Руснаците натискат в Донбас, но мълчат за голям провал на своя територия, Украйна получава ново оръжие

12639
Руснаците натискат в Донбас, но мълчат за голям провал на своя територия, Украйна получава ново оръжие
Снимка: Getty images

Мощни експлозии бяха чути рано тази сутрин в украинския град Николаев, съобщи кметът Александър Сенкевич в социалните медии. Засега не е известно какво е причинило експлозиите. Преди взривовете сирените за въздушна тревога прозвучаха в цялата Николаевска област.

Руските военни и сепаратистите затягат обръча около град Лисичанск в Донбас. Завзета е местната петролна рафинерия, както и две села на десния бряг на река Донецк. Снощи Генералният щаб на украинската армия съобщи, че успешно е отблъсната атака при завода за желатин, който се намира в близост до рафинерията. Но от Луганската народна република (ЛНР) твърдят, че са превзети две предградия на Лисичанск.

Бойните действия обхващат нови области, като руснаците вече обръщат поглед към Славянск и Караматорск, следвайки променената си от 2 месеца тактика - мощен артилерийски обстрел по район от 15-20 километра, докато бъде прекършена огневата съпротива и тогава превземането му. Районът е в непосредствена близост до вече превзета и укрепена територия. В сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия се обръща внимание точно на това и засиленият обстрел по ключови точки за настъпление към Славянск като Богородичне. Но все още руснаците не са овладели магистрала Т1302 между Бахмут и Лисичанск, макар че обстрелът продължава.

Херсонските партизани: Част от колаборационистите ще бъдат убити, другите ще живеят в страх

Неотдавнашните покушения над проруски служители в окупирания украински град Херсон показват растящата съпротива във временно завзетите ...

Украинският президент Володимир Зеленски коментира новите руски ракетни обстрели и ги нарече съзнателен и целенасочен руски терор. По думите му, Русия е изстреляла около 3000 ракети по цели в Украйна от началото на войната. Зеленски също така благодари на Съединените щати за новия пакет военна помощ за страната му. "Аз съм особено благодарен на Съединените щати и лично на президента Байдън. Пакетът съдържа много мощни системи NASAMS (произведена в Норвегия ПВО система "земя - въздух", с ракети с обсег до 170 километра). Зенитно-ракетният комплекс съществено ще усили нашата противовъздушна отбрана. Ние работихме много за подобна доставка", заяви той.

Вашингтон ще изпрати модерни зенитно-ракетни комплекси в Украйна. Комплексите NASAMS могат да неутрализират крилати ракети, дронове и бомбардировачи. Те са част от най-новата оръжейна пратка от САЩ в размер на 820 милиона долара.

Стана ясно и, че на 29 юни Транссибирската магистрала (може би най-известният жп път в света) е била блокирана и няма нормално движение от Москва за Далечния изток. Обърнали са се 19 вагона, които са паднали на релсите и в двете посоки. Руската страна не коментира подробно и не е ясно има ли умишлен саботаж, но е много вероятно да се е случило точно това. Движението още не е възстановено, само по 1 влак на ден минава.

В дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната посочва, че Кремъл се готви да промени руското законодателство така, че руският бизнес да не може да отказва, когато му се възлагат държавни поръчки в интерес на армията. Специално се обръща внимание, че такъв закон е нужен, за да може да се осигури поправка на военна техника, както и достатъчно техническа помощ за армията, което подсказва нарастващите трудности на Русия. А с поправката ще може да се налага извънредно работно време за изпълнението на държавни поръчки за руската армия от бизнеса.

Джонсън не смята, че е нужно Путин да се оттегли, за да се сложи край на войната

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че краят на конфликта в Украйна не изисква Владимир Путин да се оттегли от поста си на руски п...

Продължават и опитите на руснаците да набират войници без всеобща мобилизация - много от хората са неподготвени, набират се във вече завладените от руснаците области в Луганска и Донецка област, а картина на съпротива се вижда периодично от кратки видеа в социалните мрежи.

Междувременно украинският ядрен оператор "Енергоатом" съобщи, че е възстановил връзката със системите за наблюдение в Запорожката атомна централа, която е най-голямата в Европа и беше окупирана от руските сили. От оператора обясниха новото прекъсване с това, че руските военни в близкия град Енергодар са прекратили достъпа до мрежите на мобилните оператори, съобщи БНР.

От Международната агенция за атомна енергия заявиха, че спирането на подаването на данните прави международна инспекция на централата наложителна. МААЕ иска да изпрати екип в Запорожката централа, но украинските власти се противопоставят с мотива, че руснаците все още контролират съоръжението. Има и данни, че руснаците се опитват да работят за свързване на Запорожката АЕЦ към руската енергийна система т.е. да я откраднат.

ОЩЕ: Десетки загинали при нов руски удар по жилищна сграда (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа