Русия унищожи две американски ракетни системи HIMARS – да, но изглежда не (СНИМКИ и ВИДЕО)

57795
Русия унищожи две американски ракетни системи HIMARS – да, но изглежда не (СНИМКИ и ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Унищожени са две американски ракетни системи за залпов огън HIMARS заедно с два склада за боеприпаси за тях. Това заяви генерал-майор Игор Конашенков, говорител на руското военно министерство. Пълният брифинг – с ВИДЕО ТУК.

В публикуваното видео с брифинга има кадри, които предполагаемо показват удара. Само че при стопиране на кадъра на момента на удара се вижда, че експлозията избухва ДО, а не В посочените за обстрел четири обекта. Като доказателство Actualno.com прилага четири стоп кадъра – от 0:22 минута от видео кадрите, които публикуваме под снимките, до 0:24 минута. Всеки читател може да си пусне видеото или да види пълното видео от брифинга, като прегледа пълния времеви интервал след 0:18 минута докато се излъчват кадрите като фон на твърдението за унищожението, за да се увери колко е вярно:

0:22.00:

0:23.20:

0:23.50:

0:24.00:

ОЩЕ: Русия лъже и маже за руските победи и украинските загуби

Центърът за стратегически комуникации и информационна сигурност към украинското информационно министерство също публикува коментар, като заяви, че руската информация е лъжа. Експертите от InformNapalm посочиха, че руската ракета дори не поразява обекта, който се твърди, че е поразен, казват от центъра.

InformNapalm е доброволческа инициатива за информиране на украинските граждани и чуждестранната общественост за Руско-украинската война и дейността на руските специални служби, както и бойците на ДНР, ЛНР и Новоросия. Членовете на екипа участват в широк спектър от други доброволчески дейности. Мрежата е създадена от украинец, известен с псевдонима Роман Бурко, който излъчва кадри как руски части завземат украинска военна база в Симферопол, по време на анексирането на Крим. След това Бурко бива принуден да избяга от Крим и оттогава крие самоличността си, за да не може руските специални служби да го локализират.

Съвсем отделен въпрос е дали публикуваните от руското военно министерство видеокадри всъщност показват удар на мястото, което се посочва - Малотарановка, в Донецка област, както и дали са от нощта на 5-ти срещу 6-ти юли, 2022 година или не. Отделен въпрос е и дали там е имало HIMARS. В Twitter се появи твърдение, че показаната локация е на друго място в Донецк и че всъщност са целени, но не ударени четири резервоара с гориво.

Колкото до HIMARS - Русия обяви "унищожение" само ден след като Украйна показа как 2 системи HIMARS работят. Общо досега от САЩ са доставени 4 такива системи, а до средата на юли, 2022 година Вашингтон е обещал да достави 8 такива системи. По този повод, в редовното си гостуване за интервю при руския опозиционер и бивш депутат Марк Фейгин, Олексий Арестович иронизира, че руснаците били унищожили 8 системи HIMARS от доставени 4 за Украйна: Американските ракетни установки за залпов огън "работят" здраво в Украйна (ВИДЕО)

Буквално часове по-късно, секретарят на Украинския съвет по национална сигурност Олексий Данилов каза пред The Wall Street Journal, че Украйна има вече 9 системи HIMARS.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа