Русия ще разгледа възможност за замяна на кума на Путин за азовци

15410
Русия ще разгледа възможност за замяна на кума на Путин за азовци
Снимка: Дмитро Козацки

Русия ще проучи възможността за размяна на задържания лидер на партия "Опозиционна платформа - За живот" Виктор Медведчук (известен като зет на Путин) за украински бойци от металургичния завод "Азовстал". Това заяви Леонид Слуцки, председател на комисията по международни въпроси на Държавната дума и ръководител на фракцията на ЛДПР. Според него, цитиран от Интерфакс, този въпрос ще бъде проучван не от Либерално-демократическата партия, а от „хора в Москва, които имат такива пълномощия“.

„Ще проучим възможността за замяна на Медведчук за „азовци“. Не ние - ЛДПР, а тези хора в Москва, които имат такива пълномощия“, каза Слуцки.

През април стана ясно за задържането на Медведчук от СБУ. По-късно той беше арестуван без възможност за внасяне на гаранция. Службата за сигурност на Украйна публикува видео, на което украинският политик поиска да бъде разменен "за защитници на Мариупол".

Впоследствие прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви, че не се разглежда възможността за размяна на Медведчук за военнопленници.

На 20 май руското министерство на отбраната съобщи, че всички отбраняващи се украински бойци са напуснали територията на завод „Азовстал“, и публикува кадри, за които твърди, че са на излезли от "Азовстал" бойци от полка "Азов". Няма независимо потвърждение на тази информация. Заводът остана последният бастион на защитниците на Мариупол, който попадна под руски контрол през април.

Според изявление на руското отбранително министерство ръководителят на ведомството Сергей Шойгу е докладвал на Владимир Путин в петък за „завършването на операцията и пълното освобождаване на завода и град Мариупол“. Според техните думи общо 2439 украински войници, които са били на територията на Азовстал, са се предали.

Украинските власти не са коментирали официално предаването на завода на руските войски. Преди това те наричаха случващото се "спасителна операция" на военните, избягвайки термините "плен" или "капитулация".

Капитулация или спасителна операция? Какво се случва в завод "Азовстал"?

В последното си вечерно обръщение на 20 май президентът на Украйна Володимир Зеленски не спомена край на операцията в завода, но преди това в ефира на телемаратон заяви, че „към днешна дата всички цивилни, лекари и ранени са изведени от Азовстал“. „В близко време, даже не дни, ще завърши извеждането на всички“, добави украинският президент.

В петък вечерта в руските държавни медии се появи видео със защитника на „Азовстал“, командир на 36-а бригада на морската пехота на Въоръжените сили на Украйна Серхий Волински-Волина, в което той се представя и потвърждава, че е взет в плен.

Твърди се също, че командирът на "Азов" Денис Прокопенко-Редис и неговият заместник Святослав Паламар-Калина са напуснали територията на завода. Видеозаписи с тях не са публикувани.

Руското министерство на отбраната заяви, че Прокопенко, командирът на „Азов“, е бил изведен от територията на завода в специален брониран автомобил, уж „поради омразата на жителите на Мариупол и желанието на жителите на града да го накажат за многобройни зверства“. По-рано руските власти многократно се опитваха да прехвърлят отговорността за безразборните бомбардировки и масовата смърт на цивилни в резултат на обсадата на Мариупол върху "украинските националисти". В средата на април мисията на ОССЕ публикува доклад за военни престъпления и нарушения на хуманитарното право от руските войски в Мариупол.

Руското министерство на отбраната съобщи, че ранените защитници на „Азовстал“ ще бъдат изпратени в лечебни заведения в Новоазовск и Донецк на територията на самопровъзгласилата се ДНР.

Повечето от военнопленниците са изпратени в наказателна колония в село Еленовка край Донецк - според съветника на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко там се намират три до четири хиляди мариуполци, които не са преминали т.нар. филтрация. Андрюшченко сравни наказателната колония с истински концлагер.

Още най-малко 89 души от защитниците на Азовстал бяха отведени в Русия и затворени в СИЗО-2 (Следствен изолатор №2) в Таганрог. Според ТАСС Следственият комитет на Руската федерация планира да разпита украинските военни в рамките на разследване на "престъпленията на украинския режим".

Киев разчита да върне военните на територия под свой контрол, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски. А вицепремиерът Ирина Верещук заяви, че след възстановяването на украинските бойци се надява на размяната им за руски военнопленници.

Много руски политици и проправителствени медии се противопоставиха на размяната. По-специално, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин инструктира комисиите на Държавната дума да изготвят резолюция, забраняваща обмена на „нацистки престъпници“ (както в Думата наричат членовете на украинския полк „Азов“).

В отговор заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр призова съгражданите си да не се тревожат твърде много за призивите на руските депутати да не се обменят пленени бойци от полка „Азов“: тези призиви според нея може да са предназначени за вътрешната публика.

Обсадата на „Азовстал“

Активните военни действия в „Азовстал“ започнаха на 18 март 2022 г. В началото на март самият Мариупол беше обграден от руски войски. В същото време стоманодобивният завод остана под контрола на Украйна, тъй като там се укриха украински военни, включително от полк „Азов“, който защитаваха завода.

Рамзан Кадиров с извънредна заповед: Специалните части да прочистят завода „Азовстал” (ВИДЕО)

На 21 април руският президент Владимир Путин се срещна „пред камера“ с министъра на отбраната, отмени заповедта за щурм на „Азовстал“ и инструктира руските военни да блокират територията на завода. Въпреки това бомбардировките и опитите за щурм на предприятието, според украинската страна, не спряха.

Останалите на „Азовстал“ военни и цивилни отказаха да се предадат и всъщност се оказаха в блокада: почти нямаха вода, храна, лекарства и боеприпаси.

В същото време руските военни не успяха да превземат завода. Той заема огромна територия между река Калмиус, от една страна, и брега на Азовско море, от друга. Заводът разполага със собствено товарно пристанище и обширна система от подземни комуникации. Щурмуването на такъв укрепен район от пехотни части може да продължи седмици без гарантиран резултат.

Американският институт за изследване на войната (ISW) смята, че руските източници може да преувеличават броя на украинските бойци, напуснали "Азовстал". Според ISW това може да се дължи или за договарянето на размяната на максимален брой пленници, или за да се избегне неприятното признание, че само „стотици“ украински войници са държали територията на завода под контрол толкова дълго.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Зеленски и полкът "Азов" - расте ли напрежение заради "Азовстал"?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com