X
 
 

Руснаците живеят 2,5 пъти по-дълго, защото са по-щастливи

2841 8
photo of Руснаците живеят 2,5 пъти по-дълго, защото са по-щастливи
Снимка: iStock
През последните 120 години продължителността на живота в Русия се е увеличила с почти 2,5 пъти – от 30 на 73 г., според руската статистика. Показателят се влияе от "щастието"в живота, както и от урбанизацията, твърди доцентът в катедрата по икономическа статистика на Руския икономически университет "Плеханов" Олга Лебединская пред РИА новости, цитирана от БГНЕС.

Според Федералната служба за държавна статистика, през миналия век хората в провинцията са живели по-дълго, отколкото в градовете - съответно 30,6 години и 29,8. През този век обаче съотношението се е променило: сега в града средната продължителност на живота е 73,3 години, а в селските райони - 71,7.

В Русия искат забрана на татуировките за непълнолетни

Депутатът от управляващата партия Единна Русия Виталий Милонов поиска от министъра на здравеопазването да се въведе забрана за татуиров...

"Тези показатели се влияят не само от естествените условия на живот - климат, пол, генетика, екология, начин на живот, но и от това колко" щастливо" живее човек, тоест социално-икономическите условия, здравеопазването", казва Лебединская. Урбанизацията според нея е важен фактор. "Това се дължи на по-високите доходи в града, по-високата степен на достъп до медицински грижи и други социални услуги. Влиянието на тези фактори е толкова значително, че компенсира социалния стрес и околната среда", смята експертът.

"Преди това кратката продължителност на живота се свързваше предимно с изключително ниско ниво на здравеопазване, както се вижда от данните за жертвите на пандемии, липсата не само на лекарства за селското население, но и информация за възможните варианти за лечение. Има проучвания, според които, ако нямаше инфекции в света, тогава продължителността на живота щеше да се увеличи до 140 години", заключи Лебединская.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • българин 5 българин преди 4 седмици Профил на трол?
  Напълно възможно и в реда на нещата, от 1945 г. насам не е имало масово изтребление на милиони млади хора във война и лагери, днес кръвта, която проливат кремълските кръволоци е много по-малко и това е основната причина "продължителността на живота в Русия се е увеличила с почти 2,5 пъти – от 30 на 73 г."
 • не е 1 април - Русия е място за напускане 4 не е 1 април - Русия е място за напускане преди 4 седмици Профил на трол?
  40% от руснаците между 18 и 24 години искат завинаги да се махнат - в Русия никой не иска да живее. Напуснеш ли пределите на столицата или на голям областен център, попадаш в ширещата се нищета и руснаците избират Германия - има качествено образование, добро медицинско обслужване, дружелюбно отношение към чужденците, социални гаранции, достойни заплати и пенсии. Но да заминеш, има нужда от сер виж още ›› иозен стартов капитал, знания, умения, трудов стаж и още, и още а малцина в Русия притежават всичко това. Трудно е да научиш езика, но в Германия имаш права и се спазват. Властта служи на хората, а не се разпорежда с държавия бюджет като с бездънен джоб. Можеш да живееш и в столицата и в малък уютен град- въпрос на стандарт : youtube.com/watch?v=Bt4wM7ua4EQ
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  А колко е процентът на желаещите да напуснат нашата мила Родина? Членка на ЕС и НАТО и 30 години вече строяща уверено "демокрация"? Тук дори 60 годишните са готови всеки момент да се изнесат - ако имаха финансова възможност за това!
  : 6 !
 • Анонимен 4.2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  4.1, а в Русия ли искат да отидат като напуснат нашата мила Родина?! Може да сме членка на НАТО и ЕС, ама си оставаме кагебейска колония с руска марионетка за президент.
  : 0 !
 • да бе - при днешния руски нацизъм 3 да бе - при днешния руски нацизъм преди 4 седмици Профил на трол?
  Юрий Шанибов: "Ние бързо трябва да се научим да убиваме, да режем на парчета, да отрязваме носовете, и така нататък на грузинците" *** Юрий Шанибов (роден 1936 г., гр. Налчик) е президент на руската Конфедер́ация на планинските народи на Кавказ от създаването й. Конфедерацията участва с въоръжени паравоенни отряди в представяния от русия за грузинско-абхазски конфликт 1992-93 г. под директното виж още ›› командване на ГРУ на ВС на Руската Федерация *** Заради цитат на този нацистки призив на Шанибов към абхазците да се учат да убиват грузинци, ФБ блокира профила на блогъра Giorgi Cyxymu Jakhaia *** Публикация: facebook.com/infolegionrussian/videos/2424010714496527/?v=2424010714496527
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  А дали не е заради откриването на антибиотиците?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  затова само през последните 20 години има над 10 милиона емигрирали
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  5 дни в Москва - не срещнах и 1 българин - не е популярна туристическа дестинация, а ни учат да тачим руснаците още от детската градина. Но те нас никак не ни обичат - един руснак не срещнах за 9 дни, който да се зарадва, че вижда българи, а в Музея на руската история в Москва са изтрили всички положителни достижения на българитеМ„Кирилица: когда, зачем, откуда?“ има карта на нашата част от Евр виж още ›› опа от IX в., където фигурират Македония!, Черна гора, Сърбия, но няма България. Черноризец Храбър е с неуказан произход, а византийските братя Кирил и Методий са „създали“ нов език, църковнославянския, въз основа на южнославянския диалект, на който говорили в Солун!!! - представят създаването на кирилицата така, че да се изключи изцяло този велик български принос. Няма ред за княз БорисI - това явно е държавна политика децата им да не знаят, че България е съществувала векове преди русия на картата и то с един народ - русия е колониална империя от над 160 народа - друг е въпроса че са порусначени и са загубили корените си
  : 4 !