Руска секта се разпростира из Германия и съседни страни - венцеславят Владимир Путин като могъщ властелин

7500
Руска секта се разпростира из Германия и съседни страни - венцеславят Владимир Путин като могъщ властелин
Снимка: iStock

Една руска секта, проповядваща езотерика и ултрадесни расистки възгледи, набира постепенно скорост както в Германия, така и по цял свят. На пръв поглед последователите на сектата искат да живеят природосъобразно, екологично и в хармония с околната среда, но отвъд това се крие опасна идеология, коментира вестник „Мюнхенер Меркур“.

Тя тръгва от книгите на родения в Украйна руски предприемач и писател Владимир Мегре за чудно красивата Анастасия със златните коси. Тя е нещо като самодива, която живее в гората, в хармония с природата – и притежава чудодейни сили. Анастасия уж носи знанието, което хората са изгубили и може да им помогне да водят пълноценен живот. Това приблизително гласят блудкавите послания на автора. Както отбелязват критиците: евтино фентъзи с руски привкус.

Името на Пласидо Доминго се появява в разследване на аржентинска секс секта

Известният оперен певец Пласидо Доминго е заподозрян, че е ползвал услугите на секта, която повече от 30 години е експлоатирала хора в ...

Назад към природата

Според последователите на „Анастасия“ обаче, хората и днес можели да живеят пълноценно, но били обсебени от „тъмни сили“. Затова трябвало да се върнат към природата, да си вземат обработваема земя и да живеят самозадоволявайки се. Според едно руско издание, излизащо на немски език, в Германия през 2022 година вече били възникнали 20 ферми с последователи на сектата.

Тези последователи на пръв поглед живеят в съзвучие с природата и пребивават в някакво безобидно езотерично мечтание, но всъщност идеологията им е опасна. В Австрия движението дори е поставено под наблюдение от Службата за държавна безопасност. Специалистът по въпросите на десния екстремизъм Матиас Квент казва, че книгите на Владимир Мегре насаждат „културен расизъм и антисемитизъм“.

Според него там изобилства от идеологически щампи, внушаващи, че днешната демокрация загива и хората трябва да бягат на село. „Подмолно се внушава кой точно е виновен за това крушение и как единственият правилен път е да се живее естествено и в една йерархия, където отделните раси не са равни“, обяснява експертът.

Антидемократични идеи

Леонардо ди Каприо влиза в ролята на сектантски лидер

Леонардо ди Каприо е готов да изиграе една от най-зловещите си роли. 46-годишният актьор е в последна фаза на преговори да влезе в рол...

И Матиас Пьолман, официален църковен пълномощник по въпросите на сектите и мирогледните въпроси в Бавария, смята, че книгите на въпросния автор насаждат антидемократични възгледи, представяйки културата на Запада като декадентска и проядена. „Книгите за Анастасия обслужват онези възторзи към Русия, които и без това са налични в редиците на част от ултрадесните тук. Те венцеславят Владимир Путин като могъщ властелин“, пише Пьолман.

Последователите на сектата са особено активни в социалната мрежа „Телеграм“. Там каналите, свързани с „Анастасия“, вече имат четвърт милион последователи. Един от тях е германецът Норман Козин, който се е заселил със семейството си в уединена ферма и се опитва да набира нови последователи, като непрекъснато громи медиите, които уж разпространявали лъжи.

Той се надява да привлече „стотици семейства“ в лоното на любовта и обяснява, че карантините по време на пандемията му отворили очите – особено, след като децата му били принудени да живеят толкова дълго в изолация. В същото време обаче германските служби установяват, че привърженици на сектата умишлено отписват децата си от училище и ги обучават вкъщи, за да не бъдат изложени на въздействията на мултикултурния свят и „западното разложение“.

Сходство с други антидемократични движения

В Германия вече се наблюдава преплитане между различни антидемократични движения със сходни възгледи. Така например едно от крилата на тъй наречените „Граждани на райха“, което се е самопровъзгласило за „Кралство Германия“, поема от сектата „Анастасия“ както идеи, така и изолирани имоти. Според представители на германската Служба за защита на конституцията тези антидемократични движения се опитват да си създават убежища, където да живеят само сред съмишленици. Тоест, без лица с миграционен произход наоколо си, без съседи, които не са германци.

Разбиха секта в Италия, замесена в сексуални престъпления срещу деца

Италианската полиция разби секта, ръководена от 77-годишен "проповедник" в северната част на страната. Според информационния канал Rai...

Катарина Шулце, лидер на Зелените в Баварския парламент, предупреждава, че държавата не знае почти нищо за „Анастасия“, а това е шокиращо: „Когато едно движение разпространява антисемитски и расистки теории с акцент върху националното си превъзходство, тогава то естествено е заплаха за нашата демокрация и за цялото общество“, казва Шулце.

Според журналистическо разследване на Баварското радио, сектата „Анастасия“ е нещо много повече от група обикновени романтични откачалки, които искат да живеят на село и да се самозадоволяват с хранителни продукти. Там царят расизъм, антисемитизъм и сексизъм, а зад еко-фасадата се крият антидемократичен светоглед и конспиративни теории.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа