Руски инспектори ще проверят нивото на българската отбрана

1442
Руски инспектори ще проверят нивото на българската отбрана
Снимка: Gettyimages

Руски инспектори ще проведат наблюдателна мисия над територията на България от 5 юни до 9 юни 2017 г. в изпълнение на Договора за установяване на режима „Открито небе“. Групата за наблюдение от Русия ще бъде съпроводена от експерти по контрола на въоръженията от дирекция „Стратегическо планиране“ и специалисти по прилагане на договора „Открито небе“ от Командването на Военновъздушните сили, съобщи Министерството на отбраната.

Дейността ще включва полет с руски самолет за наблюдение Ан–30 Б по предварително съгласуван маршрут със заснемане от въздуха на определени участъци от територията на страната. По време на полета действията на руския екипаж ще бъдат контролирани от български експерти на борда на самолета. Апаратурата на борда на тези самолети е сертифицирана по договорени международни стандарти и не може да се използва за скрито наблюдение, невключено в рамките на договореностите.

Каракачанов за националната сигурност: Трябват повече пари, ще говорим

Трябва да се увеличат парите за военните. Предвидено е през тази година да се увеличат бюджетите на Министерството на отбраната (МО) и ...

Това е 20-ти наблюдателен полет на Русия над територия на държава участничка в Договора за 2017 година. Като правило полетите на Русия и страните от НАТО се провеждат на взаимна основа.

Договорът за въвеждане на режим "Открито небе" е подписан през 1992 година. В него участват 34 държави. Наблюдателните полети се осъществяват над териториите на Русия, САЩ, Канада и европейските страни. Основните задачи на "Открито небе" са развитие на прозрачността, съдействие на наблюдението, на изпълнението на договореностите в областта на контрола над оръжията, разширяване на възможностите за предотвратяване на кризисни ситуации в рамките на ОССЕ и други международни организации.

Виенският документ е приет от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа през ноември 2011 година и предвижда инспекции на определени райони, съединения и военни части с цел контрол върху военна дейност. Според документа може да се извършат не повече от три проверки в която и да е държава ежегодно.

Договорът за установяване на режима „Открито небе” (ДОН) е открит за подписване на 24 март 1992 г . в Хелзинки. Той влиза в сила от 01 януари 2002 г., след ратифициране от всички страни по него. Република България подписва договора на 24 март 1992 г. и го ратифицира на 15 април 1994 г.

ДПС не иска една част от армията да е фаворизирана пред друга

ДПС не застъпва идеята въоръжена сила да се приоритизира за сметка на друг тип, а трябва да върви в комплект, като с ВСС, така и със ...

Договорът за установяване на режима „Открито небе” е специфичен елемент в набора от мерки и договорености в областта на контрола на въоръженията. За да бъде подпомагано изпълнението на ангажиментите на страните по Договора за установяване на режима „Открито небе”, е създадена Консултативната комисия по „Открито небе“ в ОССЕ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com