Русия унищожи две американски ракетни системи HIMARS – да, но изглежда не (СНИМКИ и ВИДЕО)

57955
Русия унищожи две американски ракетни системи HIMARS – да, но изглежда не (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Унищожени са две американски ракетни системи за залпов огън HIMARS заедно с два склада за боеприпаси за тях. Това заяви генерал-майор Игор Конашенков, говорител на руското военно министерство. Пълният брифинг – с ВИДЕО ТУК.

В публикуваното видео с брифинга има кадри, които предполагаемо показват удара. Само че при стопиране на кадъра на момента на удара се вижда, че експлозията избухва ДО, а не В посочените за обстрел четири обекта. Като доказателство Actualno.com прилага четири стоп кадъра – от 0:22 минута от видео кадрите, които публикуваме под снимките, до 0:24 минута. Всеки читател може да си пусне видеото или да види пълното видео от брифинга, като прегледа пълния времеви интервал след 0:18 минута докато се излъчват кадрите като фон на твърдението за унищожението, за да се увери колко е вярно:

0:22.00:

0:23.20:

0:23.50:

0:24.00:

ОЩЕ: Русия лъже и маже за руските победи и украинските загуби

Центърът за стратегически комуникации и информационна сигурност към украинското информационно министерство също публикува коментар, като заяви, че руската информация е лъжа. Експертите от InformNapalm посочиха, че руската ракета дори не поразява обекта, който се твърди, че е поразен, казват от центъра.

InformNapalm е доброволческа инициатива за информиране на украинските граждани и чуждестранната общественост за Руско-украинската война и дейността на руските специални служби, както и бойците на ДНР, ЛНР и Новоросия. Членовете на екипа участват в широк спектър от други доброволчески дейности. Мрежата е създадена от украинец, известен с псевдонима Роман Бурко, който излъчва кадри как руски части завземат украинска военна база в Симферопол, по време на анексирането на Крим. След това Бурко бива принуден да избяга от Крим и оттогава крие самоличността си, за да не може руските специални служби да го локализират.

Съвсем отделен въпрос е дали публикуваните от руското военно министерство видеокадри всъщност показват удар на мястото, което се посочва - Малотарановка, в Донецка област, както и дали са от нощта на 5-ти срещу 6-ти юли, 2022 година или не. Отделен въпрос е и дали там е имало HIMARS. В Twitter се появи твърдение, че показаната локация е на друго място в Донецк и че всъщност са целени, но не ударени четири резервоара с гориво.

Колкото до HIMARS - Русия обяви "унищожение" само ден след като Украйна показа как 2 системи HIMARS работят. Общо досега от САЩ са доставени 4 такива системи, а до средата на юли, 2022 година Вашингтон е обещал да достави 8 такива системи. По този повод, в редовното си гостуване за интервю при руския опозиционер и бивш депутат Марк Фейгин, Олексий Арестович иронизира, че руснаците били унищожили 8 системи HIMARS от доставени 4 за Украйна: Американските ракетни установки за залпов огън "работят" здраво в Украйна (ВИДЕО)

Буквално часове по-късно, секретарят на Украинския съвет по национална сигурност Олексий Данилов каза пред The Wall Street Journal, че Украйна има вече 9 системи HIMARS.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа