Руски данни: Украинците приближават Кремена. Първо украинско знаме на изток от Днепър (ВИДЕО)

13426
Руски данни: Украинците приближават Кремена. Първо украинско знаме на изток от Днепър (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Времето в Украйна почна чувствително да застудява и това изглежда ще засили темпото на офанзивните операции на първо място на украинската армия, но и руснаците ще опитат да се възползват. Причината – замръзналата земя позволява лесно придвижване на тежка военна техника.

Че вече има ефект от застудяващото време показват данни както от украински, така и от руски източници. Областният управител на Луганска област Сергей Хайдай коментира, че вече застудява все повече при линията Кремена – Сватово, която украинците атакуват откакто реализираха светкавичната си и много успешна контраофанзива в Харковска област през септември. Хайдай каза и, че руснаците вече изграждат втора защитна линия, зад тази на Сватово и Кремена – на 55 километра на югоизток, при Старобелск. Украинците вече на няколко пъти обстрелваха с HIMARS руски военни обекти именно там.

Междувременно награденият лично от Путин за проявено мъжество руски военен пропагандист Семьон Пегов, който стъпи на мина и загуби крака си тази есен, продължава да публикува в канала си в Телеграм WarGonzo неприятни за руснаците новини. Той твърди, че има силен украински натиск към Кремена – украинците са достигнали Красная Поповка (Червенопоповка) т.е. на 6 километра северно от Кремена, че част от магистрала R66 е в т.нар. "сива зона" т.е. не е под контрола на руската армия и че е имало украинска атака при Житловка, т.е. на само 2 километра от Кремена. За атаката при Житловка признават и от руското военно министерство, с твърдение, че била отбита и украинците дали 30 военни жертви. А Пегов още вчера (3 декември) публикува карта на района, на която Красная Поповка е отбелязана като позиция в контролираната от украинците зона.

ОЩЕ: Награден от Путин пропагандист бие тревога за украински успех в Луганска област

Украинският щаб актуализира конкретна информация и за загубите на руснаците. Според нея, между 28 и 30 ноември 2022 г. до 70 ранени и над 230 мъртви руски войници са докарани в болници във временно окупирани населени места на Донецка и Луганска области. Освен това на 2 декември в местната болница в Мелитопол е докарана поредната партида от трупове и ранени руски войници, твърдят украинците.

Че украинците се активизират показа и публикация в Телеграм на специалното разузнавателно звено "Карлсон". Негови войници преминаха Днепър в Херсонска област и издигнаха украинското знаме на източния бряг. Разбира се, това е символично, но е явна подсказка какви са намеренията на украинците и какво ще последва изглежда скоро.

В Донецка област през изминалото денонощие няма промени – нито украинските източници, нито руските съобщават за нещо значимо. Сутрешната сводка на Генералния украински щаб сочи блокиране на всички руски опити за атака по целия фронт при Бахмут, Авдеевка и Вухледар/Угледар.

Оценка: Путин не иска мир, а собствен дневен ред в Украйна. Ще се дръпнат ли руснаците от АЕЦ Запорожие?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа