Руски канали почнаха да говорят за нова голяма руска загуба - АЕЦ Запорожие

19618
Руски канали почнаха да говорят за нова голяма руска загуба - АЕЦ Запорожие
Снимка: Getty images

В руското информационно пространство (т.е. основно военни блогъри и канали в Телеграм, включително свързани с ЧВК Вагнер), вече има ясно повишение на интереса към темата с АЕЦ Запорожие. Има намеци и по-явни твърдения, че Русия се готви да се изтегли от окупираната от нейните сили най-голяма атомна централа в Европа. Това е едно от двете основни заключения в дневния доклад за войната в Украйна на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Дискутираното от руските информационни канали е основно в насока, че се готвят преговори между Украйна и Русия за изтеглянето на руските сили от АЕЦ-а. Ръководителят на "Енергоатом" Петро Котин коментира пред "Украинска правда", че вижда признаци и сигнали за готвено отстъпление на руските военни от АЕЦ-а. Котин обърна внимание именно на публикации в руски медии по темата. Той каза и, че Украйна има резерви от ядрено гориво за 2 години напред и че се очаква Украйна да може да произвежда сама ядрено гориво, което да е достатъчно за 50% от украинските ядрени мощности.

Увереност, че руснаците няма да могат да задържат АЕЦ Запорожие изрази и Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Същевременно, украинският щаб потвърди успешен удар по руски позиции при Енердогар. Украинците казват, че са унищожили 6 единици военна техника.

Развитието на войната в Украйна

Относителното затишие по целия фронт продължава да преобладава, но ISW обръща специално внимание как руснаците се мъчат да изградят отбранителни линии в Източна Херсонска област. Вече има множество сателитни снимки, които показват къде се копаят окопи, изграждат се траншеи и се вдигат отбранителни укрепления. Основното заключение обаче е, че това се прави по пътища – съответно се повдига въпросът какво ще правят руснаците при атака буквално през полето? Такъв подход украинската армия предприе при светкавичната контраофанзива в Харковска област през септември. Тогава украинската армия заобиколи определени защитени позиции на руснаците, за да навлезе дълбоко в тила им, а после ги обкръжи, което предизвика безредно отстъпление на руските сили, много жертви, а за капак украинската армия плени и много военна техника.

В този ред на мисли украинският щаб съобщава за 30 унищожени единици руска военна техника при обстрел в Херсонска област. Руснаците обаче продължават да обстрелват интензивно самия Херсон.

Сутрешната сводка както на Генералния щаб на украинската армия, така и сводките на руското военно министерство и на популярния руски телеграм канал "Рибар" ясно показват, че почти навсякъде украинците държат инициативата, дори на места в Донецка област. Отново руското военно министерство говори само за "отбити украински атаки", като изрично са споменати важни за ситуацията при Бахмут точки – Соледар, Майорск, както и Опитно, което е на 4 километра от друга важна украинска позиция – тази в Авдеевка. На всички тези места украинците казват, че са парирали руски опити за атаки.

Доста интересна е информацията на "Рибар" – силите на ЧВК Вагнер се отбраняват "от всички контраатаки на противника" и "продължават щурма на Бахмут", но "темпът на настъпление е затруднен от голямото количество отбранителни съоръжения в града". Явното противоречие – хем ЧВК Вагнер щурмува, хем всъщност се защитава от контраатаки, показва, че руските сили са затънали и изобщо не са близо до успех в Бахмут.

Общо през миналата седмица украинската армия е унищожила 11 руски оръжейни склада, 6 командни поста и едно депо за горива.

ОЩЕ: Лошото, но недостатъчно студено време спира в голяма степен войната в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Белгия няма да легализира наркотиците

За първи път: Жена е командир на германска военноморска база

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа