Руснаците търсят усилено виновници за провалите си в Украйна (ВИДЕО)

11353
Руснаците търсят усилено виновници за провалите си в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Слуховете в руското информационно пространство "Телеграм", разпространявани и обогатявани от руските военни блогъри - че командващият Източното военно окръжие на Руската федерация генерал Рустам Мурадов е освободен, показват ясна тенденция на търсене на отговорност за направленията на фронта в Украйна, където руснаците видимо търпят жестоки поражения.

Мурадов беше отговорен за атаката срещу Угледар (Въгледар, Вухледар), която се превърна в пълен провал и именно заради това руското военно министерство е с оценка, че генералът е неспособен, според някои слухове: ВИДЕО: Руски разгром при Угледар накара руски източник да кълне на "идиоти". Все още неофициално се съобщава, че Мурадов е заменен от генерал-лейтенант Андрей Кузменко. Но не само Мурадов е на прицел – свързваният с финансиране от създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин популярен руски телеграм канал "Рибар" твърди, че има данни, че и командващият Западното военно окръжие генерал Евгени Никифоров го грози същата съдба. Той отговаря за линията Сватово – Кремена в Луганска област, където се очакваше зимната руска офанзива да даде най-големи резултати, а на практика нищо не се промени.

Видимите резултати от руските действия си личат особено силно в Горячий ключ - там гробището с "вагнеровци" става все по-голямо:

В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща основно внимание как се търсят виновници за руските неуспехи и че например генерал Сергей Суровикин, който командваше руските сили в Украйна, а сега е зам.-командващ, все още има статут на спасител и се обсъжда, че той може да поеме ръководството за защита срещу очакваната украинска пролетна контраофанзива.

(КАРТА) Според сутрешната украинска официална сводка, през изминалото денонощие са отблъснати 62 руски пехотни атаки срещу Бахмут, Авдеевка и Маринка (на 30-тина километра южно от Авдеевка). Няма някакви особено големи промени – на север руснаците стоят при Орехово-Васильовка (11-12 километра северозападно от Бахмут) и Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут), което се признава и от "Рибар", като руският телеграм канал настоява, че "въпреки сложния терен" имало напредък в боевете в самия Бахмут, към центъра му.

Анализирани са и кадри от РИА Новости специално за индустриалната зона АЗОМ и заключението е, че ЧВК Вагнер контролират завода за цветни метали в зоната. Евгений Пригожин пък се е появил в училище номер 5, което не е далеч от административния център на Бахмут, но реално позициите непрекъснато се променят и дори в рамките на часове контролът върху дадени точки в източната част на Бахмут преминава от едни ръце в други.

За отбелязване е, че "Рибар" признава и, че по отношение на път Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут ситуацията не се променя, което потвърждава казаното от украинския щаб – Ивановско, на 5-6 километра югозапад-запад от Бахмут, не може да бъде превзето от руснаците. Всъщност от юг, големи боеве текат от доста време при гробището на самия Бахмут.

(КАРТА) При Авдеевка ситуацията остава сложна – вече там не се допускат цивилни. Украинските данни са за атака от север при Степово (8 километра северозападно от Авдеевка), както и от юг при Северно (5 километра югозападно от Авдеевка) и Първомайско, а особено тежки са боевете в Маринка, където буквално всичко е изравнено със земята. Въпреки всичко, според британското разузнаване, руснаците търпят тежки загуби в танкове и военна техника, като специално в това отношение се "отличава" 10-ти танков полк от Трета руска армия. За сметка на това при Угледар остава на практика тихо. Има обаче украински твърдения, че руснаците ползват химическо оръжие за бомбардиране на цели в и при Авдеевка - гранати на основата на сълзотворен газ.

Засилва се говоренето от руските военни блогъри, че в Запорожката област се пращат подкрепления с цел отбрана от бъдеща украинска контраофанзива. А говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк съобщи, че от няколко дни руснаците използват бомби с прецизно насочване за поразяване на различни цели – в Берислав е имало обстрел с такова оръжие на 24 март. Намалял е руският артилерийски обстрел по Херсон – от 90-100 изстрела на ден до 50-60.

ОЩЕ: Путин може да воюва, докато умре - а елитът около него? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа