Русия прие закони за борба с дезинформацията и обидите към държавата

1829
Русия прие закони за борба с дезинформацията и обидите към държавата
Снимка: Getty Images

Владимир Путин подписа закони за противодействие на дезинформацията, като са предвидени финансови санкции, както и за противодействие на разпространението на информация, съдържаща обиди към държавата и обществото. Съответните документи бяха публикувани на официалния онлайн портал за правна информация, предаде РИА Новости.

Първият документ беше внесен в Държавната дума от сенаторите Андрей Клишас и Людмила Бокова, както и от депутата Дмитрий Вяткин.

ЕС се бори с прокремълската пропаганда, но няма да разубеждава тези, които вече четат

Нашият приоритет не са хората, които вече консумират фалшиви новини, а тези, които все още не са започнали. Това заяви Адам Казновски, ...

Законът забранява публикуването на недостоверна общественозначима информация под прикритието на правдиви послания, ако заплашва живота и здравето, имуществото на гражданите, подкопава обществения ред и безопасността и пречи на функционирането на обекти за поддържане на живота, инфраструктурата, банки, енергийни обекти, промишленост и комуникации.

Главният прокурор или неговите заместници могат да поискат ограничаване на достъпа до регистрираните мрежови ресурси, разпространяващи фалшива информация. Достъпът се подновява, след като собственикът на ресурса изтрие информацията и службата е удовлетворена.

Финансови санкции

За разпространение на недостоверни данни, които са създали заплаха за увреждане на живота или здравето на гражданите, масово нарушение на обществения ред, ако тези действия не съдържат престъпен компонент, се налага глоба за граждани от 30 до 100 хиляди рубли (до 1 500 долара); за длъжностни лица - от 60 до 200 хиляди рубли, за юридически лица - от 200 до 500 хиляди рубли.

Предлага се да се наказва гражданите с глоби в размер от 100 до 300 хиляди рубли за разпространение на фалшиви новини, причинило намеса в работата на обекти за поддържане на живота, транспорт или социална структура, комуникации и енергетика; на длъжностни лица - от 300 до 600 хиляди рубли; на юридически лица - от 500 хиляди рубли до един милион рубли.

Русия е заплаха за България - а фалшивите новини?

Действията на Русия са източник на регионална нестабилност и заплашват нашата основна цел за единна, свободна и мирна Европа. Неизпълне...

За разпространение на фалшиви новини в медиите и в интернет, довело до смърт на човек, причиняване на вреда на здравето или на собственост, прекратяване на работата на средствата за препитание, транспорт или социална структура, комуникации, енергетика, се предлага да се въведат глоби за гражданите от 300 до 400 хиляди рубли; за длъжностни лица - от 600 до 900 хиляди рубли, за юридически лица - от един милион до 1,5 милиона рубли.

В допълнение към глобите е възможна и конфискация на “предмета на административното нарушение”. Всички случаи на образуване на дела по тези административни нарушения в рамките на 24 часа се докладват на прокуратурата.

Закон за държавната обида

Путин подписа също закон за блокиране на информация, която нарушава човешкото достойнство, обществения морал, държавата или държавните символи.

Ако такива съобщения бъдат засечени, главният прокурор или неговите заместници се свързват с Роскомнадзор, който трябва да ограничи достъпа до информационни ресурси, съдържащи такава информация и да предприеме стъпки за нейното отстраняване.

Facebook уличи Русия във финансиране на дезинформационна кампания

От социалната мрежа Facebook заявиха, че са разкрили, финансирана от Русия дезинформационна кампания за разпространение на предизвикващ...

За неуважителни публикации наказанието е от 30 до 100 хиляди рубли. Повторното извършване на престъплението включва глоба от 100 до 200 хиляди рубли или административен арест за срок до 15 дни.

Ако същите действия са извършени от гражданин, който вече е подложен на административно наказание за подобно нарушение повече от два пъти, те ще бъдат наказани с глоба от 200 до 300 хиляди рубли или административен арест до 15 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Фатална грешка: Абортираха бебето на жена, обърквайки я с друга пациентка

Катастрофира автобус с ученици в Германия

Туск: Знам, че звучи смазващо, но Европа навлиза в предвоенна епоха

Все повече пострадали след атаката в "Крокус Сити Хол" край Москва

Режисьорът Кристофър Нолан ще бъде посветен в рицарско звание

Милиони британци може да не успеят да се приберат за Великден

Руските ракети поразиха Днепропетровск и Лвов, Полша пак вдигна самолетите си (СНИМКИ)

Над целта: Чехия договори доставка на 1 милион снаряда за Украйна

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com