Русия преговаря с България за "Турски поток"

6800
Русия преговаря с България за "Турски поток"
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия води преговори с България и други държави от Европа, за да се определи точката, където ще влиза второто трасе на „Турски поток“.

Това заяви пред журналисти в Истанбул руският премиер Дмитрий Медведев. Той добави, че решаващ фактор в развитието на проекта е икономиката , а не политиката.

Украйна тръгна да конфискува имущество на "Газпром"

Изпълнителната служба на министерството на правосъдието на Украйна е взела решение за образуване на дело по събиране на глоба от &bdquo...

По-рано днес министърът на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС, заяви: За момента преговорите не са официализирани. Става дума за маршрута за Турция, не за морския участък с България, а от страна на Турция.

Припомняме, че проектът за газопровод "Турски поток" замени "Южен поток", който трябваше да мине по дъното на Черно море от Русия за България, а от нас към останалите страни от ЕС и Сърбия. Проектът "Турски поток" бе обявен от руския президент Владимир Путин на 1 декември 2014 г. в Анкара. Но неговата реализация се забави малко заради обтегнатите руско-турски отношения след сваления руски боен самолет през ноември 2015 г. След възстановяването на руско-турския диалог последва и възстановяване на отношенията в сферата на енергетиката, допълва БГНЕС.

Строителството на "Турски поток", за което мнозина български политици и анализатори се съмняваха, вече е факт. Газопроводът ще заработи през 2019 г. Това съвпада с намеренията на "Газпром" да се откаже от транзита през Украйна. През Украйна минават количествата руски газ за България, както и "синьото гориво", което страната ни транзитира за Турция, Гърция и Македония.

След пускането в експлоатация на "Турски поток" България ще загуби транзита за Турция, който съставлява огромната част от природния газ, който ние транспортираме през нашата система. Това автоматично означава и загуба на стотици милиони левове годишно, които влизаха в българската хазна от тази дейност. Първоначално "Турски поток" предвиждаше да бъде с капацитет 63 милиарда куб.м., но след това бе намален наполовина. За момента се предвижда до турския бряг за достигнат две тръби. Всяка от тях с капацитет от 15,75 милиарда куб.м. Количеството от първата тръба ще бъде достатъчно, за да покрие нуждите на самата Турция от газ. Това е "синьото гориво", което тя получава в момента от Русия през България. Все още не е ясно останалите 15,75 милиарда куб.м. газ накъде ще потеглят. Дали през България, или през Гърция за Италия.

„Газпром“ започна строителството на „Турски поток“

„Газпром“ съобщи, че строителството на „Турски поток“ е започнало днес на руския бряг на Черно море. "Днес в Ч...

Ако България иска да остане в играта с транзита на природен газ, тя трябва да даде "железобетонни гаранции". Те бяха поискани от президента Владимир Путин по време на срещата му с неговия турски колега Реджеп Ердоган през лятото на миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Гърция може да прехвърли Patriot на Украйна в замяна на гаранции от САЩ

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com