Руснаците бият тревога: Украинската армия уверено гледа към Луганска област

11683
Руснаците бият тревога: Украинската армия уверено гледа към Луганска област
Снимка: Getty Images

Украинската армия продължава с настъплението си както на североизток, така и на юг, в Херсонска област, макар че информацията за там е по-оскъдна. Това показват данните от дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Куп руски военни канали, включително бившия министър на отбраната на ДНР Игор Гиркин (Стрелков), който е основен обвиняем за свалянето на полет MH17 и убийството на стотици хора в него, посочват (ТУК, ТУК, ТУК, ТУК), че украинците вече настъпват към Кремена и дори гледат към Лисичанск т.е. Луганска област. Украинците разширяват зоната, която контролират, на североизток и изток от Лиман – вече са в Терни и Торско, т.е. 13-15 километра дистанция, с поглед към Луганска област и Кремена. Геолокализирана снимка подсказва украински успехи и в посока към Сватово – украинците вече са в Борова, на 35 километра от Сватово. В Херсонска област има украински пробив при Днепър, което позволява допълнително да се отрежат руски логистични линии. Освободени са Миролюбивка, на 23 километра северозападно от Херсон и Архангелско, което се намира при река Ингулец, южно от границата между Херсонска и Днепропетровска област. Руското военно министерство призна и за украински пробив при Златна Балка. Основна украинска цел е Нова Каховка, а геолокализирана снимка показва, че украински военни вече са в Михайловка, Хавриловка и Новоолександривка – все населени места по ключовата магистрала Т403.

Що се отнася до Донецка област и защитата на линията от Бахмут та до Авдеевка, Генералният щаб на украинската армия съобщава за поредно денонощие, в което руските атаки по ключовите за битката точки са отблъснати. И още: "По налична информация подразделенията на новосформирания и преместения в Украйна Трети армейски корпус на руската армия не са в състояние ефективно да изпълняват възложените си задачи заради остарелите и неизползваеми оръжия и военна техника, произволно изоставяне на позициите и откази на войниците да изпълняват задачи, засилената употреба на алкохол и системните нарушения на военната дисциплина. Всичко това води до деморилизация".

Както на североизток, така и в Херсонска област защитата на окупираните територии се пада на руски части, считани преди войната за едни от най-елитните в състава на руската армия – 144 моторизирана дивизия, 20-ти обединен корпус, 76-та военно-въздушна дивизия. Бързите успехи на украинците обаче подсказват, че ръководенето им и бойният им дух са на много ниско ниво, подчертават от ISW.

Показателна е и оценка на Пентагона, че е възможно Украйна да постигне редица ключови цели и да подсигури позициите си в борбата за освобождаване на всички окупирани от Руската федерация украински територии. Една от посочените основни цели е ефективното отрязване на снабдяването на всички руски части, намиращи се на запад от Днепър, което включва и самият град Херсон. Ако това се случи, всяка амбиция на Владимир Путин за успешна атака срещу Одеса ще бъде погребана. А връщането на Лиман означава, че Руската федерация ще е затруднена да разпределя подкрепления по цялата фронтова линия в Украйна, гласи оценката на Пентагона.

Всичко това вдига градуса на напрежение в Кремъл. Според РБК е направена поредна смяна във висшето военно руско ръководство – генерал-лейтенант Роман Бердников е сменил генерал-полковник Александър Журавльов като ръководител на Западното военно окръжие. Именно военните части от Западното военно окръжие в Русия бяха тези, които действаха в Харковска област и то без ясно обявено ръководство – там, където само за месец украинската армия нанесе редица поражения на руснаците. Отделно, съставът на руската прокуратура беше обновен – добавени са 150 нови прокурори, включително 100 военни, явно знак на опита на Владимир Путин да държи под контрол частичната мобилизация и да не се стига до масово изпращане на фронта на абсолютно всеки, независимо в какво физическо и психическо състояние е. А назначеният от Кремъл управител на Херсонска област Кирил Стремусов продължава да настоява, че ситуацията в областта е под контрола на руските сили.

Най-показателно обаче как се развиват нещата с частичната мобилизация в Руската федерация е, че Думата оттегли законопроект за еднократна премия от 300 000 рубли (4970 долара) за всеки мобилизиран, както и освобождаването им да плащат лихви по жилищни ипотеки и други социални облаги. А руските заявки какви точно са границите на незаконно присъединените от Русия четири украински области (Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска) също внасят несигурност какво точно ще прави Кремъл. Припомняме, че говорителят на Путин Дмитрий Песков обяви, че Русия анексира ДНР и ЛНР „в границите им от 2014 година /Границите на територията на ДНР ще бъдат определени като границите, които съществуваха в деня на нейното формиране и деня на приемането и в състава на Руската федерация/”, но така и не стана ясно дали Песков визира земите, които тогава проруските сепаратисти контролираха или тези, които искаха да контролират.

ОЩЕ: Радев отговори защо не е подкрепил Украйна за влизане в НАТО

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа