Русия продължава с ударите над АЕЦ "Запорожие", повредени са три ключови сензора

9609
Русия продължава с ударите над АЕЦ "Запорожие", повредени са три ключови сензора
Снимка: БГНЕС

Руснаците продължават ядрения тероризъм в окупираната от тях АЕЦ "Запорожие", съобщи украинската държавна енергийна компания "Енергоатом" в Telegram.

Вчера вечерта, 6 август 2022 г., руските окупатори отново са обстреляли с ракети площадката на Запорожката АЕЦ - най-големият атомен енергиен комплекс в Европа. Удари е имало и по близкия град Енергодар.

Оценка: Русия използва заплаха от взрив на най-голямата АЕЦ в Европа във войната с Украйна

Изглежда Русия използва страха от ядрена авария в най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката, за да оказва натиск върху Запада и зап...

"Те поразиха площадката на АЕЦ-а непосредствено до сухото хранилище за отработено ядрено гориво на станцията. Очевидно са се прицелили конкретно в ядрените контейнери, които се съхраняват на открито в близост до местата на обстрела. 174 контейнера, всеки от които съдържа 24 касети с отработено ядрено гориво!", пишат от "Енергоатом".

Три сензора за радиационен мониторинг около площадката са били повредени от руските ракетни атаки, твърдят украинците. Поради това, своевременното откриване и реагиране при влошаване на радиационната обстановка или изтичане на радиация от контейнери с отработено ядрено гориво към момента е невъзможно.

Около 800 квадратни метра са повредени от множество дребни отломки от експлозиите. В резултат на взривовете един служител на АЕЦ-а е получил сериозна рана и е откаран в градската болница.

"Всички руски военнослужещи, от които до 500 души са били на площадката на АЕЦ "Запорожие" от деня на превземането ѝ, както и персоналът на "Росатом", се скриха предварително в бункерите на кризисния център и центъра за техническа поддръжка на станцията", съобщават от "Енергоатом". 

Руските военни са стреляли и в близост до територията на завода за строителни конструкции и водохващането на град Енергодар.

Конфликт между Европа и Украйна все пак има - заради АЕЦ "Запорожие"

Украинският министър на енергетиката Герман Галушченко е изправен пред голям проблем. Правителството в Киев му възложи задача да убеди ...

"Този път ядрена катастрофа беше избегната по чудо, но чудесата не могат да продължават вечно. Необходимо е спешно да се сложи край на действията на руските ядрени терористи, за да се защити Украйна и света от ядрена катастрофа. Затова още веднъж подчертаваме необходимостта от спешно изтегляне на въоръжените руски военни от територията на гражданския ядрен обект на Украйна – АЕЦ "Запорожие" – и създаването на демилитаризирана зона в района на Запорожката атомна електроцентрала, най-голямата в Европа!", призовават още от украинския държавен енергиен оператор.

Припомняме, че на 5 август един от реакторите на АЕЦ-а трябваше да бъде изключен заради сериозна повреда. Въоръжената провокация на Кремъл е довела до щети по станция, в която се съхраняват азот и кислород, както и "спомагателна сграда", се казваше в съобщението на "Енергоатом". Заради обстрела "има риск от изтичане на водород и радиоактивни вещества, рискът от пожар също е висок", гласеше още позицията на украинците.

Русия използва АЕЦ "Запорожие" като заплаха за украинците и "като средство за терор", според думите на президента Володимир Зеленски. Международната агенция за атомна енергетика и ЕС изразиха тревога във връзка със ситуацията в централата, която се контролира от силите на Путин.

По-рано днес Русия опита да прехвърли вината за ударите по АЕЦ-а на Украйна. От Москва заявиха, че Въоръжените сили на Украйна са извършили нов обстрел. „Тази вечер въоръжени формирования на Украйна нанесоха удар с касетъчна ракета РСЗО „Ураган“ с калибър 220 милиметра. При приближаване до енергийните блокове ракетата успя да се отвори и да освободи осколъчни боеприпаси. В засегната зона се намират районът на сухото хранилище за отработено ядрено гориво и постът за автоматизиран контрол на радиационната обстановка. Поразяващите елементи нанесоха щети на административните сгради и прилежащата територия на хранилището“, уточнява се в съобщението, с което от Кремъл опитват да прехвърлят топката в полето на Киев.

станция, в която се съхраняват азот и кислород, както и "спомагателна сграда", се казва в съобщението на "Енергоатом" в Telegram. Заради обстрела "има риск от изтичане на водород и радиоактивни вещества, рискът от пожар също е висок", се казва още в съобщението.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/europe/povredeni-sa-chasti-na-zaporojkata-aec-v-ukrajna-riskyt-ot-avarija-e-visok-news_1793882.html © Actualno.comстанция, в която се съхраняват азот и кислород, както и "спомагателна сграда", се казва в съобщението на "Енергоатом" в Telegram. Заради обстрела "има риск от изтичане на водород и радиоактивни вещества, рискът от пожар също е висок", се казва още в съобщението.

 

ВИДЕО: Украински прецизен удар срещу руска ракетна установка в АЕЦ Запорожие

Трима убити руски войници и 12 ранени. Това е резултатът от прецизен удар с дрон на украинската армия срещу ракетна установка "Град" (Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа