Русия пуска потенциален "Чернобил на лед"

5010
Русия пуска потенциален "Чернобил на лед"
Снимка: Getty images/Guliver

Русия ще пусне първия в света плаващ ядрен реактор и ще го изпрати на епично пътешествие през Арктика в на 23 август, въпреки че еколозите предупреждават за сериозни рискове за региона, съобщи АФП.

Натоварен с ядрено гориво, „Академик Ломоносов“ ще напусне арктическото пристанище Мурманск, за да започне плаването си на 5000 километра до североизточен Сибир.

Руската ядрена агенция „Росатом“ заяви, че реакторът е по-проста алтернатива на изграждането на конвенционална централа на земята, която е замръзнала през цялата година, и възнамерява да продава такива реактори в чужбина.

Но екологичните групи отдавна предупреждават за опасностите на проекта, като го наричат потенциален „Чернобил на лед“ и "ядрен "Титаник"“.

САЩ подозират Китай и Русия в нарушаване на мораториума за ядрени опити

Държавният департамент на САЩ смята, че Русия не спазва, а Китай вероятно не спазва мораториума за провеждане на ядрени опити. Такава е...

Смъртоносна експлозия този месец на полигон за военни изпитания далеч на север, причини скок на радиацията, и предизвика допълнителни опасения.

Очаква се пътуването на реактора да продължи между четири и шест седмици, в зависимост от метеорологичните условия и количеството лед по пътя.

Работата по 144-метровия „Академик Ломоносов“ започна в Санкт Петербург през 2006 г. Когато пристигне в Певек, град с население от 5000 души в сибирския регион Чукотка, той ще замени местна ядрена централа и затворен въглидобивен завод.

Предстои да влезе в експлоатация до края на годината, като основно обслужва петролните платформи в региона, докато Русия развива експлоатацията на въглеводороди в Арктика.

Рашид Алимов, ръководител на енергийния сектор на Грийнпийс Русия, заяви, че екологичните групи са критични към идеята за плаващ реактор от 90-те години.

Русия и Китай искат свикване на Съвета за сигурност заради ракетите на САЩ

Русия и Китай поискаха ООН да свика заседание на Съвета за сигурност, заради "изказвания на американския официални лица, за планове да ...

"Всяка ядрена централа произвежда радиоактивни отпадъци и може да има авария, но „Академик Ломоносов“ е допълнително уязвим от бури", каза той за АФП.

Реакторът е теглен от други кораби, което прави сблъсък по време на буря по-вероятен, каза той.

Тъй като Росатом планира да съхранява отработено гориво на борда, Алимов заяви, че "всяка авария, свързана с това гориво, може да има сериозно влияние върху крехката среда на Арктика".

Той добави, че няма "инфраструктура за ядрено пречистване" в региона.

Глобалното затопляне и топящият се лед направи Североизточния проход - който свързва Атлантическия океан с Тихия океан по протежение на северното крайбрежие на Русия - по-достъпен.

Путин обеща да отвърне на ракетите на САЩ в Румъния и Полша

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че САЩ може да разположат нови крилати ракети в Румъния и Полша и че Русия смята това за зап...

„Академик Ломоносов“ тежи 21 000 тона и разполага с два реактора с капацитет 35 мегавата всеки, близък до този на използваните от ядрени ледоразбивачи.Той има екипаж от 69 души и пътува със скорост от 3,5 до 4,5 възела.

Алимов заяви, че проектът е пропусната възможност, тъй като Чукотка, регион, по-голям от Тексас, населен само с 50 000 души, "има огромен потенциал за развитие на вятърна енергия".

"Плаваща атомна електроцентрала е твърде рисков и твърде скъп начин за производство на електроенергия", каза той.

Ядрената индустрия, която се стреми да се превъплъти в мрачен пазар, разработва по-малки, по-евтини реактори, за да привлече нови клиенти.

Те следват примерите на подводници, ледоразбивачи и самолетоносачи, които отдавна използват ядрена енергия и са предназначени за изолирани райони с малко инфраструктура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия се надява децата с увреждания също да станат професионални военни: Ето какви подаръци им прави (ВИДЕО)

Риск от голям руски пробив в Украйна: Реалностите (ВИДЕО)

До дъно! Британски пасажери изпиват целия алкохол на самолета за Турция

Венеция въвежда еднодневни билети

Град почти колкото Пловдив иска от Путин обезщетения за наводнение

Зимна буря удари Италия

Рекордьори отново: Русия "изпусна" ракета Х-59 в Белгородска област

Водещ на BBC напусна след скандал с еротични снимки с тийнейджър

Ракети ATACMS и Storm Shadow: САЩ и Великобритания готвят много оръжия за Украйна

"За да спре Кремъл": Естония повишава разходите си за отбрана

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа