Руснаците гадаят и се плашат: Къде ще е украинската контраофанзива, колко ще е голяма (ВИДЕО)

9597
Руснаците гадаят и се плашат: Къде ще е украинската контраофанзива, колко ще е голяма (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Кога, къде и колко голяма ще е очакваната нова украинска контраофанзива? Изглежда, надлъгването какво може и какво не може да се случи вече тече с пълна сила.

Пред японския вестник "Йомиури", украинският президент Володимир Зеленски обяви, че все още украинската армия не може да тръгне в контраофанзива. "Все още не можем да започнем [контраофанзива]. Без танкове, артилерия и [американски реактивни системи за залпов огън] HIMARS не можем да изпратим храбрите си войници на фронтовата линия", заяви украинският лидер. Той подчерта, че Киев очаква доставки от партньорите. И добави, че засега не вижда никакви условия за мирни преговори, както и че Китай не е предлагал да бъде посредник в разговор с Киев.

Не така обаче виждат нещата в Русия. След като онзи ден създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин коментира как украинците ще си върнат всичко завладяно (ВИДЕО), конкретните му опасения, бяха на практика споделени от бившия руски президент и експремиер Дмитрий Медведев, който сега е зам.-секретар на Руския съвет за национална сигурност. Медведев коментира, че руското командване е наясно с подготовката за украинска контраофанзива. А в руското информационно пространство в Телеграм вече се повтаря усилено тезата на Пригожин, че ще има украинска атака в Белгородска област, като целта е чрез завладяването ѝ тази руска земя да бъде използвана за разменна монета, коментира в дневния си обзор ISW – американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Че напрежението за предстоящата украинска контраатака расте си личи и от думите на бившия силов министър на т.нар. ДНР и осъден на първа инстанция в Хага на доживотен затвор заради свалянето на полет MH17 Игор Гиркин. Той открито заговори, че украинците вече тайно са получили 100 танка "Леопард".

Отделно, Александър Ходаковски, друг бивш силов министър на ДНР и настоящ полеви командир на милиция на ДНР – отряда "Восток", също коментира, че украинците се активизират. "Восток" се намира в южната част на Донецка област, като действа главно при Угледар (Въгледар, Вухледар) и Авдеевка. Според Ходаковски, украинската артилерия е почнала да обстрелва руски позиции много повече и по-често, тоест явно има нови запаси от боеприпаси. Ходаковски се оплаква, че "стреляме икономично", а отделно украинците са почнали да стават все по-активни и с атаки с дронове, като използват нова тактика – дронове-примамки.

Специално за Авдеевка, където в последните десетина дни руските усилия видимо стават все по-големи, се появи пореден видеоклип – на руски войници, оплакващи се как били пратени "на заколение" при атака срещу Водяне (на южния фронт на Авдеевка). Те говорят и как командването иска от тях да си плащат, за да не ги хвърлят на най-смъртоносните места от фронта. Оперативната руска информация там е, че от североизток е овладяна Камянка и сега има опит да бъде пробито Степово на северозапад, за да може да се мисли за обкръжаване на Авдеевка:

На този фон, главнокомандващият на украинската армия генерал Валерий Залужни заяви следното: "Бахмутското направление е най-трудно. Благодарение на титаничните усилия на Силите за отбрана фронтът успява да се стабилизира". Залужни го е казал  в телефонен разговор с командващия британската армия адмирал сър Тони Радакин.

Специално при Бахмут за последните 24 часа няма видима промяна. Отбити са руските атаки от северния фронт – Орехово-Васильовка (11-12 километра северозападно от Бахмут) и Богдановка (5-6 километра север-северозапад от Бахмут). Блокиран е и руският натиск при Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут), гласи украинската официална сводка.

Геолокализирани кадри показват, че руснаците опитват да пробият на юг от Ивановско, през магистрала Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут, както и че от север вървят на запад от Залижанско (11 километра северозападно от Бахмут), което подсказва, че руските сили не успяват с целта си да тръгнат към Хромово и да затворят обръча около Бахмут.

Говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати коментира, че за изминалото денонощие имало 32 пехотни сблъсъка в Бахмут и региона и че руски десантчици от ВВС подкрепят ЧВК Вагнер, защото армията на Пригожин вече има прекалено големи загуби в личен състав. Популярният руски телеграм канал "Рибар", свързван с финансиране от Пригожин, става все по-лаконичен – руснаците продължавали да притискат украинците в иднустриалната зона АЗОМ в северната част на Бахмут.

В Луганска област положението е все същото – вяли и неуспешни атаки на руснаците срещу Хряниковка (17 километра североизточно от Купянск), Билохоривка (13 километра южно от Кремена), Диброва (5 километра югозападно от Кремена), както и битки в природен парк Серебрянка, до Кремена.

Интересен аспект от последните дни е, че назначеният от руснаците губернатор на Крим Сергей Аксьонов е формирал собствена частна армия от 300 души, под командването на Константин Пикалов. Пикалов командваше ЧВК Вагнер в Африка. Новината съобщи "Важни истории". Тя подсказва, че има и вътрешно разцепление в ЧВК Вагнер, защото служещите в новата формация на Акьонов ("Конвой") имат договори и с руското военно министерство, което Пригожин така усилено напада с политически цели. А през тази нощ в Севастопол отново е имало експлозии - информацията дотук е за свалени дронове, но е оскъдна.

За изминалата нощ украинската армия съобщава, че е извършила 17 въздушни удара, а руската е извършила 50.

ОЩЕ: Пригожин омекна пред Шойгу, говори как изглежда нямало нацизъм в Украйна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Бити и заплашвани: В Русия арестуваха журналисти от независими медии (ВИДЕА и СНИМКИ)

След скандала с неявяването руският посланик в Полша избяга от страната

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com