Руски спътник се опитал да шпионира френски военен сателит

7002
Руски спътник се опитал да шпионира френски военен сателит
Снимка: iStock/Guliver

Миналата година руски спътник се опитал да шпионира сателит, осигуряващ комуникации за френската армия, заяви френският министър на отбраната Флоранс Парли.

Към сателита Athena-Fidus, използван съвместно с Италия, подходил „твърде близо“ руският спътник „ЛучОлимп“, известен с големите си напреднали възможности за „чуване“, каза Парли.

Компании от Русия и Иран ще възстановяват Сирия

Компании от Русия и Иран ще получат преференции при сътрудничеството за възстановяване на Сирия, заяви сирийският външен министър Уалид...

"Той беше толкова близо, че можехме да си представим, че се опитва да прихване нашите комуникации", каза тя в Националния център за космически изследвания на Франция (CNES) в Тулуза, Южна Франция.

"Опитът да подслушвате съседите си е не само неприятелски. Това е шпионаж."

Парли каза, че служителите са взели "подходящите мерки" и са продължили да наблюдават сателита, след като се оттеглил, и са наблюдавали маневрирането му и в близост до други цели.

Миналия месец Вашингтон обвини Москва, че разработва антисателитни оръжия и беше споменато "много необичайното поведение" на "космически обект", използван от Русия през октомври миналата година.

САЩ отхвърлиха предложеният от Русия и Китай договор договор за избягване на надпревара във въоръжаването в космоса., наричайки го „кух и лицемерен".

Русия: Ученията "Изток-2018" ще се проведат далеч от страните на НАТО

Ученията „Изток-2018“ ще се проведат далеч от страните на НАТО, няма да повлияят на безопасността им и твърденията за подго...

"Наясно сме, че други големи играчи в космоса разгръщат заинтригуващи обекти в орбита, експериментират с потенциални офанзивни способности, извършват маневри, които не оставят съмнение по отношение на агресивното им намерение", каза Парли.

Френският президент Емануел Макрон се ангажира да разработи "стратегия за космическа защита" за Франция и Парли заяви, че експертите изготвят препоръки, които тя възнамерява да предаде до края на годината.

"Ние сме изложени на риск, нашите комуникации, нашите военни маневри и ежедневните ни операции са изложени на риск, ако не реагираме", каза Парли.

Тя отбеляза призива на президента Доналд Тръм миналия месец за създаване на нова "Космическа сила", за да утвърди доминирането на САЩ в орбита и да защити от уязвимости своите системи, базирани на сателити.

„Чух някои хора да се присмиват“ на плана на Тръмп, каза Парли, „но аз не съм сред тях“. „Знаем, че Космосът ще се милитаризира. Ние няма просто да седим и да гледаме.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com