Руснаците атакуват: Ето какво е подготвено, за да превземат Донбас (ВИДЕО)

15948
Руснаците атакуват: Ето какво е подготвено, за да превземат Донбас (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

1800 танка. 3950 БТР-а и бронирани машини на пехотата. 2700 артилерийски системи, предимно гаубици. 810 системи за залпов огън от съветско време – като "Град" и "Смерч". 400 изтребители и изтребители-бомбардировачи и 300 военни хеликоптера. Всичко това е подготвено за новата голяма руска офанзива в Украйна, според материал на Foreign Policy.

В снимки: 1000 унищожени руски танка в Украйна, 273 украински

Офанзивата се очаква от украинското военно командване съвсем скоро, а в дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) дава категорична оценка, че инициативата във войната вече е на руска страна и че новата голяма руска офанзива е започнала през Луганска област. От ISW обаче уточняват, че досега украинците успешно се справят с това да удържат руските сили, но и че не всичко, с което разполага Руската федерация, е хвърлено в атаката. Въпреки това, американските специалисти изрично заявяват, че няма абсолютно никаква гаранция за руски успех и че руската атака може да свърши бързо още при линията Сватово – Кремена. Ако това се случи, тогава ще има удобен шанс за украинска контраатака, още повече, че вече ще започнат да идват обещаните стотици западни танкове: "Нищо не е изключено": Ще изпрати ли Великобритания изтребители на Украйна? (ВИДЕО)

За да подсили бойната мощ на Русия, руският премиер Михаил Мишустин заяви, че руската държава ще даде пари на инвестиционни проекти, които (могат да) модернизират руския военно-промишлен комплекс. Ще се удължи и помощта за всички предприятия, които помагат на руската армия – чрез удължаване на по-хубави условия за наем на държавна земя и сгради.

Развитието на военните действия в Украйна

(КАРТА) В Луганска област, най-активните боеве са при Кремена, където руснаците опитват да осъществят успешна атака срещу украинските позиции, с цел постепенното им изтласкване и разкъсване на украинските линии, за да има пробив чак до Лиман – градът, който украинците си върнаха през септември, 2022 година. Засега обаче няма някакъв особен руски напредък – в сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия отново е посочена Билохоривка (10 километра южно от Кремена) като място, което украинците удържат. Билохоривка се намира на река Северски Донец и е позиция, която позволява по-бързо преминаване на реката. Руснаците се целят и в украински позиции по река Жребец, която тече почти успоредно на линията Сватово – Кремена. Увеличават се руските войници към Сватово и Дворичина, с цел да има атака и към Купянск – също град, който украинците си върнаха през септември, 2022 година. Но значителен напредък няма – анализ на цялата ситуация на фронта, включително за Купянск, направи и бившият военен министър на т.нар. ДНР Игор Гиркин (Игор Стрелков). Показателно е как той започва анализа си: "Въпреки шумното победно крещене на пропагандата в Интернет, ситуацията на фронта в Донецка не се променя значително". Че по направлението към Купянск и в Луганска област няма руски напредък потвърждава и популярният руски телеграм канал "Рибар".

(КАРТА) По отношение на Бахмут, ситуацията остава се нажежава. От север жестоки боеве текат при Парасковивка (5 километра северно от Бахмут), като руски части са заели позиции на висок терен (10 километра северно от Бахмут) и могат да обстрелват магистрала М03 към Славянск, а украинците контраатакуват там. Има геолокализирани кадри, показващи намесата на украински танк на място, при магистрала Е40 Славянск - Бахмут – танкът разстрелва руски войници на въпросната позиция, на 2,5 километра от пътя. Идеята на руснаците е да отрежат магистралата и така да успеят да обкръжат Бахмут, като за целта обаче трябва да се отреже и украинската логистика от юг.

При жп гара Ступки, в северните покрайнини на Бахмут (КАРТА), също вече има руски позиции (геолокализирани кадри), като там текат жестоки боеве. В украинската сводка Парасковивка е посочена като място, където украинската армия удържа, а сводката на "Рибар" показва, че наистина няма руски пробив – с уточнения как "почти" станало едикакво си, например че на юг "почти" руснаците стигнали до магистрала Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут, важен логистичен път за защитниците на Бахмут.

На юг от Бахмут украинците сочат Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут) като позиция, която удържат и която е важна точно за магистрала Т0504, но посочват и Часов Яр като място на битка, която са спечелили, което подсказва, че руски напредък по протежението на тази магистрала има. Руското военно министерство обаче не говори в конкретика за овладени позиции никъде по целия фронт.

При Авдеевка и Угледар (Въгледар, Вухледар) руснаците не успяват да постигнат абсолютно нищо. Специално за Авдеевка Гиркин твърди, че има тежки руски загуби. Маринка остава все така място на боеве, като отново има приповдигнат руски тон как аха-аха и ще бъде превзета – това обаче се чува периодично от 17.03.22 насам.

ОЩЕ: 2800 убити руснаци за 3 дни: Шойгу се хвали с напредък в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака с "Кинжал"-и: Русия пак обсипа Украйна с ракети и дронове*

Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа