Руската ФСБ е подготвяла две марионетни правителства за Украйна, сочи разследване

10362
Руската ФСБ е подготвяла две марионетни правителства за Украйна, сочи разследване
Снимка: kremlin.ru

Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия е предвиждала да създаде две марионетни правителства в Украйна след превземането на Киев. Това пише американският всекидневник The Washington Post, позовавайки се на поверителна разузнавателна информация, до която екипът му е имал достъп.

Чувствителнатата информация, проучена от екипа, сочи, че секретен клон на руската служба за сигурност е бил дълбоко замесен в проваления военен план на Кремъл, който е предвиждал правителството на Украйна бързо да падне, а Москва да разположи свои оперативни служители за установяване на марионетен режим. Според източници от западното разузнаване, ФСБ или не е съумяла да предвиди каква яростна съпротива ще окаже Украйна, или го е разбрала, но е скрила тази неудобна информация от руския президент Путин.

Двамата основни избраници на спецслужбите са били избягалият през 2014 г. в Русия бивш президент Виктор Янукович и заподозреният в държавна измяна депутат Виктор Медведчук, който се явява и кръстник на президента на Русия, отбелязват авторите на статията.

ОЩЕ: Путин уволни командващия Черноморския флот 

Янукович е ръководел група, която се е събрала в Беларус в първите дни на март. Нейната задача е била да поеме властта в Киев. Сътрудниците му са го очаквали в Южна Украйна, която бе окупирана още в началото на войната от руските сили. Украински медии припомнят, че Янукович написа отворено писмо до Володимир Зеленски, в което го призова да прекрати войната, да се предаде и да подпише мир с Москва. По-късно пък, през юли, той поиска от Киев да даде възможност на украинците сами да решат дали искат да продължат да воюват като нарече управляващите в Киев "неопитни и авантюристични" хора.

Офицерите от ФСБ са били дотолкова уверени, че ще овладеят лостовете на властта в Киев, че дори са прекарали последните дни преди войната в уреждане на апартаменти в украинската столица.

Комуникациите, прихванати от украинското разузнаване, показват, че служители на ФСБ са се интересували от възможностите да наемат жилища и други места, които биха могли да използват като безопасни къщи, резиденции или оперативни бази. Дни преди руските сили да навлязат в Украйна, на информаторите от ФСБ е било казано да напуснат Киев, но да оставят ключовете от апартаментите си за пристигащите руски агенти.

Освен това служителите на ФСБ в Украйна са набъбнали значително от около 30 души през 2019 г. до 160 в навечерието на инвазията в Украйна, твърдят източници. В цяла Украйна е имало мрежа от спящи агенти вътре в страната.

ОЩЕ: Путин предупреди Макрон за възможна катастрофа в украинската ядрена централа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа