Руски данни: Украинците приближават Кремена. Първо украинско знаме на изток от Днепър (ВИДЕО)

13335
Руски данни: Украинците приближават Кремена. Първо украинско знаме на изток от Днепър (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Времето в Украйна почна чувствително да застудява и това изглежда ще засили темпото на офанзивните операции на първо място на украинската армия, но и руснаците ще опитат да се възползват. Причината – замръзналата земя позволява лесно придвижване на тежка военна техника.

Че вече има ефект от застудяващото време показват данни както от украински, така и от руски източници. Областният управител на Луганска област Сергей Хайдай коментира, че вече застудява все повече при линията Кремена – Сватово, която украинците атакуват откакто реализираха светкавичната си и много успешна контраофанзива в Харковска област през септември. Хайдай каза и, че руснаците вече изграждат втора защитна линия, зад тази на Сватово и Кремена – на 55 километра на югоизток, при Старобелск. Украинците вече на няколко пъти обстрелваха с HIMARS руски военни обекти именно там.

Междувременно награденият лично от Путин за проявено мъжество руски военен пропагандист Семьон Пегов, който стъпи на мина и загуби крака си тази есен, продължава да публикува в канала си в Телеграм WarGonzo неприятни за руснаците новини. Той твърди, че има силен украински натиск към Кремена – украинците са достигнали Красная Поповка (Червенопоповка) т.е. на 6 километра северно от Кремена, че част от магистрала R66 е в т.нар. "сива зона" т.е. не е под контрола на руската армия и че е имало украинска атака при Житловка, т.е. на само 2 километра от Кремена. За атаката при Житловка признават и от руското военно министерство, с твърдение, че била отбита и украинците дали 30 военни жертви. А Пегов още вчера (3 декември) публикува карта на района, на която Красная Поповка е отбелязана като позиция в контролираната от украинците зона.

ОЩЕ: Награден от Путин пропагандист бие тревога за украински успех в Луганска област

Украинският щаб актуализира конкретна информация и за загубите на руснаците. Според нея, между 28 и 30 ноември 2022 г. до 70 ранени и над 230 мъртви руски войници са докарани в болници във временно окупирани населени места на Донецка и Луганска области. Освен това на 2 декември в местната болница в Мелитопол е докарана поредната партида от трупове и ранени руски войници, твърдят украинците.

Че украинците се активизират показа и публикация в Телеграм на специалното разузнавателно звено "Карлсон". Негови войници преминаха Днепър в Херсонска област и издигнаха украинското знаме на източния бряг. Разбира се, това е символично, но е явна подсказка какви са намеренията на украинците и какво ще последва изглежда скоро.

В Донецка област през изминалото денонощие няма промени – нито украинските източници, нито руските съобщават за нещо значимо. Сутрешната сводка на Генералния украински щаб сочи блокиране на всички руски опити за атака по целия фронт при Бахмут, Авдеевка и Вухледар/Угледар.

Оценка: Путин не иска мир, а собствен дневен ред в Украйна. Ще се дръпнат ли руснаците от АЕЦ Запорожие?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нужни са военни: Американският сенатор Греъм призова Киев да снижи наборната възраст в Украйна

Германия: За Украйна има по-важни оръжия от "Таурус", ще ѝ дадем боеприпаси

Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...