Руски ракети полетяха към Киев по време на речта на полския президент в парламента (ВИДЕО)

17036
Руски ракети полетяха към Киев по време на речта на полския президент в парламента (ВИДЕО)
Снимка: Kancelaria Prezydenta/Twitter

„По време на речите на президентите на Полша и на Украйна Анджей Дуда и Володимир Зеленски срещу Киев бяха изстреляни руски ракети. В момента депутатите са в бомбоубежището, обявена е въздушна тревога.“

Това написа в профила си в Туитър депутатът от Върховната Рада на Украйна Роман Хришчук. Само 50 минути по-рано Дуда, който през уикенда беше в Киев за втори път от началото на войната пусна от профила на президентската канцелария обща снимка със Зеленски в Киев.

В неделя Анджей Дуда стана първият държавен глава, който от началото на войната произнесе реч на живо в украинския парламент. От офиса на полския президент съобщиха за визитата в 1 часа през нощта срещу неделя, когато вече Дуда се е намирал на украинска територия с информацията, че в неделния ден ще говори пред парламента на Украйна. От съображения за сигурност Варшава не публикува повече информация, затъмнение имаше включително за състава на полската делегация.

Анджей Дуда: Учредителният акт Русия-НАТО вече не съществува

Полският президент Анджей Дуда заяви, че учредителният акт за отношенията, сътрудничеството и сигурността между Русия и НАТО, сключен в...

 

Самата реч на полския президент също не беше излъчена. Телевизия Белсат показа изправените на крака при влизането на Дуда украински депутати и овациите в негова чест. По преразказ от украинския депутат Володимир Ареев Дуда се обърнал от заседателната зала на Радата към световните лидери с думите: „След Буча, Бордянка и Мариупол не може да има бизнес с Русия както преди, госпожи и господа!“ С нарочно закъснение в 15:50 българско време започна и излъчването на съвместната пресконференция на Дуда и Зеленски от телевизионните канали в Полша и Украйна.

 

Въпреки пълната секретност и умишленото закъснение във времето на всякакви съобщения за визитата в Киев точно в момента, в който Дуда говорел от трибуната на парламента към столицата били изстреляни руски ракети и обявена въздушна тревога. Депутатите са били евакуирани незабавно в бомбоубежище, не се съобщава каква е била процедурата за Зеленски и Дуда.

Зеленски: Краят на кръвопролитната война ще е дипломатически (ВИДЕО)

Само дипломацията може да сложи край на войната в Украйна. Това каза в свое обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитира...

„Дълбоко съм убеден, че е време да се сключи нов договор за добросъседство, който ще вземе предвид това, което изградихме в нашите отношения, поне през последните месеци“, каза още полският лидер, цитиран от „Укринформ”.

 

Освен това, според Дуда, настоящата ситуация в Украйна е показала, че мрежата от пътища, железопътни линии и други видове транспортни връзки между Украйна и Полша не работят достатъчно добре.

Според президента "полско-украинската граница трябва да обединява, а не да разделя". Дуда смята, че "знак за добри двустранни отношения трябва да бъде бърза железопътна връзка между Киев и Варшава".

Украйна отхвърли отказ от територия като възможен изход от войната

Украинското правителство заяви, че няма да приеме ангажимента за отказ от територия в евентуално бъдещо споразумение с Русия за прекрат...

„Ще го изградим заедно“, заключи полският лидер.

 

Следете НА ЖИВО: Войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа