Руснаците търсят усилено виновници за провалите си в Украйна (ВИДЕО)

11296
Руснаците търсят усилено виновници за провалите си в Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Слуховете в руското информационно пространство "Телеграм", разпространявани и обогатявани от руските военни блогъри - че командващият Източното военно окръжие на Руската федерация генерал Рустам Мурадов е освободен, показват ясна тенденция на търсене на отговорност за направленията на фронта в Украйна, където руснаците видимо търпят жестоки поражения.

Мурадов беше отговорен за атаката срещу Угледар (Въгледар, Вухледар), която се превърна в пълен провал и именно заради това руското военно министерство е с оценка, че генералът е неспособен, според някои слухове: ВИДЕО: Руски разгром при Угледар накара руски източник да кълне на "идиоти". Все още неофициално се съобщава, че Мурадов е заменен от генерал-лейтенант Андрей Кузменко. Но не само Мурадов е на прицел – свързваният с финансиране от създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин популярен руски телеграм канал "Рибар" твърди, че има данни, че и командващият Западното военно окръжие генерал Евгени Никифоров го грози същата съдба. Той отговаря за линията Сватово – Кремена в Луганска област, където се очакваше зимната руска офанзива да даде най-големи резултати, а на практика нищо не се промени.

Видимите резултати от руските действия си личат особено силно в Горячий ключ - там гробището с "вагнеровци" става все по-голямо:

В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща основно внимание как се търсят виновници за руските неуспехи и че например генерал Сергей Суровикин, който командваше руските сили в Украйна, а сега е зам.-командващ, все още има статут на спасител и се обсъжда, че той може да поеме ръководството за защита срещу очакваната украинска пролетна контраофанзива.

(КАРТА) Според сутрешната украинска официална сводка, през изминалото денонощие са отблъснати 62 руски пехотни атаки срещу Бахмут, Авдеевка и Маринка (на 30-тина километра южно от Авдеевка). Няма някакви особено големи промени – на север руснаците стоят при Орехово-Васильовка (11-12 километра северозападно от Бахмут) и Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут), което се признава и от "Рибар", като руският телеграм канал настоява, че "въпреки сложния терен" имало напредък в боевете в самия Бахмут, към центъра му.

Анализирани са и кадри от РИА Новости специално за индустриалната зона АЗОМ и заключението е, че ЧВК Вагнер контролират завода за цветни метали в зоната. Евгений Пригожин пък се е появил в училище номер 5, което не е далеч от административния център на Бахмут, но реално позициите непрекъснато се променят и дори в рамките на часове контролът върху дадени точки в източната част на Бахмут преминава от едни ръце в други.

За отбелязване е, че "Рибар" признава и, че по отношение на път Т0504 Костянтиновка – Часов Яр – Бахмут ситуацията не се променя, което потвърждава казаното от украинския щаб – Ивановско, на 5-6 километра югозапад-запад от Бахмут, не може да бъде превзето от руснаците. Всъщност от юг, големи боеве текат от доста време при гробището на самия Бахмут.

(КАРТА) При Авдеевка ситуацията остава сложна – вече там не се допускат цивилни. Украинските данни са за атака от север при Степово (8 километра северозападно от Авдеевка), както и от юг при Северно (5 километра югозападно от Авдеевка) и Първомайско, а особено тежки са боевете в Маринка, където буквално всичко е изравнено със земята. Въпреки всичко, според британското разузнаване, руснаците търпят тежки загуби в танкове и военна техника, като специално в това отношение се "отличава" 10-ти танков полк от Трета руска армия. За сметка на това при Угледар остава на практика тихо. Има обаче украински твърдения, че руснаците ползват химическо оръжие за бомбардиране на цели в и при Авдеевка - гранати на основата на сълзотворен газ.

Засилва се говоренето от руските военни блогъри, че в Запорожката област се пращат подкрепления с цел отбрана от бъдеща украинска контраофанзива. А говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк съобщи, че от няколко дни руснаците използват бомби с прецизно насочване за поразяване на различни цели – в Берислав е имало обстрел с такова оръжие на 24 март. Намалял е руският артилерийски обстрел по Херсон – от 90-100 изстрела на ден до 50-60.

ОЩЕ: Путин може да воюва, докато умре - а елитът около него? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа