Руска секта се разпростира из Германия и съседни страни - венцеславят Владимир Путин като могъщ властелин

7480
Руска секта се разпростира из Германия и съседни страни - венцеславят Владимир Путин като могъщ властелин
Снимка: iStock

Една руска секта, проповядваща езотерика и ултрадесни расистки възгледи, набира постепенно скорост както в Германия, така и по цял свят. На пръв поглед последователите на сектата искат да живеят природосъобразно, екологично и в хармония с околната среда, но отвъд това се крие опасна идеология, коментира вестник „Мюнхенер Меркур“.

Тя тръгва от книгите на родения в Украйна руски предприемач и писател Владимир Мегре за чудно красивата Анастасия със златните коси. Тя е нещо като самодива, която живее в гората, в хармония с природата – и притежава чудодейни сили. Анастасия уж носи знанието, което хората са изгубили и може да им помогне да водят пълноценен живот. Това приблизително гласят блудкавите послания на автора. Както отбелязват критиците: евтино фентъзи с руски привкус.

Името на Пласидо Доминго се появява в разследване на аржентинска секс секта

Известният оперен певец Пласидо Доминго е заподозрян, че е ползвал услугите на секта, която повече от 30 години е експлоатирала хора в ...

Назад към природата

Според последователите на „Анастасия“ обаче, хората и днес можели да живеят пълноценно, но били обсебени от „тъмни сили“. Затова трябвало да се върнат към природата, да си вземат обработваема земя и да живеят самозадоволявайки се. Според едно руско издание, излизащо на немски език, в Германия през 2022 година вече били възникнали 20 ферми с последователи на сектата.

Тези последователи на пръв поглед живеят в съзвучие с природата и пребивават в някакво безобидно езотерично мечтание, но всъщност идеологията им е опасна. В Австрия движението дори е поставено под наблюдение от Службата за държавна безопасност. Специалистът по въпросите на десния екстремизъм Матиас Квент казва, че книгите на Владимир Мегре насаждат „културен расизъм и антисемитизъм“.

Според него там изобилства от идеологически щампи, внушаващи, че днешната демокрация загива и хората трябва да бягат на село. „Подмолно се внушава кой точно е виновен за това крушение и как единственият правилен път е да се живее естествено и в една йерархия, където отделните раси не са равни“, обяснява експертът.

Антидемократични идеи

Леонардо ди Каприо влиза в ролята на сектантски лидер

Леонардо ди Каприо е готов да изиграе една от най-зловещите си роли. 46-годишният актьор е в последна фаза на преговори да влезе в рол...

И Матиас Пьолман, официален църковен пълномощник по въпросите на сектите и мирогледните въпроси в Бавария, смята, че книгите на въпросния автор насаждат антидемократични възгледи, представяйки културата на Запада като декадентска и проядена. „Книгите за Анастасия обслужват онези възторзи към Русия, които и без това са налични в редиците на част от ултрадесните тук. Те венцеславят Владимир Путин като могъщ властелин“, пише Пьолман.

Последователите на сектата са особено активни в социалната мрежа „Телеграм“. Там каналите, свързани с „Анастасия“, вече имат четвърт милион последователи. Един от тях е германецът Норман Козин, който се е заселил със семейството си в уединена ферма и се опитва да набира нови последователи, като непрекъснато громи медиите, които уж разпространявали лъжи.

Той се надява да привлече „стотици семейства“ в лоното на любовта и обяснява, че карантините по време на пандемията му отворили очите – особено, след като децата му били принудени да живеят толкова дълго в изолация. В същото време обаче германските служби установяват, че привърженици на сектата умишлено отписват децата си от училище и ги обучават вкъщи, за да не бъдат изложени на въздействията на мултикултурния свят и „западното разложение“.

Сходство с други антидемократични движения

В Германия вече се наблюдава преплитане между различни антидемократични движения със сходни възгледи. Така например едно от крилата на тъй наречените „Граждани на райха“, което се е самопровъзгласило за „Кралство Германия“, поема от сектата „Анастасия“ както идеи, така и изолирани имоти. Според представители на германската Служба за защита на конституцията тези антидемократични движения се опитват да си създават убежища, където да живеят само сред съмишленици. Тоест, без лица с миграционен произход наоколо си, без съседи, които не са германци.

Разбиха секта в Италия, замесена в сексуални престъпления срещу деца

Италианската полиция разби секта, ръководена от 77-годишен "проповедник" в северната част на страната. Според информационния канал Rai...

Катарина Шулце, лидер на Зелените в Баварския парламент, предупреждава, че държавата не знае почти нищо за „Анастасия“, а това е шокиращо: „Когато едно движение разпространява антисемитски и расистки теории с акцент върху националното си превъзходство, тогава то естествено е заплаха за нашата демокрация и за цялото общество“, казва Шулце.

Според журналистическо разследване на Баварското радио, сектата „Анастасия“ е нещо много повече от група обикновени романтични откачалки, които искат да живеят на село и да се самозадоволяват с хранителни продукти. Там царят расизъм, антисемитизъм и сексизъм, а зад еко-фасадата се крият антидемократичен светоглед и конспиративни теории.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа