Руски канали почнаха да говорят за нова голяма руска загуба - АЕЦ Запорожие

19701
Руски канали почнаха да говорят за нова голяма руска загуба - АЕЦ Запорожие
Снимка: Getty images

В руското информационно пространство (т.е. основно военни блогъри и канали в Телеграм, включително свързани с ЧВК Вагнер), вече има ясно повишение на интереса към темата с АЕЦ Запорожие. Има намеци и по-явни твърдения, че Русия се готви да се изтегли от окупираната от нейните сили най-голяма атомна централа в Европа. Това е едно от двете основни заключения в дневния доклад за войната в Украйна на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Дискутираното от руските информационни канали е основно в насока, че се готвят преговори между Украйна и Русия за изтеглянето на руските сили от АЕЦ-а. Ръководителят на "Енергоатом" Петро Котин коментира пред "Украинска правда", че вижда признаци и сигнали за готвено отстъпление на руските военни от АЕЦ-а. Котин обърна внимание именно на публикации в руски медии по темата. Той каза и, че Украйна има резерви от ядрено гориво за 2 години напред и че се очаква Украйна да може да произвежда сама ядрено гориво, което да е достатъчно за 50% от украинските ядрени мощности.

Увереност, че руснаците няма да могат да задържат АЕЦ Запорожие изрази и Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски.

Същевременно, украинският щаб потвърди успешен удар по руски позиции при Енердогар. Украинците казват, че са унищожили 6 единици военна техника.

Развитието на войната в Украйна

Относителното затишие по целия фронт продължава да преобладава, но ISW обръща специално внимание как руснаците се мъчат да изградят отбранителни линии в Източна Херсонска област. Вече има множество сателитни снимки, които показват къде се копаят окопи, изграждат се траншеи и се вдигат отбранителни укрепления. Основното заключение обаче е, че това се прави по пътища – съответно се повдига въпросът какво ще правят руснаците при атака буквално през полето? Такъв подход украинската армия предприе при светкавичната контраофанзива в Харковска област през септември. Тогава украинската армия заобиколи определени защитени позиции на руснаците, за да навлезе дълбоко в тила им, а после ги обкръжи, което предизвика безредно отстъпление на руските сили, много жертви, а за капак украинската армия плени и много военна техника.

В този ред на мисли украинският щаб съобщава за 30 унищожени единици руска военна техника при обстрел в Херсонска област. Руснаците обаче продължават да обстрелват интензивно самия Херсон.

Сутрешната сводка както на Генералния щаб на украинската армия, така и сводките на руското военно министерство и на популярния руски телеграм канал "Рибар" ясно показват, че почти навсякъде украинците държат инициативата, дори на места в Донецка област. Отново руското военно министерство говори само за "отбити украински атаки", като изрично са споменати важни за ситуацията при Бахмут точки – Соледар, Майорск, както и Опитно, което е на 4 километра от друга важна украинска позиция – тази в Авдеевка. На всички тези места украинците казват, че са парирали руски опити за атаки.

Доста интересна е информацията на "Рибар" – силите на ЧВК Вагнер се отбраняват "от всички контраатаки на противника" и "продължават щурма на Бахмут", но "темпът на настъпление е затруднен от голямото количество отбранителни съоръжения в града". Явното противоречие – хем ЧВК Вагнер щурмува, хем всъщност се защитава от контраатаки, показва, че руските сили са затънали и изобщо не са близо до успех в Бахмут.

Общо през миналата седмица украинската армия е унищожила 11 руски оръжейни склада, 6 командни поста и едно депо за горива.

ОЩЕ: Лошото, но недостатъчно студено време спира в голяма степен войната в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Шолц: ЕС да изпрати на Украйна ПВО системи

Франция прибира вила на жената на Путин за милиони

Орбан призова избирателите да гласуват за промяна на върха на евроизборите

Двама руснаци счупиха рекорда за подкуп в страната, обявиха ги за издирване

Украйна е преди НАТО, помагайте: Призив на генералния секретар на НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа