Руски източници: Украинците притискат руснаците в Запорожието (ВИДЕО и СНИМКИ)*

13127
Руски източници: Украинците притискат руснаците в Запорожието (ВИДЕО и СНИМКИ)*
Снимка: Getty Images

Украинската армия напредва в окупираната част на Запорожка област, като посоката на движение е от Орехов към Токмак. Информацията за това идва от руски канали в Телеграм.

Украинците идват: Нова порция руска паника за Запорожието, подробни кадри от Бахмут (ВИДЕО)

Според написаното в Телеграм от Владимир Новиков, командир на звено в руския доброволчески отряд "Троя" и носещ позивна Алабай, до 30 украински танка и друга бронирана техника вече се бият в района на село Работино (същото личи и в съобщение на руския телеграм канал "Двамата майори"). Това е напредък спрямо посочените масово места от други руски военни кореспонденти в Телеграм, основно Мала Токмачка. "В момента противникът е навлязъл в нашата отбранителна линия и се опитва да развие настъплението в дълбочина. Към 13:00 часа успява да овладее позиции. За съжаление има загуби", гласи част от съобщението на Новиков.

На този фон един от известните руски пропагандисти Семьон Пегов, поддържащ телеграм канала Wargonzo, съобщава за ожесточен бой в Запорожка област, но с твърдение, че били отбити три атаки на украинците, те претърпели тежки загуби, обаче интензивността на атаките им не отслабвала.

Противно на все още оптимистичния тон на Пегов, в социалните мрежи вече се споделя информация за публикувана заповед на назначения от руснаците губернатор на Запорожка област Евгений Балицки за "временна евакуация" на живущите в Токмак, Васильовка и Полохи. Според написаното, те ще бъдат евакуирани в столицата на Крим Симферопол:

* Впоследствие Новиков публикува ново, по-обширно съобщение, в което посочи, че през изминалата нощ украинците успели да напреднат през подготвени като защитна мярка от руснаците минни полета, но били спрени с помощта на руската артилерия и два хеликоптера Ка-52. Новиков твърди и, че след битката в полето останали 20 унищожени или повредени танка (включително 4 "Леопард") и 15 бронирани машини, които никой не можел да изтегли все още. Противно на по-ранното си съобщение, руският доброволец пише как последвалата "дневна атака" била по-слаба, прилага и видео с руските успехи в отбрана, което обаче е с кадри на дневна светлина, а той говори за голяма нощна битка на първо място, в която били унищожени и повредени толкова танкове. Пегов пък публикува ново съобщение, според което на украинската армия били нанесени сериозни, но не и критични загуби и че атаките няма да спрат. А кореспондентът на "Комсомолская правда" Александър Коц обобщава също в канала си в Телеграм: "Нашите отговарят адекватно на първата вълна на офанзивата. Да, със загуби, но без суетене и объркване. Работи както минирането на полетата, така и защитата в дълбочина, когато можете да се оттеглите на по-изгодни позиции, без да губите стратегическа територия":

По отношение на унищожаването на "Леопард" вече бяха разобличени руски кадри - оказа се турски такъв танк, взривен в Сирия:

Обобщение с твърдения и в други руски телеграм канали (включително този на Владимир Рогов, назначеният от руснаците зам.-управител на окупираната част от Запорожка област), че явно има сериозен украински натиск от Орехов в посока Токмак плюс геолокализирани снимки от руско въздушно разузнаване на напредваща украинска бронирана техника (налични са 2 танка Leopard 2A4) при Мала Токмачка, като част от нея е поразена от руската артилерия:

От украинска страна говорителят на украинската армия в направление "Таврия" Валерий Шершен коментира сравнително лаконично – имало придвижване напред от украински части, но "от локално значение", за превземане и заемане на "по-изгодни позиции". Шершен казва и, че ситуацията е тежка - с много артилерийски стрелби, още няма толкова бърз напредък, колкото се иска на всички, подкрепящи Украйна:

* Появиха се и кадри на украински успех при атаката, както и уточнение в Телеграм на зам.-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр, че боевете продължават при Велика Новоселка, че руснаците са в активна отбрана в Запорожка област плюс тревожни думи в руския телеграм канал "Двамата майори" за украински пробив при село Лобково и последвала корекция "държим се", както и съобщения за 10 експлозии в окупираната от руснаците Волноваха:

Тази сутрин украинският кмет на Мелитопол Иван Фьодоров писа в Телеграм, че до 2 сутринта е имало обстрели по Токмак.

В Бердянск също стана експлозия - на автомобил. Не е ясно на кого е колата и дали е имало някой вътре - Владимир Рогов отрича в този случай да има пострадали:

Междувременно, в Луганск също е горещо – според полковник Виталий Кисельов, част от ръководството на милицията на т.нар. ЛНР (Луганска народна република), градът е постоянно обстрелван с ракети Storm Shadow. В социалните мрежи има видеа от ударите, но засега информацията какво точно е ударено в Луганск е много оскъдна – твърди се, че на прицел е жп гарата на града и предприятия, използвани от руснаците във връзка с войната.

В дневната си кратка сводка, британското разузнаване констатира, че украинците държат инициативата на повечето места на фронта и че водени от чеченците руски сили са се провалили за пореден път да направят пробив и да превземат Маринка (на 27 километра югозападно от Авдеевка).

Пригожин тръби за ново руско поражение при Бахмут, руски страх какво става в Запорожието (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа