Русия събира затворници за пушечно месо в Донбас, обещава милиони в рубли, ако загинат

12958
Русия събира затворници за пушечно месо в Донбас, обещава милиони в рубли, ако загинат
Снимка: Getty images

Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" вербува затворници от колониите в Петербург за включване в авангарда (най-предната част на армията) в Донбас във войната срещу Украйна за помощ при установяването на нацисти. За службата им обещават 200 хил. рубли и свобода. Ако се върнат живи.

"Вечерта в петък в "Яблоневка" дойдоха, както ги наричат - "проверяващите", разказва роднина на осъден пред "Важные истории". И продължава: Те застанаха пред осъдените и призоваха "да се защити родината". След това късно вечерта събраха старшите (осъдените, които помагат на сътрудниците на колонията), нещо им казаха, след което старшите започнаха работа. 

Американските ракетни установки за залпов огън "работят" здраво в Украйна (ВИДЕО)

Американските ракетни установки за залпов огън (HIMARS) работят и то добре. Доказателство за това е не само публикувано от Генералния щ...

Старшите казаха, че на осъдените им предлагат да заминат за Донбас, до границата щели да ги закарат под конвой, както се прави с осъдени. 

На моя роднина казаха така: "Там е много трудно да се установят нацистите и те са много добре подготвени. Вие ще сте в авангарда и ще помагате да се установят нацистите, затова не всички ще се върнат." Първо казаха, че ще се върнат около 20%, после, че почти никой няма да се върне. На тези, които оцелеят обещават възнаграждение 200 хил. рубли и амнистия. Ако загинат - обещават да бъдат изплатени 5 млн. рубли на семействата (обезщетението за загинали обеща Владимир Путин още в началото на войната в Украйна, но подписа указ в началото на юни). И всичко това е на думи, черно на бяло няма да бъде отбелязано никъде. Информацията се предава чрез старшите, а не директно към затворниците. 

Бивш член на "Вагнер": Руските войски са зле подготвени, водят войната по некомпетентен начин

От начало им казваха, че ще се разглеждат само тези, които са служили или воювали. Но след няколко часа стана ясно, че в списъците включват всички желаещи. Около 200 души искаха да се запишат, но в крайна сметка записаха около 40. Дори ги проверяваха на детектор на лъжата. 

Моят близък искаше да се запише, но ние - роднините, го отказахме. Сега той се кълне, че няма да замине, но със сигурност се колебае, защото вижда в това възможност да припечели, казва: "Ако се случи най-лошото, ще можеш да си купиш апартамент." Те си говорят помежду си "представяте ли си колко неща може да извозим оттам." Те вярват в това. Не всички, разбира се. 

Politico: Умората от Украйна притеснява НАТО

Западните лидери, въпреки единството в подкрепата си за Киев, което показаха на срещата на върха на НАТО в Мадрид, се опасяват, че граж...

Никой не крие, че ЧВК "Вагнер" вербува хора, старшите говорят открито за това. Мой познат, излежава присъда в ИК* в Нижни Новгород. По думите му там има много хора, които по-рано са участвали в бойни действия и те много искат да участват в тази война. Той е успял да се свърже с ЧВК "Вагнер" и е заявил желание да се бие. Отговорили са му: "Чакайте ни във вашата колония до месец."

На доброволците е казано, че ще подпишат договор, когато пристигнат на мястото на бойните действия. Осъдените са изкушени от обещанието да бъдат амнистирани. На някои се обещава и работа. 

Информацията е потвърдена и от роднина на осъден в ИК-6* "Обухово": "При тях са идвали някакви и са им предлагали да отидат в Донбас. Договорът е устен. Казват, че ще ги изпратят без паспорти. Как решават кого да поканят, не е ясно. В началото се обръщат към онези, които са служили в армията. При това избират не такива, които имат да излежават 20 години, а към млади хора, на които им остават няколко месеца. 

Версиите за какво ги изпращат в Донбас са различни - едни роднини споделят, че техният близък е поканен да служи, други - за възстановяване на инфраструктурата. По моя информация първата група "доброволци" от "Обухово" вече се приготвят за изпращане, споделя източник пред "Важные истории".

* ИК - изправителна колония

Русия започва денонощно наблюдение за засичане на ядрени взривове

Руското министерство на отбраната заяви, че Москва е започнала денонощно наблюдение за засичане на ядрени взривове, предаде днес агенци...

Сбърка ли руската армия с Лисичанск – и руски, и украински мнения за пирова победа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа