Русия с остър тон заради евентуално присъединяване на Швеция към НАТО

8145
Русия с остър тон заради евентуално присъединяване на Швеция към НАТО
Снимка: Getty Images

Москва си запазва правото на ответни мерки, в случай че Швеция влезе в НАТО, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за шведския вестник "Дагенс Нюхетер", цитирано от БГНЕС.

"Ако Швеция реши да се присъедини към НАТО, няма да си помислим, че шведите искат да ни нападнат. Но тъй като в такава ситуация шведската военна инфраструктура ще бъде подчинена на върховното командване на НАТО, разбира се, ние ще трябва да предприемем необходимите военно-технически мерки по северните ни граници, тъй като от другата ни страна ще се намира военно-политически блок, който смята Русия за заплаха", казва първият руски дипломат.

НАТО предупреждава, че мигрантските маршрути към ЕС може да се променят

Броят на мигрантите и бежанците, които пресичат Егейско море от Турция към Европа, е спаднал значително, но трафикантите на хора могат ...

Той обаче не уточнява за какви конкретни мерки става въпрос. "Това не е моя работа, това е работа на нашите военни - Министерството на отбраната и Генералния щаб на Русия", казва Лавров.

Междувременно стана ясно, че Бундесверът е готов да участва активно в мисии на НАТО по източните граници на съюза. Информацията е на Spiegel Online.

Според публикацията, германската армия планира да участва в мисията на НАТО в Литва, ако съответното решение бъде взето на предстоящата среща на върха през юли във Варшава. Според съобщения в медиите, канцлерът Ангела Меркел е предложила тези услуги на мини срещата на върха на САЩ, Италия, Франция и Великобритания в Хановер.

"Сега Бундесверът проучва дали Германия ... би могла да поддържа батальон на НАТО в Литва, група от около 1000 войници. Според първоначалните планове, Бундесверът планирал да изпрати рота в прибалтийската страна. Литва и други държави също ще предоставят свои войници. Сега Бундесверът смята да предложи това на НАТО ", отбелязва изданието.

НАТО: Русия продължава да поддържа Асад с доста войници и техника

Русия поддържа значително военно присъствие в Сирия, за да подкрепя режима на президента Башар Асад. Това заяви генералният секретар на...

След среща с президента на САЩ Барак Обама в неделя (24 април) Меркел уклончиво отговори на въпроса за готовността на Германия да увеличи участието на Бундесвера по източните граници на НАТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа