивани деца в Донбас. Макар че не всички затворници вярват на тази пропаганда, за тях това е единствената възможност да започнат нов живот – като отнемат живота на други хора.

Сред кои затворници се търсят кандидатите? 

Олга Романова: Мъже над 55-60 години не се набират. А също и затворници с украински паспорти, както и осъдени за сексуални престъпления или педофили. Всички останали обаче биват вербувани, като предпочитат убийци и извършители на тежки престъпления – например убийства или опити за убийства, въоръжени грабежи и т.н. Не наемат също и затворници с недъзи или болни.

Каква част от тях се съгласяват? 

Олга Романова: Хората се съгласяват доста бързо, защото всички са водени от една и съща мисъл: по-добре на война, отколкото в затвора.

Във всички затвори ли се набират бойци за фронта или само на някои места? 

Олга Романова: Дотук са успели да обходят затвори само в европейската част на страната. Не се потвърждават информациите, че са стигнали до Перм и Новосибирск. 

Колко затворници биха могли да наберат общо? 

Олга Романова: Средно хората на Пригожин успяват да убедят по около 20 процента от излежаващите присъди в затворите. Ако в Русия има около 600 хиляди затворници, и ако приемем, че минимум 10 на сто от тях приемат офертата, това означава, че те лесно могат да наберат около 50-60 хиляди души.

Какво се случва после с тях – отделни отряди ли създават или ги разхвърлят по другите части?

Олга Романова: Създават отделни подразделения към частната армия „Вагнер“. Обикновено това са групи от по около 40 души, на които им обещават сами да си избират командир. Хвърлят ги първи в боя, а дезертьорите се разстрелват на място. Знаем обаче, че зад тях вървят истински обучени отряди на „Вагнер“.

Казвате, че са най-отпред на фронтовата линия? 

Олга Романова: Разбира се, тях ги хвърлят първи. Те са много зле обучени бойци, за които никой не е особено загрижен дали ще бъдат убити. Обикновено те се бият под прякори, нямат никакви социални контакти, връзки, роднини. А на мъртвите не трябва да се плащат заплати. Това си е чиста печалба.

В социалните мрежи отговаряте остро на всички, които се жалват, например от жалкото заплащане. Защо казвате на съпругата на такъв боец, че той е военнопрестъпник? 

Олга Романова: Бих искала хората да знаят за какво става въпрос, че това са пари за участие във война, за военни престъпления. Тези хора изобщо не разбират тази връзка. Казват ми, че при тях са дошли някакви началници от името на Путин и им обещали да паднат всички обвинения срещу техните близки. А аз им казвам: Какви ги говорите? Нима изобщо не можете да разберете за какво става дума? Защо изпращате там вашите близки? Та те не са умрели случайно и при нормални обстоятелства. Те са убивали хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа