Руската армия хвърля абсолютно всичко, каквото има, за да пробие в Донбас

20682
Руската армия хвърля абсолютно всичко, каквото има, за да пробие в Донбас
Снимка: Getty images

Фокусът на военните действия между Украйна и Русия продължава да е районът на Северодонецк и Лисичанск.

Северодонецк е под руски контрол, като тактиката на руската армия продължава да е една и съща – масиран артилерийски обстрел, използване на предимството от повече тежки оръжия и муниции и чак след като има "очистване" на позициите, руската пехота напредва. Сега наред е град Лисичанск, който се счита за "град-близнак" на Северодонецк и се намира отвъд река Сиверски Донец. Именно това обстоятелство, както и по-високото разположение на града го правят по-лесен за отбрана.

Русия нанесе ракетни удари в Централна Украйна

Един човек загина след руски ракетен удар близо до град Черкаси в Централна Украйна. Поразен е мост, който свързва западните области с ...

Към момента има опит за руска атака на Лисичанск от юг – руската армия разруши всички мостове, свързващи Северодонецк с Лисичанск и очакванията са руснаците да опитат да обградят града с настъпления откъм Изюм и Рубежное (север) и Николаевка (юг). В сутрешния си доклад във Фейсбук Генералният щаб на украинската армия съобщава, че е свален руски щурмови самолет край Лисичанск. Руски части са достигнали индустриалната зона на града, при завод "Желатин", има информация, че те се укрепват на нови позиции след превземането на Северодонецк, за да стегнат обръча около Лисичанск. Има засилен артилерийски обстрел при редица села, а украинците се хвалят с отблъсната руска атака, при която са нанесли на руснаците сериозни поражения.

Продължават опитите на руснаците да прекъснат логистичните линии на украинците към Лисичанск. Основна цел остава магистрала Т1302 към Бахмут, като проруският Телеграм канал "Рибар" казва, че вече има установен руски контрол при Артемовск и трябвало да се задържи. Със сигурност е имало руски атаки по магистралата при Николаевка, както и на поне още пет места, потвърждава в дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

В Харковска област също има засилен руски артилерийски обстрел. Руската армия дори е направила опит за щурм при Деменциивка, но украинците са го отблъснали.

Путин с първо посещение след началото на войната в Украйна

Владимир Путин ще посети две малки бивши съветски републики в Централна Азия тази седмица, съобщи руската държавна телевизия днес. Това...

В посока Славянск, откъм Изюм, руската армия продължава да опитва да напредва, но това става много бавно и за последното денонощие няма никакви данни за овладяване на нови позиции от руските сили.

В Херсонска област има увеличение със 150% на артилерийския обстрел от страна на руските части, както и продължаваща работа за укрепване на руските позиции на Змийския остров. Вчера, 26 юни, украинските партизани в областта свалиха руски боен хеликоптер Ка-52 "Алигатор" - близо до Николаев. Руснаците правят всичко възможно да спрат украинската контраофанзива към Херсон, като зам.-областният управител на Херсонска област Юрий Соболевски твърди във Фейсбук, че Кремъл планира да открие клон на извадената от международната разплащателна система SWIFT Руска индустриална банка.

Руското военно министерство твърди и, че е ударило три обекта за обучение на украинската армия с високоточни ракети. Един от тях е в Западна Украйна, в Лвовска област. Убити са 720 души, унищожени са 12 танка и 16 военни автомобила със специално предназначение, казва говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков.

На 28 юни се очаква долната камара на руския парламент (Дума) да направи нова законова поправка, за да може хем руската армия да набира кадри, хем да няма официална мобилизация. Съгласно готвената промяна, веднага след навършване на определена възраст руснаците ще може да бъдат "канени" да сключат договори за професионални военни. Става въпрос за възраст след завършване на гимназия. По украински оценки, Русия е ангажирала 30% от армията си в Украйна – около 330 000 военни, включително помощен персонал.

Военната помощ на Запада

Шарл Мишел обвини Русия за световната продоволствена криза

"Опасните "Игри на глада" на Русия са единствената причина за световната продоволствена криза", заяви председателят на Европейския съве...

Украинското правителство е закупило със собствени средства още 2900 противотанкови гранатомета от типа RGW 90 Matador от германския отбранителен концерн DND. Това съобщи вестник Welt am Sonntag, позовавайки се на източници от кабинета на министрите на Украйна, предаде БГНЕС.

Според вестника поръчката е направена на два транша. Първо са доставени 2300 единици, а след това още 576.

Според украински източници гранатометите вече са предадени на Киев. Обикновено за това е необходимо да се подаде заявление до Федералния съвет за сигурност на Германия, в който влизат ключови министри, и до Федералната служба за икономика и контрол на износа, след което да се получи одобрението на Федералния съвет за сигурност. Както отбелязва изданието, дирекцията не коментира информацията.

Миналата седмица германското правителство за първи път публикува списък на оръжията, предадени на Украйна, и план за по-нататъшни доставки, който включва 30 самоходни системи за противовъздушна отбрана Gepard, система за противовъздушна отбрана IRIS-T, три ракетни установки тип Mars, 22 камиона и 80 пикапа. От своя страна украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви на 21 юни, че страната му е получила от Германия самоходни гаубици Panzerhaubitze 2000.

Междувременно CNN съобщава, че САЩ се готвят да обявят нова военна помощ за Украйна - ракети "земя-въздух" със среден и малък обсег (NASAMS), артилерийски боеприпаси и радари. Става въпрос за обсег на ракетите от до 170 километра. Ракетната система е мобилна и е норвежко производство.

Северодонецк е изцяло под руски контрол

След седмици на кървави сражения руските сили установиха пълен контрол над Северодонецк, съобщи кметът на източния украински град. Губе...

ОЩЕ: Русия фалира, Кремъл не осъществи дължими плащания по държавни книжа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Готов е законът, с който ЕС ще праща пари от замразени руски активи на Украйна

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа