Русия пуска потенциален "Чернобил на лед"

4999
Русия пуска потенциален "Чернобил на лед"
Снимка: Getty images/Guliver

Русия ще пусне първия в света плаващ ядрен реактор и ще го изпрати на епично пътешествие през Арктика в на 23 август, въпреки че еколозите предупреждават за сериозни рискове за региона, съобщи АФП.

Натоварен с ядрено гориво, „Академик Ломоносов“ ще напусне арктическото пристанище Мурманск, за да започне плаването си на 5000 километра до североизточен Сибир.

Руската ядрена агенция „Росатом“ заяви, че реакторът е по-проста алтернатива на изграждането на конвенционална централа на земята, която е замръзнала през цялата година, и възнамерява да продава такива реактори в чужбина.

Но екологичните групи отдавна предупреждават за опасностите на проекта, като го наричат потенциален „Чернобил на лед“ и "ядрен "Титаник"“.

САЩ подозират Китай и Русия в нарушаване на мораториума за ядрени опити

Държавният департамент на САЩ смята, че Русия не спазва, а Китай вероятно не спазва мораториума за провеждане на ядрени опити. Такава е...

Смъртоносна експлозия този месец на полигон за военни изпитания далеч на север, причини скок на радиацията, и предизвика допълнителни опасения.

Очаква се пътуването на реактора да продължи между четири и шест седмици, в зависимост от метеорологичните условия и количеството лед по пътя.

Работата по 144-метровия „Академик Ломоносов“ започна в Санкт Петербург през 2006 г. Когато пристигне в Певек, град с население от 5000 души в сибирския регион Чукотка, той ще замени местна ядрена централа и затворен въглидобивен завод.

Предстои да влезе в експлоатация до края на годината, като основно обслужва петролните платформи в региона, докато Русия развива експлоатацията на въглеводороди в Арктика.

Рашид Алимов, ръководител на енергийния сектор на Грийнпийс Русия, заяви, че екологичните групи са критични към идеята за плаващ реактор от 90-те години.

Русия и Китай искат свикване на Съвета за сигурност заради ракетите на САЩ

Русия и Китай поискаха ООН да свика заседание на Съвета за сигурност, заради "изказвания на американския официални лица, за планове да ...

"Всяка ядрена централа произвежда радиоактивни отпадъци и може да има авария, но „Академик Ломоносов“ е допълнително уязвим от бури", каза той за АФП.

Реакторът е теглен от други кораби, което прави сблъсък по време на буря по-вероятен, каза той.

Тъй като Росатом планира да съхранява отработено гориво на борда, Алимов заяви, че "всяка авария, свързана с това гориво, може да има сериозно влияние върху крехката среда на Арктика".

Той добави, че няма "инфраструктура за ядрено пречистване" в региона.

Глобалното затопляне и топящият се лед направи Североизточния проход - който свързва Атлантическия океан с Тихия океан по протежение на северното крайбрежие на Русия - по-достъпен.

Путин обеща да отвърне на ракетите на САЩ в Румъния и Полша

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че САЩ може да разположат нови крилати ракети в Румъния и Полша и че Русия смята това за зап...

„Академик Ломоносов“ тежи 21 000 тона и разполага с два реактора с капацитет 35 мегавата всеки, близък до този на използваните от ядрени ледоразбивачи.Той има екипаж от 69 души и пътува със скорост от 3,5 до 4,5 възела.

Алимов заяви, че проектът е пропусната възможност, тъй като Чукотка, регион, по-голям от Тексас, населен само с 50 000 души, "има огромен потенциал за развитие на вятърна енергия".

"Плаваща атомна електроцентрала е твърде рисков и твърде скъп начин за производство на електроенергия", каза той.

Ядрената индустрия, която се стреми да се превъплъти в мрачен пазар, разработва по-малки, по-евтини реактори, за да привлече нови клиенти.

Те следват примерите на подводници, ледоразбивачи и самолетоносачи, които отдавна използват ядрена енергия и са предназначени за изолирани райони с малко инфраструктура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа