Русия продължава с ударите над АЕЦ "Запорожие", повредени са три ключови сензора

9609
Русия продължава с ударите над АЕЦ "Запорожие", повредени са три ключови сензора
Снимка: БГНЕС

Руснаците продължават ядрения тероризъм в окупираната от тях АЕЦ "Запорожие", съобщи украинската държавна енергийна компания "Енергоатом" в Telegram.

Вчера вечерта, 6 август 2022 г., руските окупатори отново са обстреляли с ракети площадката на Запорожката АЕЦ - най-големият атомен енергиен комплекс в Европа. Удари е имало и по близкия град Енергодар.

Оценка: Русия използва заплаха от взрив на най-голямата АЕЦ в Европа във войната с Украйна

Изглежда Русия използва страха от ядрена авария в най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката, за да оказва натиск върху Запада и зап...

"Те поразиха площадката на АЕЦ-а непосредствено до сухото хранилище за отработено ядрено гориво на станцията. Очевидно са се прицелили конкретно в ядрените контейнери, които се съхраняват на открито в близост до местата на обстрела. 174 контейнера, всеки от които съдържа 24 касети с отработено ядрено гориво!", пишат от "Енергоатом".

Три сензора за радиационен мониторинг около площадката са били повредени от руските ракетни атаки, твърдят украинците. Поради това, своевременното откриване и реагиране при влошаване на радиационната обстановка или изтичане на радиация от контейнери с отработено ядрено гориво към момента е невъзможно.

Около 800 квадратни метра са повредени от множество дребни отломки от експлозиите. В резултат на взривовете един служител на АЕЦ-а е получил сериозна рана и е откаран в градската болница.

"Всички руски военнослужещи, от които до 500 души са били на площадката на АЕЦ "Запорожие" от деня на превземането ѝ, както и персоналът на "Росатом", се скриха предварително в бункерите на кризисния център и центъра за техническа поддръжка на станцията", съобщават от "Енергоатом". 

Руските военни са стреляли и в близост до територията на завода за строителни конструкции и водохващането на град Енергодар.

Конфликт между Европа и Украйна все пак има - заради АЕЦ "Запорожие"

Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко е изправен пред голям проблем. Правителството в Киев му възложи задача да убеди ...

"Този път ядрена катастрофа беше избегната по чудо, но чудесата не могат да продължават вечно. Необходимо е спешно да се сложи край на действията на руските ядрени терористи, за да се защити Украйна и света от ядрена катастрофа. Затова още веднъж подчертаваме необходимостта от спешно изтегляне на въоръжените руски военни от територията на гражданския ядрен обект на Украйна – АЕЦ "Запорожие" – и създаването на демилитаризирана зона в района на Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа!", призовават още от украинския държавен енергиен оператор.

Припомняме, че на 5 август един от реакторите на АЕЦ-а трябваше да бъде изключен заради сериозна повреда. Въоръжената провокация на Кремъл е довела до щети по станция, в която се съхраняват азот и кислород, както и "спомагателна сграда", се казваше в съобщението на "Енергоатом". Заради обстрела "има риск от изтичане на водород и радиоактивни вещества, рискът от пожар също е висок", гласеше още позицията на украинците.

Русия използва АЕЦ "Запорожие" като заплаха за украинците и "като средство за терор", според думите на президента Володимир Зеленски. Международната агенция за атомна енергетика и ЕС изразиха тревога във връзка със ситуацията в централата, която се контролира от силите на Путин.

По-рано днес Русия опита да прехвърли вината за ударите по АЕЦ-а на Украйна. От Москва заявиха, че Въоръжените сили на Украйна са извършили нов обстрел. „Тази вечер въоръжени формирования на Украйна нанесоха удар с касетъчна ракета РСЗО „Ураган“ с калибър 220 милиметра. При приближаване до енергийните блокове ракетата успя да се отвори и да освободи осколъчни боеприпаси. В засегната зона се намират районът на сухото хранилище за отработено ядрено гориво и постът за автоматизиран контрол на радиационната обстановка. Поразяващите елементи нанесоха щети на административните сгради и прилежащата територия на хранилището“, уточнява се в съобщението, с което от Кремъл опитват да прехвърлят топката в полето на Киев.

станция, в която се съхраняват азот и кислород, както и "спомагателна сграда", се казва в съобщението на "Енергоатом" в Telegram. Заради обстрела "има риск от изтичане на водород и радиоактивни вещества, рискът от пожар също е висок", се казва още в съобщението.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/europe/povredeni-sa-chasti-na-zaporojkata-aec-v-ukrajna-riskyt-ot-avarija-e-visok-news_1793882.html © Actualno.comстанция, в която се съхраняват азот и кислород, както и "спомагателна сграда", се казва в съобщението на "Енергоатом" в Telegram. Заради обстрела "има риск от изтичане на водород и радиоактивни вещества, рискът от пожар също е висок", се казва още в съобщението.

 

ВИДЕО: Украински прецизен удар срещу руска ракетна установка в АЕЦ Запорожие

Трима убити руски войници и 12 ранени. Това е резултатът от прецизен удар с дрон на украинската армия срещу ракетна установка "Град" (Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Италианските ВВС прехванали самолети над Балтийско море, смятат, че са руски

Защо Путин иска от руския народ да приеме всички лишения като патриотичен дълг

Германците са разтревожени. Предпочитат да пестят парите си, вместо да харчат

Войната в Украйна - Германия допусна грешки

Тежки времена за някои пенсионери в Германия - ето с колко пари на месец трябва да се оправят

Украйна ще получи рекордно бюджетно финансиране от партньорите си за март

Руската църква обяви войната в Украйна за "свещена". Според нея Русия е призвана да спаси света и води поход срещу "силите на злото"

Русия твърди, че е предотвратила терористична атака в Ставрополския край (ВИДЕО)

Откриха спирка с отливките на жертвите на Везувий в Помпей (СНИМКА)

Зеленски освободи посланика в Молдова, Олексий Данилов може да го замени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа